„În perioada premergătoare Referendumului de joi privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungând aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul că ING încă se aşteaptă că Marea Britanie să rămână în UE, ne aşteptăm că leul să se întărească brusc, vineri, şi posibil să închidă săptămâna aproape de 4,50 lei/euro. Dacă se întâmplă Brexit, ne aşteptăm că leul să continue să aibă performanţe mai bune decât HUF (forintul unguresc – n.r.) şi PLN (zlotul polonez – n.r.), dar este posibil că nu toate consecinţele să fie vizibile imediat, iar evenimentul să se răsfrângă pe tot parcursul anului”, se arată în raportul ING Bank.
În urmă unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro n.r.), la sfârşitul săptămânii, dar am putut vedea BNR acţionând în a reduce presiunile, făcând din această un vârf temporar.
Viziunea bancherilor austrieci
Bancherii de la Erste Group cred ca în cazul în care Marea Britanie iese din UE, așa zisul BREXIT, băncile centrale din Croaţia, România şi Serbia să intervină pentru a reduce volatilitatea de pe piaţă. Nu același lucru cred și despre băncile centrale ale Ungariei și Poloniei, despre care spun că acestea ar permite o depreciere a propriilor monede naționale.
„Leul românesc a pierdut mai puţin de 1% faţă de euro pe parcursul ultimei săptămâni şi jumătate, din cauza temerilor cu privire la o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE. Dacă cetăţenii britanici votează în favoarea aderării la UE, leul ar putea recupera o parte dintre pierderile recente”, potrivit raportului Erste Group.