Nemulțumirile în rândul angajaților Spitalului Județean de Urgență Craiova au apărut după împărțirea fluturașilor de salarii pentru luna martie 2018.
Astfel, în timp ce un îngrijitor din policlinica unității medicale poate câștiga un venit net cuprins între 1.300 de lei și 1.511 lei, un medic primar a primit suma de 13.033 lei, de zece ori mai mare decât cea a colegului său care îi face curățenie zi de zi în cabinetul în care acordă consultații pacienților câteva zile pe săptămână.
Diferențe la fel de mari sunt înregistrate și în Secția de Anatomie Patologică a Spitalului Județean de Urgență Craiova, unde se înregistrează cele mai mari salarii din întreaga unitate medicală.
Astfel, unul dintre medicii de la Morgă a avut, în luna martie, un venit net de 19.494 de lei, în timp ce un îngrijitor a primit 3.113 lei net, deși condițiile de muncă sunt aproape similare.
De asemenea, în Secția de Anestezie-Reanimare, un medic primar a încasat, pentru luna martie, suma de 18.397 lei net, în timp ce o infirmieră a primit 2.529 lei net, iar un brancardier a dus acasă 2.520 lei.
Managerii de spital, salarii de trei ori mai mici decât ale colegilor de pe secții
În timp ce medicii au primit salarii mari ca să nu mai plece din țară, managerii Spitalului Județean de Urgență Craiova muncesc și semnează documente pe salarii de două sau trei ori mai mici decât ale colegilor lor de pe secții.
Spre exemplu, directorul Spitalului Județean de Urgență Craiova, medicul Bogdan Fănuță, a primit, în luna martie, un salariu net de 8.945 de lei, în timp ce un medic primar ORL, specializare pe care o are și managerul, a încasat 11.206 lei.
În luna mai, medicului Fănuță îi expiră mandatul de manager, motiv pentru care spune că are dubii dacă să mai rămână în acest post sau să se întoarcă la pacienți și să poată obține astfel un venit mai mare.
Totodată, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Craiova a înregistrat un venit net de 4.590 de lei, iar cel financiar-contabil, suma de 5.332 de lei.
Sume mari au primit, în luna martie, un medic primar din cadrul Secției de Nou-născuți, respectiv 19.121 de lei și medicul șef de clinică, al cărui venit net a fost de 18.224 de lei.
Salarii imense și la Spitalul Orășenesc Dăbuleni
La 31 martie 2018, un medic primar din cadrul Spitalului Orășenesc Dăbuleni a primit un salariu de bază de 15.007 lei, la care i-a fost adăugat un spor de gardă în zile libere de 6.688 de lei și un alt spor pentru gărzile efectuate în zilele de sâmbătă și duminică, de 4.843 de lei, precum și 316 lei norma de hrană.
Tot la această unitate medicală, îngrijitorii au primit între 2.000 și 2.012 lei salarii de bază. Managerul spitalului a încasat un venit de bază de 8.125 de lei, iar directorul financiar-contabil, puțin peste 6.000 de lei, sume cărora li se adaugă sporurile.
Indemnizații mari și înainte de aplicarea Regulamentului
Medicii Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Craiova au beneficiat de venituri foarte mari și înainte de aplicarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr.153/2017, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia.
Astfel, managerul acestei unități medicale a înregistrat, în luna februarie, un venit brut de 29.821 de lei, din care 10.666 de lei reprezintă spor pentru condiții deosebite, iar directorul de îngrijiri medicale a avut un venit brut de 16.849 de lei.
Tot în această unitate medicală, un medic primar șef de secție a câștigat, înainte de aplicarea Regulamentului de sporuri, un salariu brut de 15.926 de lei, în timp ce o infirmieră a semnat fluturașul de salariu pentru 5.398 de lei brut.
La Spitalul Municipal Filantropia, medicii primari au avut, la sfârșitul lunii martie, sume nete cuprinse între 10.000 de lei și 15.000 de lei, în timp ce unele infirmiere au primit mai putin de 2.000 de lei.
Situații similare s-au înregistrat și la alte unități spitalicești din țară. Un exemplu elocvent este cel al unui medic din Vaslui, care nu lucrează la vreun spital universitar sau la unul privat și ajunge să câștige chiar și 7.200 de euro pe lună, bani în mână. Mai mult decât atât, venitul acestuia ar putea depăși chiar 10.000 de euro în luna aprilie, după ce conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui va trebui să aplice și sporurile, care ajung până la 85%. Paradoxal, la aceeași unitate medicală s-a ajuns ca un asistent medical să aibă salariul mai mare decât managerul spitalului, adică 7.700 de lei.
Federația Sanitas a început joi, acțiunile de protest, cu un miting în Piața Victoriei, la care au participat aproximativ 10.000 de oameni.
Infirmierele, brancardieri şi alţi angajaţi din sistemul sanitar ar putea înceta activitatea din data de 11 mai, nemulţumiţi de plafonarea sporurilor.
Citește și: