Așteptările pentru un rezultat major al întrevederii dintre Joe Biden și Vladimir Putin erau de la bun început foarte scăzute. Finalul summitului a confirmat predicțiile.

Dincolo de câteva angajamente clare privind reîntoarcerea ambasadorilor la post și începerea unor negocieri pe tema securității cibernetice și a politicii externe, Putin nu a dat vreun semn că intenționează să își schimbe abordarea.

În ciuda cuvintelor prietenoase, liderul rus nu se va opri din determinarea cu care își urmează agenda, acasă și peste hotare, scrie CNN.

Declarațiile sale de la finalul discuțiilor cu Biden au ilustrat destul de clar acest lucru. În vreme ce a subliniat că la summit nu a existat o atmosferă de ostilitate, liderul de la Kremlin s-a lansat într-o serie de atacuri dure la adresa SUA, pentru a distrage atenția de la acuzațiile formulate împotriva Rusiei.

Întrebat despre atacurile informatice lansate din Rusia asupra instituțiilor și infrastructurii americane, el a vorbit despre atacurile informatice care au vizat Rusia.

Întrebat despre situația drepturilor omului și despre persecuția opozanților, în special a lui Aleksei Navalnîi, Putin a atacat SUA, arătând cu degetul spre revolta de la Capitoliu, din ianuarie, și spre manifestațiile masive izbucnite după uciderea lui George Floyd.

Mai mult, el a sugerat chiar că Navalnîi și-a dorit să fie arestat, din moment ce a încălcat cu bună știință legea, plecând în străinătate să se trateze, și încălcând astfel condițiile eliberării condiționate, după ce a fost otrăvit în Rusia.

Pe tema anexării ilegale a Crimeei, Putin a susținut că activitatea armatei ruse în regiune este conformă cu legislația internațioanlă și că americanii sunt agresorii, construind capacități de apărare la fontiera rusă.

Putin va continua să îl testeze pe Biden

Summitul, notează CNN, a fost aproape croit pentru a satisface nevoile lui Putin de a-și construi imaginea unui lider puternic, care conduce Rusia în confruntarea cu Occidentul.

Întâlnirea a fost solicitată de Biden, lucru pe care Kremlinul l-a subliniat în mai multe rânduri, pentru a arăta că Rusia se bucură de aceeași statură cu cea a SUA.

„Este exact ce își dorește Kremlinul. Să vorbească cu SUA ca egali și într-un astfel de mod încât cealaltă parte să nu solicite o schimbare de poziție, drept condiție pentru organizarea acestui dialog”, a explicat pentru CNN Oleg Ignatov, analist al think-tank-ului Crisis Group, din Moscova.

„Nu există nicio îndoială că Putin va continua să îl testeze pe Biden dacă dialogul ajunge într-o zonă care dezavantajează Rusia. Aceasta nu este deocamdată o normalizare a situației. Este o pauză înaintea unei noi deteriorări”, a avertizat el.

Oricât de contraintuitivă ar părea dorința lui Putin de a-l provoca pe Biden, în viitor, trebuie înțeles că fiecare acțiune a liderului de la Kremlin este întreprinsă cu gândul la felul în care ea va fi văzută de publicul din Rusia.

Iar felul în care Putin a abordat confruntarea cu SUA este unul dintre motivele succesului său acasă, a observat și Keir Giles, analist al think-tank-ului Chatham House.

„Răspunsul său dur, atât la întrebările ușoare din partea presei ruse, cât și la provocările jurnaliștilor străini, îi va aduce câștiguri pe plan intern, printre rușii care îi împărtășesc convingerea că Vestul este cel periculos, impredictibil și agresiv”, a explicat analistul.

O victorie diplomatică

Summitul de miercuri, mai scrie CNN, ar putea să confirme și ideea mai veche diseminată de Moscova, potrivit căreia Occidentul va fi mereu incapabil să îl controleze pe Putin și pe aliații săi.

De altfel, criticii lui Putin consideră de mult că măsurile luate împotriva liderului de la Kremlin sunt insuficiente, ținând cont că vorbim despre un om care, potrivit acuzațiilor, a ordonat asasinarea oponenților politici, s-a amestecat în alegerile altor țări, l-a susținut pe dictatorul sirian Bashar al-Assad în campania de bombardare a propriei țări și a anexat teritorii străine.

În ochii multor suporteri de-ai săi, întâlnirea lui Putin cu Biden nu a făcut decât să confirme că liderul de la Kremlin este complet justificat în acțiunile sale. Ei pot sublinia că președintele rus a acceptat să colaboreze cu SUA pe chestiuni importante precum securitatea și să reinstituie canalele diplomatice de comunicare.

Ba chiar a făcut acest lucru în timp ce a reușit să și evidențieze defectele societății și administrației americane.

Summitul, scrie CNN, îi oferă totodată lui Putin posibilitatea de a evita, cel puțin temporar, o nouă deteriorare a relațiilor, ce ar putea antrena noi măsuri ale Occidentului, inclusiv noi sancțiuni economice.

Asta se poate traduce printr-o oarecare stabilitate, înaintea alegerilor parlamentare din toamnă, în condițiile în care situația economică a țării nu este tocmai bună.

Pe scurt, observă postul american de știri, Putin a mers la Geneva și a obținut exact ce și-a dorit: o importantă victorie diplomatică, mulțumită simplului fapt că a apărut la întâlnire.

 
 

Urmărește-ne pe Google News