Pe parcursul anului 2017, pretențiile vânzătorilor de locuințe din România – atât apartamente, cât și case – și-au menținut tendința de creștere. Potrivit raportului de piață trimestrial publicat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, proprietățile rezidențiale sunt, per ansamblu, cu 9,1% mai scumpe față de anul precedent. De menționat este însă că această cifră marchează o tendință de încetinire a ritmului scumpirilor pe piața rezidențială locală comparativ cu 2016, când a fost consemnat un avans de 12,4%.
Mai mult, analiștii Keysfin semnalează că domeniul construcțiilor imobiliare este al doilea segment economic în ceea ce privește riscul ca firmele să intre in insolvență. Primul sector, și cel mai riscant, este cel al comerțului cu amănuntul. „Sunt domenii unde plăţile se fac mai repede, cum este comerţul, datorită fluxului de marfă, şi altele în care plăţile se fac foarte greu, precum imobiliarele, pentru că au nevoie de timpi mai mari de execuţie şi depind, în mare măsură, de circuitul bancar”, au explicat analiştii.
Pe de altă parte agenții de vânzări din marile complexuri imobiliare se plâng că de ceva vreme, nu mai reușesc să vândă apartamentele. „La ultimele ediții ale târgurilor imobiliare, dacă am reușit să vindem unul sau două apartamente. În schimb, în timpul lunii, dacă vindem unul putem să spunem că suntem norocoși. Aici vorbim de apartamente în ansambluri rezidențiale care sunt în stadiul de construcție”, ne-a spus unul dintre agenții imobiliare dn domeniu.
Pe de altă parte, reprezentanții platformelor de vânzari imobiliare spun că nici nu poate fi vorba de o bulă imobiliară, deși creșterile sunt mai mult decât cele normale. Potrivit lui Flavius Pop, director de vânzări Storia.ro și OLX Imobiliare, prețul apartementelor de două camere a crescut cu 7% anul trecut, de la o medie de 46,600 de euro până la 50.200 de euro. Iar dacă ne uităm la garsoniere, preșțul acestora a crescut cu 9%, de la 31.700 de euro, la 34.700 de euro.
Și deși se spune că nu poate fi vorba despre o supraîncălzire a pieței imobiliare, experții din domeniu arată că, în continuare, prețurile la imobiliare vor crește. Potrivit brokerului de credite, Kiwi Finance, prețul unei locuințe a fost, anul trecut, de 1.164 euro/mp, valoarea unei locuințe de 55 mp ridicându-se la 64.020 euro.
Pentru 2018, se preconizează ca prețul pe mp al unei locuințe să ajungă la 1.221 euro, iar asta va ridica valoarea aceluiași apartament de 55 mp până la 67.134 euro. Iar dacă ne uităm la 2008, când prețul pe metrul pătrat ajunsese să depășească 1.800 de euro, apartamentul nostru de 55 mp, valora la acea dată peste 100.000 de euro.
Cele mai căutate județe
Dacă în 2016, una din trei căutări era destinată unei locuințe în București, în 2017, aceasta proporție s-a diminuat ajungând la una din patru căutări, potrivit specialiștilor storia.ro. Pe de altă parte, în 2016 10% dintre căutările de locuințe erau orientate către județul Cluj, acest procent crescând în 2017 până la 12%. Și dacă ne uităm la căutările pentru Iași, un alt mare oraș al țării, acestea au scăzut și ele de la 9% la 7% din căutări, în timp ce pentru Constanța acestea au rămas la același nivel de 6%.
Aceste orașe sunt careul imobiliar al locuințelor scumpe pentru că în toate patru prețul pe metrul pătrat de locuință a crescut în ultimii ani la peste 1.000 de euro sau în jurul acestei valori, potrivit imobiliare.ro. Singura excepție din acestea patru este Iașiul unde prețul este încă sub 1000 de euro/mp, mai precis, la 950 de euro.
Dorință de mutare
Sondajul realizat de storia.ro mai arată și faptul că majoritatea copleșitoare (67%) a respondenților nu vrea să se mute prea departe de locul actual, adică doi din trei români ar prefera să se mute în același cartier în care stau acum. Mai mult, numai unul din trei caută să se mute la casă, restul de doi din trei preferă în continuare apartamentul la bloc.
Și pentru că unul dintre cele mai serioase criterii de luat în considerare este confortul, 72% dintre români țin cont, atunci când caută o locuință, de numărul de camere pe care aceasta le are. Pe locurile doi și trei urmează locația locuinței și prețul acesteia.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/Interviu cu Crystal Hefner, văduva ”tăticului” Playboy:„Dacă îl cunoșteam pe Hugh tânăr, nu cred că aș fi făcut față…”