Instabilitatea politică de la Chișinău s-a instaurat la puțin timp după ce a avut loc ”furtul secolului”. În perioada 2014-2015, un miliard de dolari au fost furați din trei bănci, iar principalul acuzat este Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD). Influentul om de afaceri s-a opus legilor antioligarhizare, propuse de proeuropeni, dar, cumva, a reușit să-i supere și pe ruși. ”În acest moment, SUA, Rusia și Europa și-au dat mâna pentru a-l izola”, sună expertiza moldoveanului.
”Tabere ireconciliabile”
Alegerile s-au încheiat cu victoria PSRM (partidul președintelui pro-rus Igor Dodon), care a luat 31,15%. Pe locul secund s-a clasat alianța pro-europeană ACUM (formată din PAS și DA, conduse de Maia Sandu și de Andrei Năstase), votată de 26,84% dintre alegători, iar PD-ul oligarhul Vladimir Plahotniuc a venit pe locul trei, alegându-se cu 23,62%. Structura politică a Moldovei seamănă cu rezultatele alegerilor din România pentru Parlamentul European.
Pentru a înțelege taberele, se poate face o paralelă între Chișinău și București. Socialiștii lui Dodon ar putea fi socotiți liberalii lui Iohannis, alianța ACUM ar putea fi echivalată cu USR-PLUS, iar PD ar putea fi PSD.
”Taberele care au negociat formarea noului guvern sunt ireconciliabile”, consideră analistul.
Dodon, președintele suspendat, cere ajutor internațional
Curtea Constituțională de la Chișinău a decretat că, până pe 7 iunie, trebuie să se facă noul guvern. Altfel, trebuie organizate noi alegeri.
”În negocieri, formațiunile care au fost puse să formeze noul guvern nu s-au înțeles. Socialiștii și proeuropenii susțin politici diferite. Astfel, a ieșit la iveală dialogul în care Dodon recunoaște că primește bani de la ruși. Părțile menționate, socialiștii și proeuropenii, par greu de unit, întrucât au idei opuse”, potrivit analistului.
Acum, președintele suspendat solicită intervenția comunității internaționale, pentru a clarifica situația.
Curtea Constituțională, acuzată de politizare
Curtea Constituțională este acuzată că joacă de partea oligarhului Plahotniuc. Mai întâi, l-a suspendat pe președintele Igor Dodon, după ce șeful statului a refuzat să dizolve Parlamentul, și l-a înscăunat interimar pe Pavel Filip. Și a dat acel termen de trei luni pentru formarea unui nou Parlament.
De la finalul săptămânii trecute, actualul Parlament a fost scos în afara legii, iar orice decizie emisă este socotită neconstituțională. Ultimele decizii luate de Parlamentul moldovean sunt demiterea șefilor DNA și CNA!
Democrații ies în stradă. Începe ”Bătălia protestelor”
Izolat politic de rezultatul de la urne, Plahotniuc contestă legitimitatea noului guvern, format de socialiștii lui Dodon și de blocul proeuropean ACUM.
”Ne pregătim de bătălia protestelor. Deja, democrații și-au instalat scena în fața guvernului și vor urma scandalurile”, spune analistul consultat de Libertatea.
Cum se poziționează populația țării? ”Aici, oamenii sunt mai conservatori. Le este scârbă de politică, de tot ce se întâmplă”, mai spune analistul.
CITEȘTE ȘI:
Iohannis, despre situația din Republica Moldova: „Stabilitatea este esențială”
Alegeri anticipate în Republica Moldova, pe 6 septembrie
Uniunea Europeană îndeamnă la calm după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău
Igor Dodon: „Ne adresam comunitatii internationale. Nu exista cale de intoarcere”