În 2016, britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană, în 2017 s-au făcut primii pași contrecți, s-a declanșat procedura de divorț, s-a încheiat prima fază a negocierilor și s-a stabilit termenul de ieșire din UE pentru 2019. Dar 2018 va fi anul în care se va duce cu adevărat greul, în care vor trebui definitivate problemele ”mărunte” dar care pot în orice moment să provoace scântei.

Poate că principalele teme de negociere, factura ieșirii, situația cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie și granița cu Irlanda, au fost rezolvate deja în prima fază a negocierilor, dar mai sunt încă subiecte care trebuie negociate, dezbătute și rezolvate.

Și astea sunt doar problemele din perspectiva UE, pentru că în interiorul Regatului Unit, situația stă mult mai grav. Theresa May pierde din popularitate, se vorbește tot mai mult despre alegeri anticipate, o schimbare a partidului aflat la putere, și chiar un nou referendum pentru Brexit.

Așa că analiștii spun, pe bună dreptate, că singurul lucru previzibil privind Brexit în 2018 este imprevizibilitatea. Dar guvernul May insistă ca Marea Britanie să părăsească UE pe 29 martie 2019, iar între timp negocierile de la Brexit să se accelereze.

Ce urmează în 2018?

În primul rând, raportul comun UE-Regatul Unit privind „progresele suficiente” realizate în urma primei etape de negocieri trebuie transformat într-un text juridic care va constitui baza unui acord formal de retragere. Și mai sunt încă multe detalii care rămân nesoluționate în această problemă.

La sfârșitul lunii ianuarie, negocierile oficiale urmează să se concentreze pe perioada de tranziție după Brexit.

Poziția UE este că tranziția trebuie să se desfășoare în conformitate cu toate normele și reglementările existente (inclusiv plățile bugetare, competența Curții Europene pe probleme de Justiție și libera circulație a persoanelor) și că aceasta ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2020.

Dar nimeni din Regatul Unit nu pare a fi pe deplin mulțumit de propunerile de tranziție. Multe companii spun că nu va fi suficient timp ca acestea să se realizeze. Pe de altă parte, mulți suporteri ai lui Brexitului spun că în urma tranziției Marea Britanie va rămâne un „stat vasal” care va fi obligat să respecte regulile impuse de UE fără a avea, însă, un cuvât de spus în privința lor.

Viitorul Marii Britanii și a UE după Brexit

Analiștii britanici spune că, în mod normal, ideea unei tranziții sugerează că știi încotro te îndrepți, dar dezbaterile privind care va fi situația exacta a Marii Britanii și a Uniunii Europene după divorț sunt abia la început și prin urmare se vorbește despre ”tranziție” fără a se ști spre ce se face această trecere.

Cel mai probabil, primul ministru Theresa May va ține un nou discurs despre Brexit, la începutul lunii februarie, iar în acesta se așteaptă să ofere noi indicii despre ce vrea de fapt Marea Britanie după Brexit.

Dar mai întâi trebuie să ajungă la un consens în cadrul cabinetului său. Deoarece în momentul de față conservatorii britanici au două poziții diferite, unii vor ca Marea Britanie să rămână apropiată de UE după Brexit pentru a încerca să păstreze legăturile economice actuale, în timp ce alții vor o rupture toatală și spun că regatul Unit trebuie să redevină o forță nouă pe cont propriu.

Cert este că trebuie să se hotărască asupra acestui lucrui în primele trei luni ale anului, deoarece negocierile oficiale privind contururile unei relații viitoare – privind comerțul, securitatea și așa mai departe – sunt programate să înceapă în aprilie.

Ratificarea acordul de retragere, o cursă contra cronometru

Ratificarea va fi, potrivit președintelul Consiliului European, Donald Tusk, o „cursă furioasă împotriva timpului”. UE dorește să aibă acordul de retragere (inclusiv acordurile de tranziție) și o declarație politică largă despre viitorul relației dintre UK și UE finalizate până în octombrie.

Acest lucru va acorda timp pentru ratificarea acordului de retragere astfel ca Marea Britanie să plece în martie 2019. Dar pentru ratificare va fi nevoie de acordul unei majorități calificate a celorlalte 27 de state membre ale UE, precum și de majoritatea simplă în parlamentele din Regatul Unit și celelalte 27 de țări membere, iar acest lucru va presupune o luptă continuă cu timpul.

Dar un lucru este cert, până nu vor fi date toate aceste voturi, nimeni nu poate spune sigur că acordul de retragere va fi încheiat cu succes. Prin urmare, Brexit va continua să consume o cantitate enormă de timp și energie politică pe tot parcursul anului 2018.


Citește și: VIDEO/Cine sunt cei mai nesuferiți români: politicienii și “fetele care apar la TV cu buze cât Casa Poporului”!


 

Urmărește-ne pe Google News