• Zilnic, de pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni sunt între 9 și 14 curse către Italia.
  • În medie, sunt 12 curse zi de zi către Peninsulă.
  • Dar Aeroportul Otopeni reprezintă doar 65% din traficul aerian al României. Există curse către Italia și din Craiova, Cluj, Timișoara, Iași.
  • De luni, zborurile spre și dinspre Italia au fost stopate până în data de 23 martie.
  • Aproximativ 280 de zboruri au fost anulate, 84.000 de români fiind afectați, potrivit estimărilor.

Numărul călătorilor care au venit sau au plecat spre Italia în ultimele săptămâni a scăzut puternic, a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă.

Acum două-trei săptămâni gradul de încărcare pe cursele dinspre Italia era de 90% și a scăzut la 65%. Apoi a scăzut de la 65-70% la 25%. Ultima cursă cursă care a venit de la Roma azi-noapte a avut o încărcare de doar 25%.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Henri Coandă:

Acesta a mai spus că erau între 9 și 14 curse pe ruta Italia, iar o medie este de 12 pe zi numai din Otopeni.

Otopeni, două treimi din traficul național

Însă cum acestea ar fi doar 60-65% din totalul traficului, ponderea se menține și pe cursele către țara respectivă. Astfel, înainte de interdicție ar fi fost o medie de 20 de curse pe zi la nivel de țară.

Putin spune că toată Ucraina e a Moscovei: „Acolo unde calcă piciorul soldatului rus, locul este al nostru”
Recomandări
Putin spune că toată Ucraina e a Moscovei: „Acolo unde calcă piciorul soldatului rus, locul este al nostru”
ANALIZĂ | Pierderi de 18 milioane de lei pentru companiile aeriene din România din cauza suspendării zborurilor spre Italia
Aeroportul Henri Coandă din Otopeni

Presupunând că un avion are în jur de 300 de locuri, rezultă că 6.000 de români ar fi zburat zilnic spre sau dinspre Italia.

Înmulțind cu 14 zile de interdicție, avem 84.000 de bilete de avion pentru zborurile care nu mai au loc pe această direcție.

Un bilet spre Bergamo, un oraș de lângă metropola Milano preferat de companiile low-cost, este circa 45 de euro. În funcție de momentul achiziției, prețul acestuia variază între 180 și 215 lei.

De asemenea, la cursele de linie prețul este în jur de 650-750 de lei.

Astfel, valoarea celor 84.000 de bilete de avion care nu mai sunt cumpărate ar fi 18,1 milioane de lei, în varianta minimă.

Dar aceasta este un calcul bazat numai pe zborurile spre Bergamo.

Există însă zboruri și către alte regiuni, precum Roma sau Napoli, către care prețurile sunt mai mari, astfel că pierderile companiilor aeriene sunt mult mai mari.

Spre exemplu, există și zboruri către Sardinia, unde prețul unui bilet variază între 1.000 și 2.000 de lei.

Ce spun specialiștii în cazul pseudo crimei de la Ploiești cu victimă o Rosemary Doll: „Abandonarea anchetei ar fi o gravă eroare”. Ce îi întrigă pe polițiști
Recomandări
Ce spun specialiștii în cazul pseudo crimei de la Ploiești cu victimă o Rosemary Doll: „Abandonarea anchetei ar fi o gravă eroare”. Ce îi întrigă pe polițiști

Pierderi în domino

Pe lângă aceste pierderi ale companiilor aeriene există și pierderile aeroporturilor, care nu mai încasează taxe de operare.

În final, nici restaurantele și magazinele din aerogări nu vor mai avea aceleași vânzări, în lipsa celor 84.000 de posibili clienți.

Principalii operatori aerieni sunt TAROM și companiile low-cost Wizz Air și Blue Air.

Subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2025 – ce le-a picat elevilor de a 8-a.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.