Astfel, România ar putea avea probleme dacă țările respective decid să nu mai accepte importuri din țara noastră sau dacă nu mai vor să furnizeze materii prime către compniile din România care le prelucrează mai departe.
Scandalul ambasadei
Țara noastră intenționează să își mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură susținută de către liderul PSD Liviu Dragnea, însă intenția a dus la mai multe dispute politice și un scandal diplomatic internațional, după ce Autoritatea Palestiniană a decis să își recheme ambasadorul din România la Ramallah.
Președintele Klaus Iohannis, care conform Constituției coordonează politica externă a țării noastre, se opune mișcării și a cerut de mai multe ori demisia premierului Viorica Dăncilă de la declanșarea scandalului.
Însă, pe lângă scandalul politic intern și cel diplomatic extern, România ar putea suferi chiar și consecințe economice.
Turcia și Iranul vor sancțiuni
Reamintim, Turcia le-a cerut în data de 18 mai ţărilor musulmane să oprească alte naţiuni din a urma Statele Unite şi a-şi muta ambasadele în Ierusalim, apelul fiind făcut la o întâlnire a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) la Istanbul.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a convocat summitul OCI după ce forţele israeliene au ucis zeci de protestatari palestinieni la graniţa cu Fâşia Gaza.
De asemenea, Iranul a cerut țărilor musulmane să se coordoneze cu alte state. ”Crimele recente ale Israelului în Palestina şi relocarea ambasadei americane la Ierusalim necesită o coordonare serioasă între ţările islamice şi comunitatea internaţională”, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului.
România, în bătaia vântului
SUA au inaugurat deja noua ambasadă din Ierusalim și, pe lângă acest stat, doar Paraguayul și Guatemala au mai anunțat că își mută ambasada la Ierusalim. Rusia și Cehia au mai recunoscut și ele Ierusalimul drept capitală a Israelului, dar încă nu au mutat ambasadele din Tel Aviv.
România ”analizează” acest lucru, iar Guvernul a aprobat deja un memorandum secret în acest sens.
Israelul a anexat Ierusalimul de Est în urma Războiului de 6 zile, din 1967, moment la care a cucerit și Cisiordania și Fâșia Gaza. Comunitatea internațională nu a recunoscut acest fapt, însă Israelul a decretat că Ierusalimul este capitala sa ”indivizibilă”. Acest lucru înseamnă inclusiv cu Ierusalimul de Est.
De partea celalaltă, palestinienii vor să își declare un stat compus din Cisiordania și Fâșia Gaza, cu capitala tot la Ierusalim.
Schimburi de 5 miliarde de euro cu Turcia
Problema este că România este vulnerabilă în cazul în care statele musulmane chiar decid că este cazul să facă presiuni economice asupra statelor care își mută ambasadele, potrivit unei analize Libertatea.
Turcia este al șaselea partener comercial al României, după Germania, Italia, Franța, Ungaria și Polonia și primul din afara Uniunii Europene. România a avut exporturi de 2,09 miliarde de euro către Turcia în 2017 și importuri de 3,01 miliarde de euro din acest stat în anul 2017, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică (INS), la solicitarea Libertatea.
Astfel, totalul schimburilor comerciale cu Turcia reprezintă 5,1 miliarde de euro.
România exportă în Turcia în principal oțel și fier (358 milioane de euro), automobile (342 milioane), cazane, turbine și motoare (213 milioane), echipamente electrice (142 milioane), combustibili (139 milioane de euro), cereale (129 milioane), anvelope din cauciuc (128 milioane), lemn (73 milioane) și parfumuri și cosmetice (64 de milioane),
Turcia este unul dintre cele mai virulente state la adresa Israelului, iar Erdogan l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că este ”terorist” și că Israelul este un ”stat terorist”.
Economia, bat-o vina
Următoarea în top este Kazahstanul. Țara noastră a importat anul trecut produse în valoare de 1,12 miliarde de euro, în special țiței, și a exportat de 28,7 milioane de euro. Kazahstanul deține în continuare fostul grup Rompetrol prin intermediul companiei de stat KazMunaiGaz. Anterior, Kazahstanul s-a implicat în organizarea procesului de pace din Siria, mai multe rânduri de negocieri între regimul lui Bashar al Assad și rebeli desfăsurându-se la Astana.
Podiumul schimburilor comerciale cu țări musulmane este ocupat de către Maroc. România a avut exporturi către Maroc în valoare de 549 de milioane de euro și importuri de 162 de milioane de euro.
De asemenea, România a avut exporturi în valoare de 445 de milioane de euro către Egipt și importuri de 114 milioane de euro. De altfel, Egiptul este unul dintre principalele state din care România importă cartofi și către care exportă masiv cereale.
Iran vs Israel
Iranul ocupă, de asemenea, un loc important în comerțul României cu state musulmane. Țara noastră a exportat produse în valoare de 436 milioane de euro în Iran anul trecut și a avut importuri de 46 de milioane.
Circa 204 milioane de euro din exporturile către Iran au constituit automobilele și tractoarele, 83 de milioane de euro au fost turbine, cazane și echipamente industriale, iar de 49 de milioane de euro am trimis aparate și echipamente electrice.
Iranul este considerat de către autoritățile israeliene principala amenințare, în condițiile în care Teheranul susține milițiile Hezbollah din Liban. Acordul nuclear dintre SUA și Iran este pe cale să cadă, după ce președintele Donald Trump l-a denunțat. Acest lucru va permite SUA să reia sancțiunile împotriva Iranului, dar acest stat va putea relua programul său nuclear.
Israelul acuză Iranul că vrea să producă bombe nucleare și a lăsat să se înțeleagă că va bombarda facilitățile nucleare ale Iranului dacă acest lucru se va întâmpla.
Israelul a bombardat deja infrastructura militară a Hezbollah din Siria.
Emiratele Arabe, Iordania, Liban
Către Emiratele Arabe Unite, România a livrat anul trecut mărfuri și servicii în valoare de 284 de milioane de euro și a importat de 46,7 milioane. Emiratele Arabe reprezintă unul dintre principalele centre financiare din Orientul Mijlociu, datorită metropolelor Dubai și Abu Dhabi.
De asemenea, România mai are excedent comerciale și cu Iordania și Liban. Către Iordania, România a livrat anul trecut produse în valoare de 218 milioane de euro, în special cereale și animale vii. Tot de acolo a importat de 1,4 milioane de euro.
Către Liban, țara noastră a exportat produse precum combustibili, cereale și lemn. Totalul exporturilor a ajuns anul trecut la 247 de milioane de euro, iar importurile au fost de doar 2,4 milioane.
Concomitent, România are un surplus comercial și cu Arabia Saudită, unde a trimis bunuri de 281 de milioane de euro și a importat de 11,5 milioane.
În fine, România a exportat produse în valoare de 147 de milioane de euro către Libia, importurile din aceeași sursă situându-se la 4,4 milioane.
La cât se ridică schimburi comerciale cu Israelul
Spre comparație, totalul schimburilor comerciale cu Israelul este de 503 milioane de euro, dintre care exporturi de 370 milioane și importuri în România de 133 milioane.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!