Institutul de Sănătate Publică a efectuat o analiza rapidă a cazurilor confirmate cu Covid 19 în România, în perioada 26 februarie – 29 martie 2020. Iată principalele concluzii ale experţilor:
- Primul caz de infecţie confirmat a fost înregistrat în 26 februarie 2020. Din 10 martie, trendul a devenit ascendent, media cazurilor urcând până la 30, şi apoi dublându-se, la fiecare trei zile.
- Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate până duminică, 420 (21,5%) au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinatate. Cea mai frecventă ţară de import a cazurilor este Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
- Ponderea cazurilor de import e acum în scădere, dar în fiecare săptămână creşte numărul cazurilor de contact.
- 47.5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în Romania, sau cu contacţii acestora.
A crescut numărul cazurilor la vârstnici
Media incidenţei cumulate la nivel naţional este de 8,77 cazuri la 100.000 de locuitori, iar cel mai afectat este judeţul Suceava.
- 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani. A scăzut ponderea cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 ani, dar a crescut numărul de cazuri la grupele de vârstă 60-79 ani.
- Din totalul de 1.950 cazuri de infectie Covid-19 confirmate până duminică, 127 se înregistraseră la grupa de vârstă de peste 80 de ani.
- Vârsta medie a cazurilor decedate (n.r. – 43 până duminică) a fost de 66 de ani, toţi pacienţii având boli cronice asociate.
Cadre medicale infectate şi focare apărute
din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, iar infectarea în rândul acestei categorii a fost constantă în ultimele două săptămâni, se arată în analiza publicată de INS.
Experţii averizează că „deşi încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în Bucuresti, Suceava şi Hunedoara), modul de organizare a activităţii și protecţia personalului medical în unităţile sanitare nu s-a schimbat semnificativ”.
„Creşterea numărului de cazuri confirmate în rândul personalului medical a dus, la rândul ei, la cazuri de infecţie în comunitate.”
Analiza INS
În ultima săptămână, focarele apărute în spitale au dus la apariţia unui număr crescut de contacţi apropiaţi ce necesită a fi identificaţi şi monitorizaţi, spun specialiştii INS, iar acest lucru se reflectă în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro