Liderii lumii urmăresc îndeaproape alegerile prezidențiale din SUA. Cei doi candidați la funcția supremă se vor întâlni în noaptea de marți spre miercuri în prima lor confruntare electorală.

Diplomații internaționali se așteaptă ca Biden să modifice radical unele dintre politicile lui Trump, dar spun că schimbările la 180 de grade nu vor deveni o normă, notează sursa citată.

Biden susține, în discursurile sale, că va restaura alianțele SUA cu partenerii, că va ține piept dictatorilor și că va promova drepturile omului. Evită însă să menționeze ce anume va păstra din politicile lui Trump.

Ton dur cu China

Cel mai probabil, Biden va păstra tonul dur în relația cu China, susțin analiștii citați de Politico.

Biden ar putea evita termenul de ”virus chinezesc” folosit de Donald Trump atunci când se referă la noul coronavirus, dar, în ultima perioadă, se observă o înăsprire a discursului candidatului democrat în privința Chinei.

În trecut, Biden a spus că o Chină în creștere este un progres pentru toată lumea, nu doar pentru SUA. 

De curând, el l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping ”golan”. A acuzat China de genocid împotriva uigurilor și promite că va trage Beijingul la răspundere pentru faptul că ”trișează” la nivel economic.

Sancțiuni și tarife

Trump a impus în ultimii ani sancțiuni pentru Huawei, ZTE și SMIC – cel mai mare producător chinez de cipuri, a cerut blocarea aplicației de mesagerie WeChat în SUA și a forțat vânzarea operațiunilor TikTok către companii americane din cauză că ar spiona pentru Beijing.

De asemenea, a impus tarife vamale pe importuri de sute de miliarde de dolari din China.

Subvențiile chinezești închid fabricile din SUA

De altfel, un studiu a arătat că politicile Chinei de subvenționare au crescut competitivitatea companiilor din statul asiatic în detrimentul direct al industriei americane, potrivit Axios.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia și Colegiul Boston au descoperit că deschiderea de noi fabrici și înființarea de noi companii în China a afectat direct șomajul din SUA. Mai exact, la fiecare 100 de fabrici deschise în China, un număr de 12,5 se închideau în Statele Unite.

Capitalismul ghidat de stat al Chinei devine o provocare majoră a comerțului liberal, mai scrie sursa citată.

”Poate nu a agreat unii dintre pașii făcuți de Trump, dar acum, că măsurile sunt în vigoare, el nu le va ridica cu totul fără să se gândească ce poate obține din ridicarea acestora”, spune un fost ambasador SUA despre Biden.

Presiune pe aliați

Joe Biden va menține probabil și presiunile pe statele aliate din cadrul NATO să își respecte angajamentele asumate.

Trump a criticat Germania pentru că nu-și respectă angajamentele ca membru al NATO, respectiv să aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru înarmare. Președintele Statelor Unite chiar i-a spus cancelarului german Angela Merkel că Germania datorează SUA o mie de miliarde de dolari pentru cheltuielile făcute.

Administrația de la Washington a dat de înțeles că ia în calcul o posibilă retragere a unei părţi importante a trupelor americane dislocate în Germania.

Tonul nu va mai fi același, dar problema rămâne. Iar cheltuielile aliaților cu armata vor rămâne în atenție, mai ales dacă Biden va fi presat de progresiști să reducă bugetul Apărării.

Iritarea europeană

Ieșirea lui Trump din peisaj ar elimina un factor iritant pentru state ca Germania, care nu s-a angrenat într-o politică anti-China, din moment ce marile sale companii au investiții masive în statul asiatic, iar China a devenit un partener comercial major.

Alte state europene nu au văzut cu ochi buni nici presiunile SUA împotriva Rusiei, având în vedere că depind din punct de vedere energetic de Moscova. SUA au impus sancțiuni împotriva construirii gazoductului Nord Stream 2, care ocolește Ucraina și traversează Marea Baltică până în Germania.

Acesta este construit de către Gazprom (Rusia), Uniper (o companie desprinsă din grupul E.ON – Germania), Wintershall (Germania), Shell (Olanda-Marea Britanie), OMV (Austria) și Engie (Franța).

De asemenea, Trump a amenințat Franța că va impune tarife vamale pentru vinurile importate din Hexagon.

Plecarea lui Trump ar urma să arate că aceste probleme transatlantice nu sunt cauzate doar de actualul ocupant al Casei Albe, mai arată articolul respectiv.

Reforma instituțiilor internaționale

Ostilitatea lui Trump față de o serie de instituții internaționale ar urma să fie o oportunitate pentru Biden să ceară reformarea lor.

Este vorba despre Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de unde SUA au amenințat că se vor retrage, din cauza gestionării pandemiei de coronavirus și a ascunderii faptului că virusul se transmite de la om la om. Trump a acuzat că această organizație este controlată de China.

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) este o altă instituție intrată în vizorul SUA, care o acuză că a închis ochii la măsurile economice ale Chinei, respectiv la subvenționarea companiilor sale și impunerea de restricții societăților străine.

Un alt exemplu este Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU. Și aici SUA au amenințat că se retrag, din cauză că acesta se concentrează prea mult pe Israel și mai puțin pe alte cazuri notorii.

Altă situație este și în cazul Consiliului de Securitate al ONU, unde China și Rusia blochează frecvent inițiativele SUA, prin dreptul lor de veto.

Greu de schimbat

O altă categorie de măsuri sunt cele greu de schimbat. Aici intră mutarea ambasadei SUA în Israel la Ierusalim. Biden a promis că va redeschide un consulat american pentru palestinieni, închis de Trump.

De asemenea, este greu de crezut că Biden îl va recunoaște pe dictatorul Nicolas Maduro drept președintele Venezuelei.

Concomitent, Trump a scos SUA din acordul nuclear cu Iranul. Acesta din urmă a amenințat că va relua programul, făcând astfel greu pentru Biden să reia negocierile pentru un acord. 

Concomitent, Joe Biden ar putea continua politica lui Trump și Obama de a ieși din Afganistan.

Trump a negociat un nou tratat economic cu Canada și Mexicul în locul NAFTA. Biden a anunțat deja că sprijină USMCA, noua denumire a tratatului.

În fine, Biden ar urma să păstreze Faza 1 a tratatului comercial cu China, negociată deja de Trump. Pactul este însă fragil, iar înțelegerea ar putea pica oricând.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News