SUMAR: 

Duminică, francezii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte. 11 candidați se vor întrece în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar doi se vor înfrunta în turul al doilea. Ultimele zile ale campaniei electorale, una plină de surprize, sunt marcate însă de un atac terorist care a lovit chiar în inima Franței, pe celebrul Champs Elysees, unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din lume, dacă nu chiar cel mai cunoscut.

Un bărbat de 39 de ani, aflat în atenția autorităților ca posibil extremist, a dechis focul asupra polițiștilor care se aflau pe Champs Elysees. El a împușcat mortal un ofițer și a rănit alți doi, înainte să fie ucis. Ulterior, bulevardul Champs Elysees, care era plin de oameni, dintre care mulți turiști, a fost închis.

În timp ce teroarea punea stăpânire pe inima capitalei franceze, principalii candidați la președinția Franței participau la o ultimă emisiune electorală, încercând să câștige cât mai mulți votanți de partea lor. Asta în contextul în care sondajele arată că mulți francezi sunt încă indeciși, iar niciun candidat nu are un avans în sondaje care să-i asigure o victorie.

Reacțiile lor au apărut imediat: au denunțat atentatul și și-au exprimat sprijinul pentru forțele de ordine. Totodată, Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (dreapta) și Emmanuel Macron (centru) și-au anulat ultimele deplasări de campanie prevăzute astăzi înainte de primul tur.

La scurt timp, președintele Francois Hollande promitea, într-un discurs televizat de la Palatul Elysee, că autoritățile vor fi de „o vigilență absolută” pentru alegerile prezidențiale.

Franța, sub amenințarea teroristă

Nu este însă pentru prima oară când ultimele zile ale campaniei electorale sunt acaparate de amenințarea teroristă cu care se confruntă Franța. Un atentat a fost dejucat în Marsilia, marți, când două persoane suspectate că pregăteau un atac au fost arestate. În urma perchezițiilor, autoritățile au găsit trei kilograme de explozibil.

Totodată, în urma cu doar câteva zile, ministrul francez de interne a anunțat că peste 50.000 de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați pentru a asigura că alegerile prezidențiale se vor desfășura fără niciun incident. Chiar și așa, însă, Franța a fost lovită din nou de un atac terorist.

Țara se află în stare de urgență din noiembrie 2015, în urma atacurilor din Paris. De atunci, starea de urgență a fost prelungită, însă Franța nu a cunoscut liniștea.

De altfel, alegerile prezidențiale, foarte indecise, se vor ține pentru prima dată sub regimul stării de urgență.  Ultimele atentate jihadiste de amploare au avut loc în vara lui 2016, chiar când francezii sărbătăreau ziua națională. Celebra Promenade des Anglais din Nisa a fost scena unui atac sângeros. Un tunisian a intrat cu un camion în mulțime, omorând 86 de oameni care se bucurau de spectacolul de artificii.

În total, de la atentatele din 2015, peste 230 de oameni au fost uciși în atacurile teroriste din Franța, în ultimii doi ani. Iar liniștea se lasă așteptată. Doar în luna martie, ”19 arestări antiteroriste” au avut loc în Hexagon, potrivit ministrului francez de interne.

Președinția lui Hollande, marcată de atentate

Acum, francezii se pregătesc să-și aleagă noul președinte, un scrutin pe care întreaga Europă îl urmărește cu emoții. Succesorul lui Francois Hollande va prelua astfel sarcina de a combate amenințarea teroristă.

Actualul lider de la Elysees este primul din ultimele șase decenii care nu candidează pentru un al doilea mandat, el fiind cel mai nepopular președinte din istoria recentă a Franței. Pe lângă problemele legate de economia țării, mandatul său a fost marcat definitiv de sângeroasele atentate care au vizat țara.

Primul atac a fost cel de la Charlie Hebdo. Au urmat cele din Paris, soldate cu 130 de morți, masacrul din Nisa, care a avut loc chiar de Ziua Franţei.  Un polițist și partenera sa au fost uciși, de asemenea, în iunie, într-un atac la domiciliul lor din Magnanville, în regiunea Parisului, devenind simbolul forțelor de ordine vizate cu predilecție de jihadiști.

În urma acestei amenințări, rămâne de văzut dacă și în ce măsură francezii vor fi influențați de atacul de pe Champs Elysees, comis cu doar trei zile înainte de primul tur de scrutin.

Potrivit sondajelor recente, fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron și președinta Frontului Național Marine Le Pen, care dorește suspendarea imigrației în Franța și reintroducerea controalelor la frontiere, se vor confrunta în turul doi. Pentru primul tur, cel care se desfășoară duminică, Macron este cotat cu 24% dintre intențiile de vot, iar Le Pen cu 21,5%.

În turul doi, care se desfășoară pe 7 mai, Emmanuel Macron va câștiga în fața candidatei de extremă-dreapta. El va obține 65% din voturile francezilor, iar Le Pen 35%.


Citește și:

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News