Pe adresele penitenciarelor din toată țara au început să ”curgă” adrese oficiale cu antetul ANAF prin care pușcăriașii obligați prin sentințe judecătorești de condamnare să achite prejudicii nerecuperate în urma unor fapte penale sunt somați să-și plătească datoriile. În baza acestor documente fiscale, șefii de pușcării au blocat imediat – precum orice organ fiscal care acționează în cazul oamenilor aflați în libertate -, tot ce înseamnă cont bancar. Așa se face că, peste noapte, sute de infractori datori la stat din diverse motive s-au trezit că nu mai au bani să-și cumpere nici măcar un covrig de la buticul închisorii sau să dea un telefon acasă, pentru că le-au fost golite cartelele de plată. De aici și până la revoltă nu a fost decât un pas, așa că pușcăriașii lipsiți de orice sursă de venit s-au dus cu jalba-n băț la șefii de secții pentru a primi explicații.
În timp ce ANAF-ul îi execută pe pușcăriași, ei amenință cu greva foamei
Așa au aflat că atât conturile în care li se virează sumele pe care le primesc drept salariu dacă muncesc după gratii, dar și cele personale, ce pot fi alimentate de familii, de prieteni sau de organizații de binefacere, au fost blocate la grămadă. ”Ilegal”, spun ei, amenințând cu greva foamei. Pe ce se bazează sutele de hoți datori la stat care spun că vor intra în greva foamei atâta vreme cât unui român, la rându-i dator la stat, aflat însă în libertate, i se blochează absolut toate veniturile oficiale, indiferent de proveniența lor? Pe Decizia 3/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care prevede că prejudiciile care urmează a fi recuperate (creanțe fiscale, altele decât despăgubiri civile) pot fi reținute doar din veniturile obținute nu și din conturile personale. ”(…)se stabilește că veniturile realizate ca urmare a muncii prestate de persoanele aflate în executarea unor pedepse privative de libertate pot fi poprite pentru executarea unor creanțe fiscale stabilite prin hotărâre de condamnare”, se spune în decizia Înaltei Curți. Totodată, Legea 254/2013 privind funcționarea pușcăriilor legiferează ca venit al pușcăriașului doar sumele obținute de acesta prin muncă.
Dumitru Gârbăcea: ”E un alt instrument de tortură psihică îndreptat împotriva deținuților”
”Nimeni nu acuză ANAF, pentru că și deținuții trebuie să-și plătească datoriile la stat. Problema este la ANP (n.r. Administrația Națională a Penitenciarelor) care nu pune corect în aplicare Legea 254/2013 și mai apoi o hotărâre a Înaltei Curți din 2016 care spun clar că pot fi blocați doar banii obținuți de deținuți în urma prestării unor munci. În acest context, vorbim de un alt instrument de tortură psihică îndreptat împotriva deținuților. Fără nici un ban, deținutul nu mai are cum să ia legătura cu exteriorul. Legal, ANP-ul nu are voie să se atingă de sumele pe care deținutul le primește de la familie sau de la cine-știe-ce organizații de binefacere sau biserici. Sunt conturi separate”, ne-a declarat Dumitru Gârbăcea, președintele Organizației Consiliul Local al Tinerilor din Brăila.
Până în acest moment, situația blocării tuturor conturilor pușcăriașilor executați de ANAF a fost semnalată prin organizații de apărarea drepturilor deținuților la penitenciarele Galați, Brăila, Colibași, Găești însă există informații că sistemul se aplică la nivel național.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro