• Chemat la sediul ANAF Brașov pe 17 martie, brașoveanul nu s-a dus, de teamă să nu se infecteze cu coronavirus și a fost amendat cu 8.000 de lei pentru neprezentare. A trimis-o totuși pe contabila firmei, care a predat mai multe documente.
  • Pe 30 martie, acesta a primit prin poștă o nouă amendă, de 12.000 de lei, cu un număr de înregistrare anterior primei sancțiuni, printre motive fiind “lipsa îndosarierii actelor cu șnur sau cu sfoară”.
  • ANAF a prelungit termenul de depunere a bilanțului financiar pentru 31 iulie, însa amenda a fost dată în martie, chiar înainte și de expirarea termenului normal de depunere a situațiilor financiare anuale, din aprilie.

“Controlul fusese stabilit pentru 17 martie, însă nu m-am prezentat pe motivul restricțiilor de deplasare. Am trimis contabilul cu documentele”, explică brașoveanul.

Pentru controlul fiscal din 17 martie, acesta s-a trezit cu două amenzi. Prima, de 8.000 de lei, pentru neprezentarea sa la sediul ANAF Brașov, cealaltă, de 12.000 de lei, pentru nereguli în transmiterea actelor.

“Totul pare o glumă proastă făcută de copii de grădiniță, dacă luăm în calcul motivele și modul de argumentare ale inspectorilor”, spune acesta.

Contează sfoara, nu documentele în format electronic

Motive pentru care a primit a doua amendă:

  • lipsă îndosariere acte cu șnur sau cu sfoară, ceea ce denotă o proastă gestionare a documentelor contabile

Trimisesem bibliorafturi și multe documente în format electronic. Nu au fost niciodată accesate.

patronul amendat:

  • lipsă transmitere inventar

Această cerere avea termen de transmitere data de 7 aprilie, conform solicitării șefului inspecției fiscale, Ilie Jean, însă amenda a fost redactată pe 30 martie.

patronul amendat:

A doua amendă are un număr de înregistrare anterior față de prima sancțiune

Omul de afaceri brașovean a observat și că procesul-verbal pentru amenda din 30 martie are seria BV2016, nr. 0000693, “anterior celui emis cu 12 zile înainte, BV2016, nr. 0000725”.

“Pare că procesele-verbale erau deja pregătite și redactate cu amenzile aferente chiar înainte de a recepționa documente. Am contestat în instanță ambele procese-verbale”, conchide patronul brașovean.

Momentan, ANAF Brașov a suspendat controlul, dar brașoveanul crede că îl paște o nouă sancțiune: “Controlul nu e suspendat din cauza stării de urgență, ci pentru a îndosaria cu sfoară bibliorafturile. Lucru imposibil de realizat, fiindcă nu ne-au returnat dosarele. Actele sunt tot la ei și serviciile de legătorie nu lucrează în această perioadă. Va constitui motiv pentru o nouă amendă”.

“Am solicitat cercetarea disciplinară a inspectorilor ANAF încă din 7 februarie. Atunci am fost invitați în scris la sediul ANAF pentru discuții și prezentare documente la ora 10.00, la camera 212, însă inspectorii lipseau de la serviciu. Precizasem că vom veni cu personal de specialitate pentru a răspunde tuturor întrebărilor”, mai spune brașoveanul.

Societatea are activitatea întreruptă total.

Anul trecut, firma brașoveanului a avut 14 angajați. Are 128 autorulote, fiind considerat unul dintre cei mai mari operatori din Europa Centrală și de Est. 500.000 euro profit a avut firma, conform declarațiilor patronului.

Libertatea a contactat în mod repetat și ANAF, sediul central, și ANAF Brașov pentru precizări, însă nu a primit nici un răspuns.

Pe 16 martie, ANAF anunța o serie de măsuri în contextul pandemiei de coronavirus, între care și aceea că suspendă controalele fiscale, cu excepția cazurile de evaziune, și că se pot face verificări la distanță.

Iar pe 19 martie a fost depistat un caz de infectare cu coronavirus chiar la ANAF Brașov.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News