Precizările vin în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat miercuri, 25 septembrie, o decizie definitivă într-un dosar privind imobilul din strada Gheorghe Magheru, nr. 35 din Sibiu, care i-a aparținut, printre alții și soției președintelui, Carmen Iohannis.

Concret, Rodica Baștea, o prietenă din Miami a soților Iohannis, a pierdut procesul prin care a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moştenitorul legal al imobilului. Acesta i-a aparținut între 1999 şi 2008, lui Ioan Baştea, soţul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra preşedintelui, şi apoi lui Carmen Iohannis.

Decizia anunțată miercuri de Curtea Supremă nu este suficientă pentru ca ANAF să înceapă recuperarea prejudiciilor. Este nevoie ca statul să devină proprietar recunoscut de lege și pentru spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu, nr. 29 din Sibiu. Ulterior, ANAF poate să ceară familiei Iohannis să înapoieze chiria încasată în perioada 1999 – 2016 pentru acest imobil.

Din cauza litigiilor referitoare la moștenire, ANAF nu a putut să recupereze spaţiul comercial care le-a aparținut lui Klaus și Carmen Iohannis şi suma de 260.000 de euro obținută de aceștia din chirie, după cum a explicat instituția într-un răspuns din luna aprilie pentru G4Media.

După ce statul va deveni proprietar legal al spațiului, Klaus și Carmen Iohannis vor putea să returneze suma, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, ANAF poate să treacă la executare.

Imobilul din strada Gheorghe Magheru și spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu au avut, la început, aceiași proprietari și au fost naționalizate în anii 60.

Urmărește-ne pe Google News