1. Calea diplomației.

Statele Unite ale Americii ar putea extinde sancțiunile economice impuse Siriei, dar, în același timp, să adopte astfel de măsuri și împotriva Rusiei și a Iranului, țări care susțin regimul de la Damasc. Ultima astfel de pedeapsă împotriva Siriei a fost luată cu un an în urmă, tot după un atac cu arme chimice, pe care guvernul sirian l-ar fi lansat la Khan Sheikhou. Sancțiunile au vizat 271 de angajați ai agenției siriene responsabile pentru producerea armelor chimice și a rachetelor balistice. Astfel de lovituri economice au însă un impact limitat asupra regimului de la Damasc, iar până acum nu pare să-l fi descurajat în vreun fel. În ceea ce privește Rusia, noile sancțiuni economice ar escalada războiul economic început cu Moscova în urma anexării Crimeei și a intervenției hackerilor ruși în alegerile prezidențiale din SUA. În cazul Iranului, sacțiunile economice ar putea dăuna înțelegerii privind dosarul nuclear, încheiată în mandatul Obama.

2. Atac militar limitat lansat de SUA asupra regimului

Donald Trump ar putea repeta scenariul din aprilie anul trecut, când a lansat 59 de rachete Tomahawk spre baza aeriană Shayrat din Siria, după un atac chimic soldat cu aproape 90 de morţi și atribuit lui Bashar al-Assad. A fost o demonstrație de forță a liderului american și un avertisment că este oricând dispus să acționeze militar dacă se va folosit din nou gaz chimic. Însă, 12 luni mai târziu, mesajul nu pare să fi ajuns la Damasc și unii dintre decidenții americani nu sunt convinși de eficiența unei astfel măsuri.

3. Atac puternic asupra regimului Assad, dar și asupra prezenței rusești și iraniene

Dacă opțiunea numărul doi ar însemna o cooperare cu Moscova și informarea prealabilă a armatei rusești că urmează un atac, Donald Trump mai are și varianta în care nu doar că surprinde Rusia, dar o transformă într-o țintă. Avioanele sau navele americane ar putea bombarda baze militare folosite de iranieni și ruși, precum și centre de comandă și control ale celor două state. Acțiunea ar putea declanșa un răspuns imprevizibil din partea Rusiei, crescând riscul unei confruntări militare directe între armata rusă și cea americană. Un astfel de risc ar exista și dacă Statele Unite se hotărăsc să decimeze forța aeriană a Siriei, care se bucură de protecție militară din partea Rusiei.

Unii analiști vorbesc și despre varianta ca atacul să fie îndreptat strict împotriva prezenței neasumate a Iranului în Siria. O astfel de mișcare ar fi rezultatul unui acord tacit între Rusia și Statele Unite. Un semnal în acest sens este reprezentat de loviturile aeriene lansate de avioanele israeliene asupra bazei militare T-4 de lângă Homs, care au ucis cel puțin 7 iranieni, posibil membri ai Gărzii Revoluționare Iraniene.

Baza aerienă T-4 de lângă Homs – Google Earth

4. O intervenție comună a SUA cu Franța și Marea Britanie

Donald Trump și omologul său francez, Emmanuel Macron, au convenit, în timpul unei discuții telefonice, să vină cu un răspuns coordonat după presupusul atac cu arme chimice din Douma.

Foreign Policy, de exemplu, susține că Macron este obligat să acționeze pentru a-și spori credibilitatea internațională, după ce s-a bătut cu pumnul în piept că nu va fi impasibil când se vor încălca ,,liniile roșii” ale războiului.

Cât despre Marea Britanie, Daily Mail  scrie că șefii armatei au primit ordin din partea premierului Theresa May să creioneze posibile acțiuni militare în Siria. Orice atac ar urma să se desfășoare doar alături de forțele americane.  Surse citate de ziarul britanic spuneau că parlamentarii ar putea fi chemați din vacanța de Paște pentru a dezbate acest subiect, deși nu este exclus nici ca prim-ministrul să dea ordinul de intervenție fără aprobarea Parlamentului.

*De remarcat acest comenariu surprinzător și, din anumite puncte de vedere, remarcabil al comentatorului conservator Tucker Carlson, una dintre vedetele Fox News. Timp de șapte minute, acesta a pledat împotriva unei intervenții în Siria, spunând că nimeni nu poate ști cu siguranță dacă Assad se face vinovat de acuzațiile care i se aduc. Chiar dacă acestea sunt reale, susține Carlson, cum ar fi SUA ajutate de începerea unui nou război în Orientul Mijlociu?


Citește și: 

VIDEO/ România, singura țară din UE cu ambasadă funcțională în Siria. Diplomații români protejează cetățenii din mai multe state

Urmărește-ne pe Google News