DONEAZĂ ȘI SUSȚINE REDACȚIA
Știri România Acasa | Ştiri | Știri România

ANALIZĂ | Cazul „Pantelimon” scoate la iveală deficiențe majore din sistemul de sănătate. Nu există „dreptul de a muri”, iar medicii iau decizii neacoperiți de lege. „Suntem toți culpabili”

« Înapoi la articol

Comentarii (36)

Roro   •   19.08.2024, 12:18

Argumentul multor medici este "vidul legislativ". Domniile lor ce au pazit pana acum? Poate ca dupa acest scandal vor participa mai serios la stabilirea reglementarilor legale. Sa speram ca vor fi asemanatoare cu cele din lumea civilizata.

doritor   •   19.08.2024, 11:25

In timpuri normale o comisie medicala pe baza unor analize de sange , radiografii, RMN-uri etc. poate sti si ca atare poate si decide soarta unui pacient. Cum in ultimii 10-15 ani se vorbeste de prea multi oameni pe pamant la indemnul si chiar banii unor asa zisi conducatori ai lumii unii chiar nanogenari OMS a fost penetrat si a inchis ochii sau chiar a favorizat scapari de virusi din centre de cercetare medicala creind pandemii ,dar si medici dispusi sa ia decizii singulare fiind platiti „la bucata”. Deciziile singulare luate din sadism, bani sau experiente pe om sunt penale si trebuiesc oprite. Medici trebuie sa ramana doar profesionisti, iar toti mizantropii ca se cred dumnezei si stapani ai lumii trebuiesc opriti. Cei tineri din mafia mondiala financiara trebuie sa se impuna sa opreasca aberatiile unor ramoliti. Extintii de fiinte au fost pe acest pamant in toate erele lui de 541 milioane de ani pana azi. Cand va fi si pentru noi in prezent sau viitor doar natura poate fi dzeu.

Goliat22   •   19.08.2024, 11:00

În lipsa unui protocol urmezi tratamentul indiferent de consecințe. Dacă trăiește bine,dacă nu iarăși bine,dar ai urmat tratamentul întocmai. Nu iei hotărâri cu de la sine putere și mai ales fără să notifici în foia de observații al pacientului . Tot ce se face inafara foii este infracțiune , asta se înțelege bine...

    SanduBorsch   •   19.08.2024, 15:15

    Goliat22   •  19.08.2024, 11:00

    În lipsa unui protocol urmezi tratamentul indiferent de consecințe. Dacă trăiește bine,dacă nu iarăși bine,dar ai urmat tratamentul întocmai. Nu iei hotărâri cu de la sine putere și mai ales fără să notifici în foia de observații al pacientului . Tot ce se face inafara foii este infracțiune , asta se înțelege bine...

    Pana una alta este crima cu premeditare

Mitica_Cornel   •   19.08.2024, 10:57

Se foloseste tactica politistul rau-politistul bun. Mai intai au iesit medicii in mod agresiv in apararea celor doua colege de la ATI Pantelimon. Inclusiv cu medici din diaspora. Nu a mers tactica, lumea nu s-a calmat. Acuma se schimba tonul: stai domne sa vezi ca de fapt cu totii suntem de vina, ca nu avem lege, ca sistemul, ca bla bla Intrebarea este simpla: in fisa pacientului scrie medicul 20 ml/h iar in realitate i se da 1 ml/h. De ce? Nimeni nu raspunde, doar se deviaza de la discutie. S-a pus problema ca de ce au modificat asistentele medicatia si ridicau nivelul noradrenalinei la 20 ml/h in loc de 1 ml/h cat a SPUS medicul? Raspuns simplu: pentru ca asistenta a facut CE SCRIE in fisa, nu ce se spune pe gura. Si a procedat corect. Verba volant scripta manent. Justitia se face pe documente, nu pe povesti (de obicei) mincinoase. Eu as dori sa fie invitati la discutii si niste medici straini sa vedem ce au de spus. Oare cine nu vrea asta.....?

unfake   •   19.08.2024, 10:32

Foarte interesanta analiza, fara ironie stam bine pe zona asta...Mai greu e cu sinteza, cu coagularea in niste linii clare, ferme care sa duca intr-o legislatie , se vede, mai mult decat necesara. Daca-l intrebi pe Rafila, bineinteles ca o sa spuna ca avem o mie de alte prioritati la care transpira dansul fara incetare, zi si noapte.

suparman   •   19.08.2024, 10:29

Daca toti medicii gandeau ca surorile Mengele de la spitalul Sf Pantelimon, niciodata nu ar fi aparut nici dializa nici stimulatorul cardiac. Ambele tin artificial pacientul in viata. Bine, la Iasi am avut eroi medicali care luau stimulatorul cardiac de pe mort si il refoloseau la juma de pret pe viu. Ce sa mai spunem de cele 7( sapte) ore de resuscitare cardiaca facuta de profesionisti unui alpinist italian de 52 de ani, care cazuse in 2019 intr-o crevasă? Foarte usor de gasit pe net acest caz. Ai nostri faceau o ora de manevre de resuscitare si lasau totul balta. Stimabile, viata omului e prea importanta ca sa fie lasati medicii sa decida cine traieste si cine nu.

Nexus   •   19.08.2024, 10:27

Toata lumea vorbeste, NU avem legislatie corecta si coerenta, nu avem proceduri clare, NU se discuta cu familia NU se consiliaza familia, de ce doctorii au modificat da fara sa si asume sa treca in foaia de observatie, de ce au fortat asitentele sa scada doza+ lista mortii.....Este un caz foarte grav ce s a intamplat la Pantelimon, plus ca odata intrat in ATI bolnavii sunt izolati de exterior nu se comunica Nimic in exterior este un zid intre familie-spital-pacient. Este foarte multa netransparenta si necomunicare intre spital si familia bolnavului.

ED1953   •   19.08.2024, 10:11

Pai dragilor - daca vi se da dreptul de a eutanasia pacientii veti inventa diagnostice care sa va ofere acest drept. Tatalui meu i sa spus " tataie ai trait destul" la un spital din S4- cardiologie.Iar noua rudelor ni s-a spus " luati-l acasa ca are ruptura de aorta si pana maine moare ca nimeni nu isi asuma riscul sa il opereze".Bine ca nu si-au asumat riscul ca a mai trait cativa ani dupa ce l-am luat acasa pentru ca de fapt nu avea nici o ruptura de aorta . Insa ma i treba " tata am trait prea mult ? "

batardou   •   19.08.2024, 10:01

ce rost are acest reportaj?ce rezolva?nimic...

HOPAHPO   •   19.08.2024, 09:28

Vedem ca nici un medic nu vorbeste clar despre ce s a intamplat la spitalul groazei . Am vrea sa stim cati medici isi fac o lista cu paciente morti ? Pe de alta parte sunt discutiile avute pe telefon in care se descrie clar intentia . La fel am vrea sa stim cati pacienti terminali au fost internati la sectia ATI . deoarece se stie ca acei bolnavi nu se interneaza pe acea sectie ." Persoane cu cancer, cu multiple metastaze în faze terminale, cu afecțiuni multiorgan, ținuți în viață doar de aparate, până când corpul cedează " spun medicii pentru Libertatea. Sunt foarte putini pacienti cu cancer , care mor in spitale. In faze terminale acei pacienti sunt tratati la domiciliu , adica ingrijiti paleativ .Aici se amesteca apa cu uleiul , doar a distrage atentia. Nu suntem in pandemie ca sa fie o aglomerare de pacienti si tu ca medic sa nu sti pe care sa l ajuti . Jocul de a Dumnezeu nu este compatibil cu un medic de ATI .

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Închide
  Close