În timp ce forțele ruse duc o campanie militară acerbă pentru a cuceri estul Ucrainei, capacitatea țării de a rezista atacului depinde mai mult ca oricând de ajutorul dat de SUA și aliații săi – inclusiv în ce privește rețelele secrete de comandouri și spioni care ajută la furnizarea armamentului, a informațiilor secrete și la oferirea de antrenamente, spun oficialii americani și europeni, citați de The New York Times.

Majoritatea acțiunilor de acest tip se desfășoară în afara Ucrainei – în baze din Germania, Franța și Marea Britanie.

Însă, chiar dacă SUA a promis că nu va trimite trupe în Ucraina, câțiva agenți CIA au continuat să opereze în secret, cel mai mult în capitala Kiev. Principala misiune a fost să direcționeze numeroase informații secrete, pe care SUA e dispusă să le împărtășească forțelor ucrainene, conform actualilor și foștilor oficiali.

În același timp, câteva comandouri din alte state NATO – Anglia, Franța, Canada și Lituania se numără printre acestea – lucrează în interiorul Ucrainei. Acestea se ocupă cu antrenarea și consilierea trupelor Ucrainei în folosirea armamentului, au spus trei oficiali americani.

SUA și aliații NATO vor discuta sprijinul suplimentar pe care îl vor acorda Ucrainei în timpul Summitului G7, care se desfășoară în perioada 26-28 iunie, în Germania. De asemenea, subiectul va fi reluat și la Summitul NATO din Spania, din 28-30 iunie.

O celulă de coordonare, formată din 20 de națiuni

După invazia Rusiei în Ucraina, Grupul 10 Forțe Speciale – care se ocupa de antrenarea comandourilor ucrainene, în vestul țării – a înființat o celulă de planificare în Germania. Misiunea era de a coordona sprijinul militar acordat forțelor ucrainene, iar din celulă făceau parte mai multe națiuni din coaliția care sprijină țara invadată. În prezent, este compusă din 20 de națiuni.

Celula pentru operațiuni speciale a contribuit la gestionarea fluxului de arme și echipamente în Ucraina, a declarat Christine Wormuth, Secretarul Armatei SUA, citată de New York Times. 

Pentru că ucrainenii încearcă să ducă (armamentul, n.r.) și să se sustragă vigilenței rușilor, care pot încerca să țintească convoaiele, știți, încercăm să ajutăm la mutarea tuturor acestor diferite tipuri de transporturi. Un alt lucru cu care putem ajuta este oferirea de informații cu privire la pericolele potențiale asupra acestor convoaie.

Secretarul Armatei SUA, Christine Wormuth:

Celula din Germania este o copie a unei structuri folosite în războiul din Afganistan și face parte dintr-un efort mai amplu de coordonare, condus de Pentagon. De pildă, la Baza Aeriană Ramstein din Germania se află o echipă formată din membri ai Forțelor Aeriene SUA și Gărzii Naționale Aeriene SUA. Cunoscută sub numele Grey Wolf, echipa oferă sprijin forțelor aeriene ale Ucrainei, inclusiv în ce privește tacticile și tehnicile de luptă, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Un ofițer al forțelor speciale LPR este văzut în timpul unui raid pentru identificarea punctelor de tragere ale Forțelor Armate ucrainene în regiunea Harkov, Ucraina. Foto: Profimedia

Comandourile străine, răspândite pe tot teritoriul Ucrainei

Comandourile nu se află pe front, ci oferă consiliere din sedii răspândite pe tot teritoriul Ucrainei sau de la distanță, prin comunicații criptate, au declarat sub anonimat oficiali occidentali. Însă sprijinul lor logistic, cu informații și cu antrenamente se vede pe câmpul de luptă, notează The New York Times.

Un exemplu de ajutor dat de occidentali îl reprezintă oferirea de imagini din satelit, pe care ucrainenii le pot accesa de pe tablete furnizate de aliați. Tabletele conțin o aplicație de cartografiere a frontului și îi ajută pe să țintească și să atace trupele ruse.

Ce fac agenții CIA în Ucraina

Agenții CIA din Ucraina s-au concentrat pe transmiterea țintită a informațiilor pe care Washingtonul îl oferă Kievului. Deși guvernul american nu recunoaște că CIA operează în Ucraina sau în orice altă țară, prezența spionilor americani este cunoscută de Rusia și de alte servicii secrete din întreaga lume, notează New York Times.

Însă expertiza pentru antrenamente a agenției de informații este în operațiuni de contrainsurgență și contraterorism, declară foști oficiali ai serviciilor de informații. Ceea ce le trebuie acum ucrainenilor este o pregătire militară clasică pentru a utiliza artileria cu rachete, cum ar fi sistemele HIMARS și alte arme mai sofisticate, a spus și Douglas H. Wise, fost director adjunct al Agenției de Informații pentru Apărare și fost ofițer CIA.

Vorbim de o luptă pe scară largă. Vorbim despre bătălii moderne de tancuri, cu forțe militare masive. Nu-mi pot imagina că CIA îi antrenează pe băieții ucraineni cum să tragă cu HIMARS.

Douglas H. Wise, fost ofițer CIA:

Programe de instruire accelerate

Administrația Biden a trimis până acum în Ucraina patru sisteme mobile de rachete cu lansare multiplă și a anunțat că alte patru sunt pe drum. Acestea sunt cele mai avansate arme pe care SUA le-a oferit Ucrainei, cu rachete cu rază de acțiune de până la 65 de kilometri.

Pentagonul a declarat că primul grup de 60 de soldați ucraineni s-a antrenat în folosirea sistemelor, iar un al doilea grup se află acum la antrenamente în Germania.

După o întâlnire la Bruxelles luna aceasta, Președintele Șefilor de Stat Major din SUA, gen. Milley, și alți lideri militari din 50 de state au promis să crească fluxul de artilerie avansată în Ucraina.

„Asta necesită puțin timp și necesită un efort considerabil”, a spus gen. Milley. Trupele americane au nevoie de șase-opt săptămâni pentru a învăța cum să opereze sistemele, însă ucrainenii beneficiază de programe de antrenament accelerate, de numai două săptămâni, a mai adăugat militarul.

Soldații ucraineni beneficiază de programe de antrenament accelerate. Foto: Profimedia

„Pierd 100 de soldați pe zi”

Există însă și sincope în ajutorul oferit ucrainenilor. De exemplu, ucrainenii s-au străduit să evacueze soldații răniți de pe front. Americanii ar putea oferi asistență în a-i învăța cum să ridice spitale mobile pentru a-i stabiliza pe răniți și cum să-i transporte, spun foști oficiali.

Pierderile în rândul soldaților ucraineni sunt tot mai numeroase. Foto: Profimedia

„Pierd 100 de soldați pe zi. Asta e ca la apogeul Războiului din Vietnam pentru noi; este teribil. Și pierd o mulțime de oameni experimentați”, a declarat un fost oficial din administrația Trump.

Beretele Verzi (Forțele Speciale Armate ale SUA), staționate în Germania, au început recent pregătirea medicală cu soldații ucraineni, a confirmat un oficial militar american.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News