Cuprins:
Cercetătorii au aplicat metoda numită „analiză a ancestralității stratificată în timp” folosind tehnica statistică Twigstats la peste 1.500 de genomuri publicate anterior, explică site-ul de specialitate Live Science.
Principale descoperiri ale studiului
Cercetătorii au identificat trei valuri majore de migrație care au cuprins întregul continent european:
- O expansiune considerabilă a populației din sudul Scandinaviei și nordul Europei către restul Imperiului Roman între anii 1 și 500 d.Hr.
- Un al doilea val de migrație din Europa de Est și Centrală către Scandinavia, care s-a încheiat în jurul anului 800 d.Hr.
- O nouă expansiune din Scandinavia în Era Vikingă, după anul 800 d.Hr.
Scandinavia – un punct crucial de migrație
Conform studiului publicat în Nature, Scandinavia a jucat un rol esențial în deplasarea populațiilor către nord și dispersarea lor în alte zone în primul mileniu. Noua metodă poate identifica ancestralitatea necunoscută nu doar în populații întregi, ci și la indivizi specifici.
Un caz interesant
Cercetătorii au analizat genomul unui bărbat din epoca romană, îngropat într-un cimitir de „gladiatori” din York, Anglia. Rezultatele au arătat că acesta avea aproximativ un sfert de descendență scandinavă. „Acest lucru documentează faptul că oamenii cu descendență legată de Scandinavia erau deja în Britania înainte de secolul al V-lea e.n.”, au scris cercetătorii în studiu, conform Live Science.
Această nouă tehnică de analiză a genomurilor oferă o perspectivă mai detaliată asupra mișcărilor populațiilor în Europa antică, permițând cercetătorilor să descopere informații despre migrație care au fost anterior ascunse.