Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele organizației CFA România, care grupează analiștii certificați din țara noastră, spune că există atât factori externi, cât și interni care afectează moneda națională.

„România are dezechilibre majore în economie, cu cel mai mare deficit de cont curent din UE şi cel mai mare deficit bugetar, fiind în procedură de deficit excesiv cu Uniunea Europeană. Aceşti factori pun presiune pe tendinţa de depreciere, iar lor li se adaugă şi diferenţele de inflaţie dintre România şi Zona Euro, care, de asemenea, conduc către depreciere”, a spus Codîrlașu.

Factorilor interni li se adaugă factorii externi, precum creşterea dobânzii pe piaţa americană, mai spune acesta.

Creșterea dobânzilor din SUA duce la aprecierea dolarului, iar o apreciere a dolarului înseamnă o depreciere pentru monedele statelor cu economii mai slabe.

Acesta spune că astfel euro ar putea trece de pragul de 5 lei, iar tranzacționarea s-ar putea situa între 5,05 și 5,1 lei.

Alte viziuni

Ciprian Dascălu, economist-șef la BCR, se așteaptă ca deprecierea leului să fie de 2-2,5% față de media anului trecut.

„Considerăm că leul va slăbi până la 5,05 pentru un euro până la sfârșitul anului, deoarece scăderea puternică a inflației dă voie băncii centrale să permită o anumită slăbiciune a monedei pentru a descuraja împrumuturile în valută către sectorul corporatist, care au crescut recent din cauza diferenței tot mai mari dintre ratele dobânzilor”, arată Dascălu, conform sursei citate.

În schimb, Valentin Tătaru, economist-şef al ING Bank, vede perechea leu-euro tranzacţionându-se foarte aproape de nivelul de 5,00 lei pe euro.

Grevele și rotativa

La finalul lunii mai ar trebui să aibă loc rotativa guvernamentală, președintele PSD, Marcel Ciolacu, urmând să îi ia locul liderului PNL, Nicolae Ciucă, în fotoliul de premier.

Ciolacu a cerut însă zilele trecute suspendarea negocierilor pentru noul guvern, până la rezolvarea grevelor din Educație și Sănătate.

Luni, 22 mai, sindicatele din Educație au declanșat greva generală. Acestea cer majorări salariale.

Instabilitatea politică duce, de regulă, la presiuni pe cursul de schimb.

 
 

Urmărește-ne pe Google News