Motorul său de căutare ar putea fi separat de companie, iar Apple ar putea fi forțată să elimine Google ca motor implicit de pe dispozitivele sale, conform Reuters.

Decizia nu este însă definitivă. Un alt proces ar urmă să înceapă, cel privind despăgubirile, dar acesta e departe, având în vedere că Google a anunțat deja că va ataca decizia instanței.

Plăți de miliarde anual

Cum afecta Google concurența potrivit judecătorului american: plătea miliarde de dolari către Apple, Samsung și operatorul de telefonie mobilă AT&T că să pună motorul sau de căutare pe dispozitivele lor.

Spre exemplu, Google plătește anual 20 de miliarde de dolari către Apple pentru ca Google să fie motorul implicit de căutare de pe browserele Safari din iPhone, iPad și Mac.

Cotă de piață de 90%

Ca atare, concurenții Google nu puteau… concura. Nici măcar un gigant cu resurse ca Microsoft nu a reușit, iar Google are o cotă de piață de 90% pe piața motoarelor de căutare și de 95% pe smartphone-uri.

Alte motoare de căutare existente sunt Bing de la Microsoft, AOL, Yahoo, Ask Jeeves, dar și DuckDuckGo și Wolfram Alpha, dar acestea sunt mici.

Ca remedii, Apple și Samsung ar putea fi obligate să elimine Google, astfel încât acesta să nu mai fie motor implicit. Apple ar putea pierde astfel cele 20 de miliarde de dolari pe care le primea anual de la Google.

„The last tour”cu Florin Piersic. Legendarul actor își pregătește oficial ieșirea din scenă cu o serie specială de evenimente EXCLUSIV
Recomandări
„The last tour”cu Florin Piersic. Legendarul actor își pregătește oficial ieșirea din scenă cu o serie specială de evenimente EXCLUSIV

Faza de „remedii” s-ar putea judeca ani de zile, mai scrie Reuters.

De asemenea, Google ar putea pierde veniturile din publicitate pe care acestea le generau. Veniturile din afișarea de reclame online erau 77% din afacerile de 307,4 miliarde de dolari de anul trecut.

Bing sau SearchGPT pe iPhone

Apple ar putea aloca spațiile respective către alte companii, precum Microsoft, astfel că Bing ar putea deveni motorul de căutare implicit pe iPhone. Acest lucru nu înseamnă că utilizatorii nu îl pot schimba ulterior dacă doresc.

De asemenea, spațiul respectiv ar putea ajunge chiar la OpenAI, care produce ChatGPT, cel mai popular soft de inteligență artificială. Luna trecută, compania a anunțat lucrează la SearchGPT, un motor de căutare bazat pe inteligența artificială.

Apple are deja un parteneriat anunțat cu OpenAI pentru includerea de funcții de inteligență artificială în produsele sale.

Alternativ, Apple ar putea realiza propriul motor de căutare pentru a strânge banii din publicitate pe care Google îi făcea prin utilizarea spațiului de căutare din Safari.

Avertizați pentru distrugerea probelor

Judecătorul Amit Mehta din Washington D.C. a criticat Google pentru modul în care a manevrat probele în proces.

Misiunea unității speciale „S” din cadrul Securității: identificarea autorilor de „înscrisuri dușmănoase”. Mesaj către Nicolae Ceaușescu: „Ne-a ajuns cuțitul la gât”.
Recomandări
Misiunea unității speciale „S” din cadrul Securității: identificarea autorilor de „înscrisuri dușmănoase”. Mesaj către Nicolae Ceaușescu: „Ne-a ajuns cuțitul la gât”.

Mai exact, compania a distrus conversațiile între angajați, iar în alte cazuri i-a învățat să includă în email-uri și avocați, pentru a se prevala apoi de secretul relației avocat-client.

Google a avut o practică de a șterge automat chat-urile în 24 de ore dacă angajații nu bifau un buton pentru a reține istoricul. Ulterior, a schimbat practica.

Amendat de trei ori

Google a fost deja amendat de trei ori de către Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă, pentru că își favorizează propriile produse în motorul de căutare. Mai exact, acesta manipulează rezultatele căutărilor și prezintă utilizatorilor propriile site-uri, direcționând astfel trafic către acestea, în vreme ce competitorii online sunt afectați.

Astfel, Google prezintă produsele din Google Shopping, în vreme ce pe telefoanele Android, sistem de operare produs de Google, acesta instalează aplicații proprii precum Gmail, Chrome sau Google Maps.

Google a fost amendat cu 2,4 miliarde de euro de către Comisia Europeană în 2017 pentru abuz de poziție dominantă în privința motoarelor de căutare.

În 2018 a fost amendat de CE cu alte 4,3 miliarde de euro pentru includerea aplicațiilor sale în Android.

O a treia amendă, de 1,49 miliarde de euro a primit în 2019, pentru practici abuzive în domeniul publicității online.

În ce stare au lăsat „tricolorii” vestiarul de la Priștina, după 3-0 cu Kosovo. „România a trecut pe aici!” | VIDEO
Recomandări
În ce stare au lăsat „tricolorii” vestiarul de la Priștina, după 3-0 cu Kosovo. „România a trecut pe aici!” | VIDEO

Apple și Microsoft au propriile probleme

Pe de altă parte, nici Apple și nici Microsoft, nu sunt ușă de biserică, având propriile lor procese și decizii de abuz.

Microsoft a fost sancționat anterior de mai multe ori de către Comisia Europeană cu un total de 2 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă în privința includerii browserului Internet Explorer și a Windows Media Player în sistemul de operare Windows.

Mai nou, este acuzat de practici ilegale de către Salesforce pentru includerea Teams în Office, dar și de rivalii din domeniul cloud computing din cauza clauzelor incluse în contracte. Aceste clauze forțau clienții să nu folosească sistemele cloud ale rivalilor, făcându-i practic captivi.

Microsoft a fost cât pe aci să fie dezmembrată

De asemenea, în anii 90 Guvernul SUA a vrut să dezmembreze Microsoft, acuzând compania fondată de Bill Gates de monopol ilegal pe calculatoare.

Microsoft a ajuns să dețină sistemul de operare Windows după ce IBM i-a cerut să creeze un soft pentru calculatoarele cu procesoare Intel în anii 80. Microsoft a cumpărat sistemul de la Seattle Computer Products, acesta fiind scris de Tim Paterson. Ulterior, l-a îmbunătățit și l-a licențiat altor companii.

În 1999 o instanță a găsit Microsoft drept monopol ilegal, iar instanța a decis în 2000 spargerea Microsoft. În 2001, însă, Microsoft a câștigat la apel.

Apple, abuzuri și ajutoare ilegale

Dincolo, Apple a fost amendată de către Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă cu 1,8 miliarde de euro. Scandalul a pornit de la aplicația de muzică Spotify. Aceasta acuza că este obligată să dea Apple 30% din încasări pentru că folosește ecosistemul Apple, în vreme ce serviciul de muzică al americanilor, Apple Music, nu are această obligație.

Concomitent, și producătorul de jocuri Epic Games, care realizează popularul joc Fortnite, a acuzat Apple de abuz și a dat în judecată compania. Epic Games a câștigat anul trecut procesul, iar Apple trebuie să schimbe mecanismul de facturare.

În Uniunea Europeană a intrat în vigoare în acest Digital Markets Act, care obligă companiile mari din IT să își deschidă platformele către rivalii mai mici. Apple a modificat contractele și regulile privind App Store, dar a anunțat o „core technology fee”, adică o taxă pentru folosirea tehnologiilor sale. Comisia Europeană a acuzat Apple în iunie că această taxă este ilegală, conform The Guardian.

În fine, în 2016, Apple a fost obligată să returneze ajutoare fiscale ilegale de 13 miliarde de euro primite de la Irlanda. În 2020, Irlanda a câștigat procesul împotriva UE, dar în 2023 avocatul Curții Europene de Justiție a recomandat anularea deciziei anterioare, astfel că Apple a suferit o înfrângere.

Standard Oil, cel mai cunoscut monopol spart vreodată

Cel mai cunoscut caz de monopol spart de autoritățile americane este cel al gigantului Standard Oil, controlat de magnatul John D. Rockefeller.

Standard Oil a fost spart în 1911 de către stat, iar din rămășitele sale s-au format apoi actualii giganți petrolieri Exxon și Chevron, dar și ConocoPhilips, Philips 66, Marathon Oil și Marathon Petroleum. Alte părți din Standard Oil sunt deținute acum de Shell și BP.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

gigiladrea   •   09.08.2024, 01:50

e ceva normal in america si istoria americii piata libera a fost intotdeauna o minciuna folosita de escrocii de la marile firme ptr a cuceri bucati cat mai mari din piata de la ceilalti cativa concurenti iar asta nu se intampla numai in it ci si in energie, cablu tv, comert cu amanuntul, etc orice domeniu asta a fost capitalismul intotdeauna o cloaca corupta dominata de cativa mari rechini care inghit pestii mai mici iar modelul e urmata si de noi asa subdezvoltati cum suntem de ex in telefonia mobila si cablu tv nu sunt decat 3 operatori ceea ce se poate numi oricum numai piata libera nu, la fel in energie, supermarketuri, etc

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Misterul celor două pietre uriașe care par tăiate cu laserul. Inscripțiile de mii de ani i-au uluit pe cercetători
Știrileprotv.ro
Misterul celor două pietre uriașe care par tăiate cu laserul. Inscripțiile de mii de ani i-au uluit pe cercetători
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Gara monumentală din România care va fi modernizată. Face parte din epoca de aur a căilor ferate, dar timpul și-a pus amprenta asupra ei
FANATIK.RO
Gara monumentală din România care va fi modernizată. Face parte din epoca de aur a căilor ferate, dar timpul și-a pus amprenta asupra ei
Giovanni Becali i-a răspuns lui Ianis Hagi: „Doamne ferește! Eu am vorbit doar spre binele lui”
GSP.RO
Giovanni Becali i-a răspuns lui Ianis Hagi: „Doamne ferește! Eu am vorbit doar spre binele lui”
Combinațiile norocoase la Loto. Ce numere trebuie să treci pe bilet pentru a câștiga
FANATIK.RO
Combinațiile norocoase la Loto. Ce numere trebuie să treci pe bilet pentru a câștiga
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Cât costă un litru de must din struguri româneşti. Fermierii au cules deja primele roade
Observatornews.ro
Cât costă un litru de must din struguri româneşti. Fermierii au cules deja primele roade
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac
HOROSCOP
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI