După destrămarea URSS, pentru cetățenii din pătura socială de mijloc a Rusiei, deschiderea către Occident a însemnat posibilitatea de a-și cumpăra mărci străine de îmbrăcăminte, electronice și alimente. Dispariția granițelor sovietice a permis zecilor de milioane de ruși să călătorească peste Ocean.

După trei decenii în care s-au bucurat de beneficiile globalizării, sancțiunile dure și izolarea economică a Rusiei vor fi pentru unii devastatoare, subliniază Brian D. Taylor într-un interviu acordat revistei Forbes. Chiar dacă într-un fel sau altul toți cetățenii ruși vor avea de suferit, nu toți vor resimți impactul la fel de puternic, explică profesorul. 

Profesorul Brian D. Taylor | Foto: its.ucla.edu

IKEA și Netflix, importante pentru identitatea rușilor tineri

„Doar aproximativ 30% dintre ruși au pașapoarte. Rușii mai săraci, cei din zonele rurale și orașele mici, sunt deja, într-o mare măsură, privați de globalizare și de beneficiile acesteia. 

Pe când pentru locuitorii tineri, din mediul urban, posibilitatea de a-și decora apartamentele cu mobilă de la IKEA, de a se uita la un serial Netflix pe iPad-urile lor și de a urca într-un avion către Europa sau Asia este fundamentală pentru identitatea lor. Toate acestea vor deveni mult mai dificile acum, având în vedere șocul economic masiv pe care îl va experimenta Rusia”, spune expertul. 

Mulți ruși s-au obișnuit să trăiască într-o economie modernă. Oamenii sub 45 de ani nu au amintiri despre traiul sub socialismul sovietic. Și cei bogați, și clasa de mijloc, și cei săraci vor suferi.

Brian D. Taylor, profesor de științe politice: 

Sunt dispuși rușii să se întoarcă în URSS?

Cea mai importantă întrebare, crede Taylor, este cât vor suporta rușii? Profesorul face trimitere la alte regimuri care au supraviețuit multă vreme în pofida sancțiunilor aspre, cum ar fi Venezuela și Iran. Totuși, arată acesta, există o diferență importantă.  

„Sancțiuni de acest fel nu au fost niciodată impuse unei economii la fel de mare cum este a Rusiei. Mulți dintre rușii de astăzi s-au obișnuit în ultimii 30 de ani să fie parte a spațiului economic și informațional global. Nu cred că sunt dispuși să se întoarcă în URSS, să fie izolați de restul lumii din punct de vedere economic și cultural”.

Economic, vremurile erau deja grele pentru mulți ruși

Taylor atrage atenția și asupra faptului că performanța economică a Rusiei a stagnat cu mult înainte de sancțiunile venite dinspre Occident. 

„După ce a crescut cu aproximativ 6,5% între 1999-2008, creșterea economică a încetinit considerabil. Din 2014 până în 2020, creșterea anuală a fost sub jumătate de procent pe an, iar nivelul de trai a scăzut cu 10%. Pentru mulți ruși, vremurile erau deja grele, iar pandemia a înrăutățit acest lucru”, explică expertul în politică rusă.

Peste toate acestea s-au adăugat sancțiunile, iar rușii se confruntă acum cu o inflație ridicată, cu prăbușirea rublei, dar și cu exodul afacerilor occidentale. 

Nivelul de trai va scădea în continuare. Putin a distrus tot ceea ce rămăsese din imaginea sa de om care a adus prosperitate și stabilitate relative Rusiei.

Brian D. Taylor, profesor de științe politice: 

Cum a influențat „putinismul” declanșarea războiului din Ucraina

Moscova, 21 martie 2022 | Foto: EPA

Autorul apreciatului volum „The Code of Putinism” a explicat și ce înseamnă, în viziunea sa, „putinismul”.  

„Eu susțin că «putinismul» este o mentalitate împărtășită de Putin și de apropiații săi. Această mentalitate include idei precum antiamericanismul, «Rusia e un stat puternic», «Rusia e o mare putere». Se referă la control și loialitate, la sentimentul că Rusia este umilită și nerespectată de către Occident și că este vulnerabilă în fața unei posibile destabilizări”, definește profesorul.

Taylor consideră că „putinismul” a influențat invazia din Ucraina în două moduri cruciale: 

  • În mintea lui Putin, Rusia nu poate fi un stat puternic și o mare putere decât dacă domină noile state de-a lungul periferiei sale, iar Ucraina este deosebit de importantă pentru viziunea sa despre „Rusia istorică”.
  • Vladimir Putin susține de mult timp că Statele Unite sunt hotărâte să slăbească Rusia și chiar să o submineze din interior. Putin simte că luptă pentru destinul istoric al Rusiei împotriva unor dușmani mai puternici, motiv pentru care nu este înclinat să dea înapoi.

„Suntem într-un moment foarte periculos”

În ce privește modul în care „putinismul” va influența evoluția evenimentelor în Ucraina, dar și evoluția relației Rusiei cu restul lumii, expertul punctează că suntem într-un moment foarte periculos. 

„Rezistența militară puternică a Ucrainei și sancțiunile fără precedent impuse de Statele Unite și aliații săi îi întăresc opinia lui Putin că Rusia este ținta unei campanii ample de distrugere”, conchide profesorul.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News