România va intra în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime de la 1 martie 2024. Austria nu a fost de acord să ofere un termen pentru aderarea terestră, iar negocierile continuă. Premierul Marcel Ciolacu susține că o posibilă aderare totală se va produce în ultimele luni ale anului, sub președinția ungară a UE.

Partidele din Coaliție prezintă aderarea parțială la spațiul Schengen drept „un mare succes” sau „o victorie istorică”, dar PSD și PNL nu vorbesc pe o singură voce. Succesul este măsurat în cantități diferite de fiecare parte, iar social-democrații și liberalii au viziuni diferite despre cine trebuie lăudat: Marcel Ciolacu sau miniștrii PNL și președintele Iohannis.

În schimb, Opoziția a criticat că guvernul Ciolacu a acceptat o aderare parțială, fără să existe un termen stabilit pentru aderarea cu granițele terestre.

Daniel Zamfir, un important comunicator PSD, a atacat partenerii de guvernare de la PNL că se laudă pe tema aderării la spațiul Schengen. Reacția lui vine după interviul dat de miniștrii de Interne, Cătălin Predoiu, și Luminița Odobescu, joi seara, pentru Antena3.

„Ce au înțeles unii liberali după eșecul asurzitor din 2022 pe Schengen?! Să schimbe tactica și să se laude cu munca altora! În 10 ani de mandat ai președintelui Iohannis nu s-a mișcat nimic pe Schengen. Lobby-ul african de tip hakuna matata nu poate băga România în Schengen. În schimb, Germania, Spania, SUA, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European – DA! Plus Ronald Lauder. Și a existat în mod cert un liant pentru toate – premierul PSD!”, este postarea publicată vineri pe contul senatorului PSD, dar concepută împreună cu strategii partidului.

În postarea menționată sunt prezentate fotografii de la întâlnirile premierului Ciolacu cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Parlamentului European, cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA sau cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

PSD provoacă PNL să rezolve problema cu Nehammer

Libertatea a consultat mesajele cheie concepute de strategii PSD pentru a vedea dacă se mulează pe mesajul lui Daniel Zamfir. Analiza arată că avem în față o strategie de comunicare și nu un mesaj izolat al unui senator.

Senatorul Daniel Zamfir. Foto: Hepta

Punctajul PSD a fost trimis tuturor comunicatorilor social-democrați și trebuie distribuit în mesaje publice în perioada următoare. Pasajele următoare sunt din mesajele interne ale partidului. 

  • „O contribuție importantă la acest rezultat a avut-o vizita premierului în Statele Unite, unde a discutat subiectul Schengen cu secretarul de stat Antony Blinken și cu fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, care este un bun prieten al premierului austriac. Inclusiv ministrul de externe, Luminița Odobescu, care a fost desemnată de PNL în Guvern, a admis că americanii au avut o contribuție importantă pentru acest pas decisiv făcut de România.”
  • „Este adevărat că nu s-ar fi ajuns la acest rezultat dacă președintele PSD nu ar fi obținut susținerea unanimă a social-democraților europeni. Toate statele membre UE, conduse de partide social-democrate, au susținut candidatura României, în frunte cu Spania și Germania”.

Un fragment care nu se regăsește în postarea lui Cătălin Zamfir, dar care va fi lansat de alți comunicatori reprezintă o provocare lansată de PSD pentru președintele Iohannis și PNL. Frazele fac parte din documentul consultat de Libertatea.

  • PNL și președintele Iohannis vor da testul suprem la Congresul PPE de la București din martie 2024, unde va veni și premierul austriac, Karl Nehammer. Poate până atunci îl convinge pe Nehammer să anunțe admiterea României în Schengen și cu frontierele terestre. Ne dorim ca PNL să treacă acest test important pentru România!

Social-democrații susțin că premierul Ciolacu „nu și-a arogat niciodată merite exclusive pentru această reușită”, afirmând de fiecare dată „că este o victorie a României”. 

Comunicatorii sunt instruiți să citească postarea senatorului Daniel Zamfir dacă au nevoie de mai multe informații, potrivit informațiilor obținute de Libertatea. 

PNL: Meritul aparține Ministerului de Interne și Externe

Libertatea a consultat și mesajele cheie ale PNL pentru a vedea cum vor să reflecte comunicatorii liberali aderarea parțială la spațiul Schengen.

Diferența de abordare este evidentă: numele premierului Marcel Ciolacu nu există. 

  • Pe latură tehnică, meritul aparține ministerului Afacerilor Interne și ministerului Justiției, care au lucrat pentru satisfacerea celor mai înalte exigențe ale echipelor internaționale de evaluare a aplicării criteriilor Schengen”, se arată în punctajul primit de comunicatorii PNL.
  • „Pe plan extern, eforturile au fost depuse de ministerul Afacerilor Externe care a făcut presiuni diplomatice prin canale specifice și de președintele Klaus Iohannis, care a abordat subiectul în toate întâlnirile bilaterale avute cu partenerii europeni.”

Liberalii sunt învățați să transmită că „admiterea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime este un mare pas înainte și o reușită pentru România, cel mai important obiectiv național după accederea în UE și NATO”.

Meritele miniștrilor PNL sunt menționate de mai multe ori. „Miniștrii PNL implicați au arătat că știu ce au de făcut și că pot obține rezultate”, se arată în documentul de partid consultat de Libertatea. 

Nu este menționat vreodată numele premierului Marcel Ciolacu sau vreun merit al acestuia în negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen. De cele mai multe ori, apare generic, termenul de guvern.

Miniștrii Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu au declarat, joi seara, într-un interviu pentru Antena 3 că România este membră a spațiului Schengen.

Unele mesaje cheie ale PNL se regăsesc și în postarea lui Nicolae Ciucă din 30 decembrie 2023. 

Fostul premier nu îl menționează nici el direct pe Marcel Ciolacu cu un rol decisiv în aderarea la spațiul Schengen, ci apare tot termenul generic de guvern. În schimb, președintele Klaus Iohannis e menționat explicit.„Nimic nu ar fi fost posibil fără eforturile conjugate ale tuturor celor implicați în acest proiect de țară. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicare, reprezentanților ministerelor Afacerilor Interne și Justiției, cât și Guvernului României în ansamblu pentru toate eforturile depuse în satisfacerea celor mai exigente criterii tehnice ale acestui dosar. De asemenea, adresez mulțumiri Ministerului Afacerilor Externe, Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană precum și ambasadei române de la Viena pentru negocierile pe canale diplomatice”, a transmis președintele PNL la finele lui 2023.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News