”Din toamna trecută, investitorii au pariat pe zona de aur a economiei – expansiune economică solidă, îmbunătățirea rezultatelor financiare ale corporațiilor și inflație stabilă. Dar vremurile se schimbă”, a declarat Norihiro Fujito, strateg senior de investiții la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

În ultimele luni acțiunile companiilor au crescut masiv pe burse datorită reformei fiscale a lui Donald Trump și a republicanilor. Aceștia au votat o lege care a redus impozitul pe profit de la 35% la 21% pentru corporații. Acest lucru înseamnă că multinaționalele vor avea profituri mai mari, dar și mai mulți bani la dispoziție pentru dezvoltare și achiziții.

Totuși, vineri datele statistice au arătat o creștere foarte puternică a salariilor în SUA, cel mai rapid nivel din 2009 încoace. Acest lucru a sunat alarma că inflația începe să urce puternic, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari din partea Rezervei Federale.

Astfel, fondurile de investiții au început să vândă acțiuni pentru a cumpăra obligațiuni și titluri de stat, acestea fiind mai sigure și acum și cu câștig mai mare decât până acum.

Adrian Vasilescu: Este o corecție, nu vine criza

Adrian Vasilescu, consilier în cadrul Băncii Naționale a României, a explicat la Digi 24 că aceste pierderi de pe burse este legat de dobânzile la dolar.

”Ce se întâmplă pe piaţa americană este legat de evenimentele din aceste zile. În primul rând, este schimbată conducerea Fed. (…) Toată lumea se aşteaptă la creşterea dobânzilor în Statele Unite. Încă din vară vorbim de creşterea dobânzilor în toată lumea şi în primul rând în Statele Unite, că de acolo se dă semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite”, a afirmat Vasilescu, pentru Digi24.

Consilierul guvernatorului BNR a atras atenţia că aceste scăderi vin pe fondul creşterii consumului şi a inflaţiei în SUA.

”Au crescut salariile, a scăzut şomajul, şi acesta este un semnal pentru creşterea consumului. Consumul mai mare aduce inflaţie, este clar că va fi inflaţie. Inflaţia mai mare va aduce dobânzi mai mari. Investitorii au început să vândă ca să-şi conserve banii. Efectele se răsfrâng asupra întregii planete. Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele în zilele următoare. Dar, repet, nu vine criza”, a afirmat Vasilescu.

Băncile, primele afectate

Primele care au fost lovite au fost acțiunile băncilor sau grupurilor financiare. Acestea sunt dependente de împrumuturi, astfel că sunt primele ”victime”. Ulterior, investitorii din toate sectoarele au început să vândă acțiuni, mai ales că în foarte multe cazuri sunt calculatoare sau algoritmi care decid vânzarea.

Băncile sunt afectate la nivel mondial și de concurența tot mai puternică a giganților IT, așa-numitul fintech. Amazon oferă deja micilor comercianți de pe platforma proprie, în timp ce Facebook a obţinut recent licenţă pentru operaţiuni cu plăţi electronice în Irlanda.

În China, giganții Alibaba și Tencent operează vaste rețele de plăți, în vreme ce producătorul de smartphone-uri Xiaomi și-a creat bancă online.

Cresc dobânzile la credite

Momentan, doar creditele în dolari ar fi afectate de creșterea dobânzilor Rezervei Federale. Însă dacă aceasta va urca mai mult dobânzile, Banca Centrală Europeană (BCE) va fi forțată de împrejurări să ia aceleași măsuri.

Iar acest lucru se va vedea în creditele celor cu rate în euro.

Leul ar putea scădea în fața euro

Majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală va antrena în primul rând un val mișcări de capital dinspre statele aflate în curs de dezvoltare către activele în dolari.

Pe românește, banii din statele slab dezvoltate pleacă spre SUA. Și asta pentru că dobânzile la certificatele de Trezorierie americane vor fi din ce în ce mai mari.

Scumpirea bunurilor de import

Acest lucru ar însemna pentru România scăderea leului în perioada următoare. Moneda națională a bifat deja mai multe recorduri negative în ultima vreme.

Acest lucru va duce mai departe la volatilitate, dar și la scumpirea bunurilor pe care le importăm și care sunt tranzacționate în dolari la nivel mondial. Este vorba de petrol, carburanți, haine sau electronice.

Reamintim, două treimi din comerțul mondial se face în dolari.

Investiții mai puține pentru companii

Ca urmare a creșterii dobânzilor, acest lucru înseamnă investiții mai puține. Și asta pentru că aproape toate companiile din lume folosesc credite. Dobânzile mai mari la dolari înseamnă că mai mulți bani se vor duce pe dobânzile la credite.

Conglomeratele foarte îndatorate vor avea, însă, probleme în a-și plăti datoriile.

Cel mai probabil, acestea vor renunța la o parte din angajați, vor crește prețul produselor sau serviciilor oferite sau vor vinde anumite părți de activitate.

Urmărește-ne pe Google News