Problemele de mediu și schimbările climatice sunt prea puțin importante pentru partidele care vor intra în viitorul Parlament, în contextul în care deciziile pe care politicienii le vor lua în următoarea perioadă vor afecta toți românii, iar țara riscă să piardă bani europeni, avertizează Greenpeace România într-un comunicat transmis, vineri, presei.
Organizația neguvernamentală care militează pentru protecția mediului a evaluat programele propuse de PNL, PSD, USR-PLUS, UDMR, Pro România și PMP.
În plus, Greenpeace le-a cerut formațiunilor enumerate să răspundă și la un chestionar explicit, care a cuprins 14 întrebări.
Scala răspunsurilor propuse reflectă patru tipuri de atitudini față de climă și mediu:
- progresistă (în acord cu viziunea UE și Greenpeace)
- ponderată (clima și mediul sunt priorități, dar măsurile insuficiente)
- conservatoare (clima și mediul au rol secundar, iar abordarea perpetuează problemele actuale)
- nocivă (măsurile propuse sunt nocive pentru mediu)
Doar USR PLUS și UDMR au răspuns la întrebările din chestionar.
USR-PLUS, singura excepție
„O observație general valabilă este că mediul și clima nu sunt elemente centrale în viziunea partidelor analizate de Greenpeace (…) Nu au fost internalizate obiectivele strategice ale Pactului Ecologic European și ale Acordului de Climă de la Paris, împreună cu datele științifice privitoare la climă și biodiversitate”, notează Greenpeace.
Organizația neguvernamentală spune că există o formațiune care face notă aparte. „Singura excepție, prin abordarea extensivă a subiectului și prin numărul de măsuri progresiste, chiar dacă nu ca element central al propunerii politice, este programul USR – PLUS”.
Energia – foarte importantă, dar gestionată prost
Una dintre cele mai importante preocupări la nivelul UE este tranziția către energii nepoluante, problemă gestionată însă cel mai prost cu putință de partidele politice din România, susține Greenpeace.
Majoritatea partidelor propun investiții masive în gaz, în principal off-shore, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și soluții „imature tehnologic”, cum ar fi cele bazate pe hidrogen, notează militanții ecologiști.
Nici în ce privește energiile regenerabile partidele nu propun măsuri concrete, cu toate că majoritatea sunt de acord că avem niște ținte de atins, fixate la nivel de UE.
Aproape toate partidele văd statul ca pe un regulator și facilitator, nu ca pe un investitor direct în acest sector. Dimpotrivă însă, investițiile statului „ar fi putut reprezenta o soluție pentru asigurarea creșterii ponderii regenerabilelor în mixul energetic național”, arată Greenpeace.
Măsuri insuficiente pentru protejarea pădurilor
Toate partidele analizate și-au trecut în programul de guvernare stoparea tăierilor ilegale de păduri. PSD are un plan mai elaborat față de alte partide, iar USR-PLUS propune cele mai sustenabile soluții, „care ar aduce o schimbare sistemică a domeniului”, evaluează Greenpeace.
De asemenea, politicienii susțin că se vor ocupa de programele de plantări, precum și de îmbunătățirea și transparentizarea SUMAL (sistemul de urmărire a materialelor lemnoase). Abordările sunt însă de suprafață, nu sunt tratate în profunzime, avertizează Greenpeace.
Biodiversitatea, care se referă în special la ariile protejate, lipsește aproape în totalitate de pe agenda partidelor, mai arată Greenpeace, deși ea ar trebui văzută ca „un element strategic în bunăstarea noastră”.
Organizația ecologistă critică și modul în care este tratată problema emisiilor din transport, sectorul cu cea mai mare creștere a emisiilor din România, „care sunt preponderent tratate din perspectiva calității aerului” și nu ca o cauză a schimbărilor climatice.
„Țara riscă să piardă bani europeni”
Greenpeace amintește că, de cele mai multe ori, prioritățile partidelor s-au schimbat după alegeri.
„De aceea, este greu de anticipat dacă aceste programe vor fi implementate în forma lor actuală (…) Dacă propunerile României nu vor fi în acord cu țintele climatice, țara riscă să piardă bani europeni”, avertizează Greenpeace.
87% dintre cetățenii români consideră că protecția mediului și clima sunt importante, iar poluarea este principala problemă legată de mediu, potrivit unui Eurobarometru realizat în martie 2020.