„Statistica arată că preţurile alimentelor au crescut anul trecut mult după sectorul energetic alimentele sunt pe locul 2 dacă ar fi să facem un top al scumpirilor. Cauzele se ştiu în linii generale şi anume totul pleacă de la această creştere a tarifului la energie, la gaze naturale, sunt companii din industria alimentară care folosesc şi energie şi gaze în funcţie de domeniu. Al doilea impact vine de la carburant şi nu în ultimul rând vine şi un efect din zona cerealelor”, a spus Constantin Rudniţchi, potrivit news.ro.
Întrebat dacă o micşorare a inflaţiei înseamnă şi o scădere a preţurilor, analistul economic a răspuns că nu.
„O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor. O inflaţie mai mică înseamnă că preţurile cresc mai puţin decât au crescut anul trecut. Dacă anul trecut am avut o inflaţie de 17%, înseamnă că în medie toate preţurile au crescut cu 17%. Dacă anul acesta vom avea o inflaţie de 9%, să zicem, înseamnă că preţurile vor creşte faţă de acest moment cu 9%, adică mai puţin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea”, a adăugat el.
„Când vorbim despre scădere vorbim despre deflaţie, dar nu se va repeta foarte curând”, a punctat analistul economic.
Anul 2022 s-a încheiat cu o rată anuală a inflației de 16,4%, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Față de decembrie 2021, când era 8,2%, rata inflației este dublă.
În decembrie 2022, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 62,79%, urmat de unt (45,14%), ulei (37,46), ouă (35,51%) și cartofi (35,43%). În plus, gazele s-au scumpit față de noiembrie 2022 cu 35,73%, iar energia electrică s-a majorat cu 45,14%.
Câciu: „Inflaţie de o singură cifră la finalul anului”
Ministrul de finanţe, Adrian Câciu, a afirmat pe 12 ianuarie că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul lui 2023, susținând că puseul inflaţionist s-a încheiat.
„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare”, a spus Câciu la Euronews România.
Citește și: Ce este inflația și cum se calculează aceasta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro