Medicii de terapie intensivă au explicat, pentru Libertatea, că se întâmplă de multe ori ca pe secția de ATI să fie internați pacienți care este evident că nu mai pot fi salvați. Persoane cu cancer, cu multiple metastaze în faze terminale, cu afecțiuni multiorgan, ținuți în viață doar de aparate, până când corpul cedează. De multe ori, într-o înțelegere cu familia, cu șeful de secție, se ia decizia de a nu mai resuscita pacientul atunci când depășește punctul critic și nici aparatele nu-l mai pot menține în viață.

„Nu suntem acoperiți pentru politica de tipul «nu resuscita»”

„Mai există un concept pe care trebuie să îl discutăm și unde cu toții suntem culpabili, inclusiv eu. Faptul că noi am decis, e adevărat că împreună cu familia și șeful de secție, că un pacient nu mai e resuscitabil. Și când am decis asta poate să fie la fel ca în cazul cu noradrenalina. Sigur, nu i-am oprit niciun medicament, dar am zis că dacă face stop, nu-l resuscitez. Am făcut asta de mult timp și de multe ori. Iar în lege nu ai niciun protocol, nu există nimic. Dacă eu pe secție am un pacient pentru care inclusiv familia îmi spune, «domnule, nu resuscitați», eu nu am legislație care să mă acopere pe subiectul acesta”, a explicat, pentru Libertatea, un cunoscut medic ATI din Iași, care nu a vrut să își facă publică identitatea.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Riscul asumat de cadrele medicale este mare, în astfel de situații, explică medicii. Pentru că familia se poate întoarce a doua zi și să spună „domnule, m-ai păcălit, mai putea trăi” și legea nu-i oferă nicio formă de protecție. Chiar dacă resuscitarea nu ar fi putut să salveze în niciun fel viața persoanei respective, care oricum era în fazele terminale, medicii pot fi văzuți ca fiind vinovați. 

„Nu suntem acoperiți pentru politica de tipul DNR (n.red. – Do Not Resuscitate – nu resuscita). Ai cazuri în care vine profesorul, vine șeful de secție și spun că «acest caz n-are nicio șansă, lăsați-l în pace, când o fi să moară, moare». Păstrând proporțiile, dacă te gândești comparativ cu Pantelimonul, nu este foarte diferit. Dar nu e normal să ajungi să iei această decizie, ea trebuie să fie acoperită de lege, de un protocol bazat pe lege”, a mai explicat medicul.

ANALIZĂ | Cazul „Pantelimon” scoate la iveală deficiențe majore din sistemul de sănătate. Nu există „dreptul de a muri”, iar medicii iau decizii neacoperiți de lege. „Suntem toți culpabili”
Prof.dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași. Foto: ziaruldeiasi.ro

„Dreptul de a muri”. Suntem la ani-lumină, ca legislație, în spatele altor țări

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Am ridicat această problemă și cu președintele Colegiului Medicilor din Iași, prof. dr. Liviu Oprea, care este specializat în etică medicală. Acesta a precizat, pentru Libertatea, că România este mult în urmă față de alte țări cu acest tip de legislație. Nu doar că nu avem reglementat conceptul de a nu resuscita un pacient la solicitarea familiei, dar nu avem asumat nici măcar ideea de „directivă în avans” existentă în multe țări din Vest.

„E conceptul în care te duci la un notar, un avocat, scrii ce dorești să se întâmple cu tine în momentul în care ești într-o stare terminală sau ești în comă și nu mai sunt șanse să îți revii. Există la noi noțiune de testament din timpul vieții, oamenii iau decizii în avans despre ce se întâmplă cu moștenirea lor, dar nu pot lua astfel de decizii despre viața lor în avans. Este o problemă, într-adevăr”, a explicat prof. dr. Liviu Oprea.

Nu e un lucru care poate fi reglementat mâine, prin lege, spune dr. Oprea. Este o discuție care trebuie purtată întâi la nivelul societății, profesional, dar și politic, despre ideea existenței „dreptului de a muri”, în condițiile în care în momentul de față acest concept nu există în România.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Ar trebui să aibă loc această discuție? Sigur că da, pentru că, în principiu, tehnologia a avansat și sunt oameni care pot fi ținuți în viață perioade îndelungate fără un potențial de a mai reveni la ce au fost vreodată. Trăiești intubat, cu substanțe, fără să fie în beneficiul tău: tot vei muri, doar se prelungește starea în care ești. Și nu toți sunt inconștienți la momentul respectiv, alții înțeleg ce li se întâmplă și asta nu le face viața mai bună, s-ar putea chiar să sufere mai mult”, a explicat prof. dr. Liviu Oprea.

În momentul în care oamenii ajung într-o astfel de situație, directivele în avans lăsate în timpul vieții ar putea clarifica dorințele lor, mai ales dacă nu mai pot lua decizii în nume propriu. Altfel, explică medicul, doctorii presupun „faptul că vrei să trăiești” și asta ar trebui să o facă cu toții. „Nu e logic să facem altfel, pentru că nu decidem noi asta. Însă cred că am ajuns la o maturitate a societății pentru a putea să avem discuția asta legată de directivele în avans”, a completat acesta.

Ce se întâmplă cu pacienții care nu mai pot decide pentru ei? O înțelegere între medici și familie

În momentul de față, nici nu avem o legislație clară care să prevadă ce se întâmplă cu decizia medicală în cazul persoanelor care nu pot să mai decidă în numele lor, explică prof. dr. Liviu Oprea. Faptul că medicii se consultă cu rudele apropiate este mai mult o obișnuință, o înțelegere între medici și pacient.

Din punct de vedere legal, există conceptul de curatelă, care se poate obține în instanță, astfel încât o persoană să poată lua decizii medicale pentru alta. Sau în cazul minorilor sau a persoanelor care nu se pot îngriji singure și unde există deja o decizie în acest sens, responsabilitatea este a tutorelui. Problema acestei curatele, spune dr. Oprea, este că nu se obține peste noapte, e nevoie de multiple expertize, medico-legale, psihiatrice, este un demers îndelungat.

„Iar când trebuie luate decizii de ordinul zilelor, uzanța este să implici familia, pe cei mai apropiați, care vin împreună cu pacientul la spital. Aceasta nu este neapărat soluția optimă, dar asta o avem. În alte țări, decizia de curatelă se ia și în decurs de câteva ore de un judecător. Astfel că este o înțelegere între medic și familie, mai ales atunci când vine vorba de tratamente care pot avea unele consecințe pe care pacientul ar fi sau nu de acord să le accepte, dar nu este conștient sau, în cazul unor boli psihice, nu poate înțelege și decide”, a mai precizat prof. dr. Liviu Oprea.

Acesta a subliniat că medicii în România lucrează într-un risc legal major pentru că sunt multe lucruri care nu sunt cuprinse de legislație. Inclusiv unele protocoale care sunt importate din alte țări, gândite pentru binele pacienților, ar putea să contravină legislației în vigoare.  

„Acest lucru ne vulnerabilizează pe toți, și pe pacienți, și pe doctori. În timpul pandemiei am avut un mesaj către autorități în care am spus că, iată, este criză de ventilatoare și trebuie să fie făcută o selecție a pacienților. Dar asta nu poate fi lăsată la latitudinea doctorului, sunt decizii care trebuie să fie luate la nivel guvernamental, politic, fiindcă este o problemă de resurse, nu profesională, doctorii pot să fie de acord să îi țină pe toți pacienții, 100 de ani, pe ventilație, dar dacă nu ai resurse faci cumva o selecție și asta nu e o decizie care poate să o ia un doctor, trebuie să fie protocoale medicale care să stipuleze când se face asta, protocoale ce pun în aplicare o lege”, a punctat prof. dr. Liviu Oprea.

Cine decide resursele primite de un pacient sau de altul?

Specialistul în etică medicală spune că, în pandemie, s-a ajuns la întrebarea aceasta: pe cine lași să trăiască și pe cine să moară? Iar medicii care au luat deciziile nu au fost acoperiți în niciun context de lege. Mai ales că, așa cum a relatat și Libertatea la momentul respectiv, politica medicală în țările din Vest era ca accesul la ventilatoare și la oxigenoterapie în cazurile critice să fie permis întâi celor care sunt în curs de agravare și pot fi ajutați. Nu în cazul celor care ajung în formă critică și oxigenul sau intubarea nu le mai poate salva viața.

„Trebuie privit în termeni simpli – ai mai mulți pacienți decât posibilitatea de a trata, cum alegi? Aici e toată discuția și nu ne privește doar pe noi, ca doctori, pentru că ține de criterii, de resurse, de accesul la aceste resurse, iar aici sistemul ar trebui să reglementeze. Ai o decizie administrativă și una profesională – codul deontologic spune că ar trebui să primeze cea profesională, dar când managementul și sistemul fac presiuni asupra ta, cine este responsabil? Veți vedea că, de cele mai multe ori, în România, este responsabil medicul”, a mai spus prof. dr. Liviu Oprea.  

Foto ilustrativ: Shutterstock

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (36)

CRH_RO   •   20.08.2024, 00:05

Va fi musamalizat totul, s-a incercat musamalizarea de prima data cand aia trimisi sa verifice s-au facut ca e totul ok. Majoritatea populatiei va crede ce li se serveste si doctorii criminali vor sta linistiti pe salarii babane +spaga, iar daca se intampla ceva vore zice, nu e legislatie domle. Imi amintesc de un protesc al doctorilor de acum ceva timp, era unu cu un geepan de ultima generatie, cu pancarta pe geepan, ca vezi domle vrea salariu mai mare. Decat asa neoameni, mai bine lipsa, fara contributii la sanatate, cine vrea merge in sistemul privat, cine nu, nu, dar nu ne iei banii cu japca ca sa ii furi o parte si o parte sa ii dai la niste criminali si spagari.

NATO55   •   19.08.2024, 21:50

euL2024 Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Era și un test de onestitate al celor care citesc articolul și postează! Și spre bucuria mea nu au fost "boți" care să critice orice ai spune împotriva acuzatorilor! Sigur, pot exista inadvertențe legat de FO, dar asta nu arată nicicum premeditarea, echivalentă asasinatului! Pt că de asta sunt acuzate! Ele, au dreptul la un proces onest, cu argumente de specialitate corecte! Deocamdată dinspre acuzate nu apare nimic în presa noastră, ca motivație/apărare, ceea ce trebuie să recunoaștem toți că e extrem de dubios! Iar atacul la ministrul sănătății, care are bubele lui cu certitudine, poate fi, eventual, o explicație!

    Mitica_Cornel   •   19.08.2024, 23:39

    NATO55   •  19.08.2024, 21:50

    euL2024 Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Era și un test de onestitate al celor care citesc articolul și postează! Și spre bucuria mea nu au fost "boți" care să critice orice ai spune împotriva acuzatorilor! Sigur, pot exista inadvertențe legat de FO, dar asta nu arată nicicum premeditarea, echivalentă asasinatului! Pt că de asta sunt acuzate! Ele, au dreptul la un proces onest, cu argumente de specialitate corecte! Deocamdată dinspre acuzate nu apare nimic în presa noastră, ca motivație/apărare, ceea ce trebuie să recunoaștem toți că e extrem de dubios! Iar atacul la ministrul sănătății, care are bubele lui cu certitudine, poate fi, eventual, o explicație!

    Stimate NATO55, crima poate fi cu intentie sau fara. Faptul ca in FO nu au fost trecute datele reale privind administrarea unor medicamente poate trezi suspiciunea procurorilor ca medicul a incercat sa ascunda un tratament posibil periculos/gresit. Daca Dvs mergeti cu masina la service sa va repare franele, iar dupa reparatie nu se face verificarea pe standul de frane care sa certifice ca reparatia este corecta, dar se trece in fisa service ca s-a facut proba. Dvs plecati si ramaneti fara frane. Si in urma unui accident cineva moare. Este mecanicul criminal sau nu? Evident ca este un criminal , pentru ca a comis o crima din culpa (adica fara intentie) In acelasi mod un medic care face un alt tratament decat cel specificat in FO, iar pacientul moare, mi se pare absolut normal ca procurorul sa puna problema crimei din culpa. Ceea ce insa face corpul medical, si nu pot fi de acord cu asta, este sa postuleze faptul ca medicul nu poate fi acuzat de crima. De ce?

NATO55   •   19.08.2024, 17:38

SanduBorsch Hai domnule/doamna sa va explic cum e ca vad ca stiti totul despre ATI, dar din pacate stiti complet gresit! Noradrenalina (NA) e un medicament din clasa catecolaminelor, prezent in mod normal in organismul uman; administrarea sa in cazul in speta e din motive suportive pentru tensiunea arteriala (TA) scazuta; doar ca in acel caz, pacientul fiind in soc refractar, nici chiar dozele mamut de NA nu mai reusesc sa creasca TA; aceasta ramane prabusita INDIFERENT de doza de NA; daca scazi treptat, brusc sau nu scazi NA, TA e tot prabusita! Adica in acest stadiu refractar NA nu are niciun rol benefic, dar poate dauna altfel: determina necroze (moarte a tesuturilor) prin vasoconstrictia (vase ingustate care fac dificila circulatia sangelui) pe care o realizeaza la DOZE MARI; asta e motivul pentru care se scade brusc doza! E logica medicala corecta, diferita de rationamentele celor fara cunostinte de specialitate (aici includ asistentele care sabotau recomandarea medicului acolo!)

    Mitica_Cornel   •   19.08.2024, 20:07

    NATO55   •  19.08.2024, 17:38

    SanduBorsch Hai domnule/doamna sa va explic cum e ca vad ca stiti totul despre ATI, dar din pacate stiti complet gresit! Noradrenalina (NA) e un medicament din clasa catecolaminelor, prezent in mod normal in organismul uman; administrarea sa in cazul in speta e din motive suportive pentru tensiunea arteriala (TA) scazuta; doar ca in acel caz, pacientul fiind in soc refractar, nici chiar dozele mamut de NA nu mai reusesc sa creasca TA; aceasta ramane prabusita INDIFERENT de doza de NA; daca scazi treptat, brusc sau nu scazi NA, TA e tot prabusita! Adica in acest stadiu refractar NA nu are niciun rol benefic, dar poate dauna altfel: determina necroze (moarte a tesuturilor) prin vasoconstrictia (vase ingustate care fac dificila circulatia sangelui) pe care o realizeaza la DOZE MARI; asta e motivul pentru care se scade brusc doza! E logica medicala corecta, diferita de rationamentele celor fara cunostinte de specialitate (aici includ asistentele care sabotau recomandarea medicului acolo!)

    De acord NATO55. Asa sa fie cum spuneti. Am totusi rugamintea sa ne explicati de ce nu s-au scris aceste observatii tehnice si in fisa de urmarie a bolnavului? Fix asa cum ati povestit Dvs. Pentru ca iata apar intrebari .... Si astfel sa reiasa logica medicala corecta si care sa poata fi prezentata si apartinatorilor, mai ales cand duc la spital pe picioare un om bolnav si il iau in cosciug. @lauruco : haide sa nu amestecam medicina in caz de accident cu medicina din spital. Chiar si la accidente, daca nu sunt forte destule atunci chemi ajutoare. In spital stii la ce sa te astepti, esti pregatit cu ceea ce ai nevoie.

    euL2024   •   19.08.2024, 19:42

    NATO55   •  19.08.2024, 17:38

    SanduBorsch Hai domnule/doamna sa va explic cum e ca vad ca stiti totul despre ATI, dar din pacate stiti complet gresit! Noradrenalina (NA) e un medicament din clasa catecolaminelor, prezent in mod normal in organismul uman; administrarea sa in cazul in speta e din motive suportive pentru tensiunea arteriala (TA) scazuta; doar ca in acel caz, pacientul fiind in soc refractar, nici chiar dozele mamut de NA nu mai reusesc sa creasca TA; aceasta ramane prabusita INDIFERENT de doza de NA; daca scazi treptat, brusc sau nu scazi NA, TA e tot prabusita! Adica in acest stadiu refractar NA nu are niciun rol benefic, dar poate dauna altfel: determina necroze (moarte a tesuturilor) prin vasoconstrictia (vase ingustate care fac dificila circulatia sangelui) pe care o realizeaza la DOZE MARI; asta e motivul pentru care se scade brusc doza! E logica medicala corecta, diferita de rationamentele celor fara cunostinte de specialitate (aici includ asistentele care sabotau recomandarea medicului acolo!)

    NU va mai straduiti. Majoritatea au intoleranta la ideea de moarte in spital, probabil trauma post pandemie. Apoi restul sunt total ignoranti referitor la statistici de mortalitate si unde mor de fapt romanii...in institutii/spitale. Ei confunda stoparea tinutulului artficial in "viata" cu omorul cu premeditare. Dar statul si justitia mininata pe care o avem e de fapt vinovata, prin lipsa totata de reglementari privind resuscitarea, mentinerea in "viata", moartea asistata, etc si alte concepte reale dar in societatea primitiva si tribala romaneasca de neabordat. In plus tot mintea tribala romaneasca nu intelege ca "apartinatori" nu e un concept legal, nimeni nu e propietar de oameni prin spitale, nici medicii, dar nici familia!

      Santorini2   •   20.08.2024, 00:05

      euL2024   •  19.08.2024, 19:42

      NU va mai straduiti. Majoritatea au intoleranta la ideea de moarte in spital, probabil trauma post pandemie. Apoi restul sunt total ignoranti referitor la statistici de mortalitate si unde mor de fapt romanii...in institutii/spitale. Ei confunda stoparea tinutulului artficial in "viata" cu omorul cu premeditare. Dar statul si justitia mininata pe care o avem e de fapt vinovata, prin lipsa totata de reglementari privind resuscitarea, mentinerea in "viata", moartea asistata, etc si alte concepte reale dar in societatea primitiva si tribala romaneasca de neabordat. In plus tot mintea tribala romaneasca nu intelege ca "apartinatori" nu e un concept legal, nimeni nu e propietar de oameni prin spitale, nici medicii, dar nici familia!

      In toate tarile civilizate "stoparea tinutulului artficial in viata" e decisa de familie sau de bolnavul respectiv sub semnatura. In Romania, oricum ati intoarce-o, e crima. Nicaieri nu se omoara bolnavul. Cu aprobarea familiei cei terminali sunt indrumati catre centre paleative unde primesc ingrijire si medicamente impotriva durerii pana in ultimile clipe de viata. Familia poate refuza internarea in centre paleative si poate lua bolnavul sa moara acasa, la alegere. Doctorii nu decid ce se intampla nu viata nimanui, cum e si normal.

    euL2024   •   19.08.2024, 19:41

    NATO55   •  19.08.2024, 17:38

    SanduBorsch Hai domnule/doamna sa va explic cum e ca vad ca stiti totul despre ATI, dar din pacate stiti complet gresit! Noradrenalina (NA) e un medicament din clasa catecolaminelor, prezent in mod normal in organismul uman; administrarea sa in cazul in speta e din motive suportive pentru tensiunea arteriala (TA) scazuta; doar ca in acel caz, pacientul fiind in soc refractar, nici chiar dozele mamut de NA nu mai reusesc sa creasca TA; aceasta ramane prabusita INDIFERENT de doza de NA; daca scazi treptat, brusc sau nu scazi NA, TA e tot prabusita! Adica in acest stadiu refractar NA nu are niciun rol benefic, dar poate dauna altfel: determina necroze (moarte a tesuturilor) prin vasoconstrictia (vase ingustate care fac dificila circulatia sangelui) pe care o realizeaza la DOZE MARI; asta e motivul pentru care se scade brusc doza! E logica medicala corecta, diferita de rationamentele celor fara cunostinte de specialitate (aici includ asistentele care sabotau recomandarea medicului acolo!)

    Va straduiti cam degeaba ... Majoritatea societatii au intoleranta la ideea de moarte in spital, probabil trauma post pandemie. In plus sunt ignoranti referitor la statistici de mortalitate si unde mor de fapt romanii...in institutii/spitale. Ei confunda stoparea tinutulului artficial in "viata" cu omorul cu premeditare. Dar statul si justitia de tot *** pe care o avem e de fapt vinovata, prin lipsa totata de reglementari privind resuscitarea, mentinerea in "viata", moartea asistata, etc si alte concepte reale, dar care, in societatea primitiva si tribala romaneasca, sunt inca de neabordat. In plus tot mintea tribala romaneasca nu intelege ca "apartinatori" nu e un concept legal, nimeni nu e propietar de oameni prin spitale, nici medicii, dar nici familia!

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI