Recent, profesoara de științe politice Vera Ageeva a semnat o scrisoare deschisă, alături de alte zeci de economiști ruși. Într-o discuție pentru publicul din România, ea spune un lucru care afectează Rusia, dar se potrivește tuturor țărilor în care participarea oamenilor la viața comună e slabă.

Dacă poporul nu se implică în politică, vom avea mereu lideri agresivi și iraționali.

Vera Ageeva, profesoară de științe politice și economie Sankt Petersburg, doctorantă la Sciences Po Paris:
EXCLUSIV. Profesoară rusă dezvăluie rezultatul surprinzător al unui sondaj printre locuitorii unui bloc uriaș de 20 de etaje din Rusia, aproape cât un oraș. Câți susțin războiul lui Putin?
Vera Ageeva este doctorandă la Institut d’études politiques de Paris și profesor asociat la Școala Superioară de Economie din Sankt Petersburg, fiind specializată în științe politice, relații internaționale și economie

Științele sociale – prima țintă a regimurilor autoritare

Libertatea: Acum locuiți în Franța. Ați plecat din Rusia ca urmare a războiului sau a fost o alegere profesională, personală?
Vera Ageeva:
Am părăsit Rusia în 2020, pentru că m-am înscris la doctorat la Sciences Po Paris, dar parțial a fost și din cauza deteriorării situației la care am fost martori în ultimii opt ani. Am continuat să colaborez cu universitatea din Sankt Petersburg, pentru că am considerat că e important să existe voci critice în Rusia, atât timp cât e posibil – vedem că n-a durat prea mult. 

PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei
Recomandări
PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei

În ultimii opt ani, a existat o presiune uriașă asupra științelor sociale în Rusia. Științele sociale sunt prima țintă a regimurilor autoritare. Nu era ușor să fii un politolog critic la adresa regimului. N-am văzut un viitor profesional prea bun pentru mine în Rusia, aș că am decis să mă dezvolt în străinătate. Dar n-am fost singura, mulți dintre colegii mei au plecat.

– Ați semnat o scrisoare deschisă prin care, alături de alți economiști, cereți încetarea războiului cu Ucraina. Vă temeți de repercusiuni?
– Sigur că mă tem, am atâtea lucruri rămase în Rusia: am încă poziția de profesor de economie și am obligațiile față de studenți. Dar am și bunurile mele, banii și proprietățile, pentru că am lucrat 15 ani în Rusia. Și nu în ultimul rând, am acolo familia. Mă tem foarte tare pentru ei. Nu vreau ca ei să sufere, dar în același timp, nu pot să păstrez tăcerea în timp ce are loc o agresiune criminală împotriva altei țări. 

– La ce vă așteptați?
– Proprietățile le voi pierde, nu-mi fac iluzii în privința asta. Mă aștept să fiu interzisă în Rusia, pentru că deja se vorbește despre declararea tuturor cetățenilor ruși care colaborează cu organizații străine ca trădători de țară și de pedepse de 20 de ani de închisoare. Eu și colegii mei din străinătate suntem toți amenințați. Și mă aștept să nu-mi văd familia o perioadă lungă. Pe ei nu-i pot evacua, pentru că nu sunt fluenți în engleză. Se tem și vor să se ascundă în casele lor, să nu mai iasă afară.

Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală
Recomandări
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală

„Noi nu cunoaștem societatea rusă”

– Dumneavoastră v-ați așteptat ca invazia rusă să în Ucraina să aibă loc?
– Nu pot să spun că am fost Nostradamus, pentru că noi toți eram siguri că Putin încă era un actor rațional. Însă l-am urmărit pe Putin în ultimii ani și am văzut că a devenit irațional. Asta m-a speriat, dar nu mă așteptam să agreseze un stat suveran cu rachete și tancuri. Nimeni n-a putut să vadă asta. 

În interviurile pe care le-am dat jurnaliștilor străini le spuneam că, după calculele mele, nu putem să excludem o invazie, pentru că vedem cum regimul din Rusia devine tot mai aspru. Dar spuneam că invazia are o șansă de 10%.

– Privind din exterior spre Rusia, vedem că poporul este scindat între cei care protestează și cei care sunt susținători ai lui Putin. Cum e de fapt situația?
– Nu e ușor să înțelegem cum reacționează societatea rusă. În Rusia nu există sociologie de mult timp, pentru că e controlată. Sondajele pe care le vedeți, venind de la agențiile de sondare guvernamentale, sunt manipulate. Să nu aveți încredere în ele. 

Astăzi noi nu cunoaștem societatea rusă, așa că putem aveam piese din puzzle, cu câteva informații, dar întreaga imagine n-o vom vedea, din păcate. Din resursele neutre pe care le-am consultat, pare că jumătate din populație fie e în negare – adică nu vede că acolo se duce un război cu victime -, fie sprijină agresiunea – adică acceptă că acolo e un război și vrea să fie distrusă „Ucraina nazistă”, cum spun ei. 

Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO
Recomandări
Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO

Cealaltă jumătate e împotriva războiului, însă doar o mică parte e capabilă să meargă la demonstrații, să-și facă vocea auzită. Nu trebuie să ne facem iluzii că mâine societatea rusă se va opune acestei invazii.

Câți oameni dintr-un bloc i se opun lui Putin

– Așadar credeți că doar 50% din ruși înțeleg realitatea și i se opun lui Putin.
– Vă mai dau un exemplu de sociologie, pe care l-am văzut pe 2 martie. În Rusia există un tip de blocuri mari, de câte 20 de etaje, care adăpostesc până la 20.000 de rezidenți. Pe 1 martie, locuitorii unui astfel de bloc au organizat un sondaj, într-un grup de VKontakte, cerând să se răspundă la întrebarea: „Îl sprijini pe Putin și acțiunile lui în aceste momente?“. Așadar, e un grup netru, nepolitizat, unde de obicei oamenii vorbesc de problemele lor cotidiene, iar întrebarea e simplă, nu face clasificări. Rezultatul: 39% îl susțin pe Putin, 49% se opun regimului, restul sunt indeciși. Mi se pare un experiment interesant, pentru că în acest bloc locuiesc oameni cu tot felul de idei politice. 

Cred că această piesă de puzzle arată că Putin nu are o majoritate care să-l susțină, dar asta nu înseamnă că majoritatea aceasta e capabilă să i se opună.

– Susținerea de care beneficiază Putin nu vine însă tot timpul din opinii bine informate, ci manipulate de stat. Ce rol joacă mass-media controlată și în ce măsură oamenii sunt dispuși să privească la alte surse de informare?
– Într-adevăr, poporul rus e supus propagandei zilele acestea, chiar zilele trecute au închis ultimele mass-media critice. Oamenii se uita la televizor, unde nu se vorbește despre victime și despre invazie, ci despre „operațiunea specială”. 

Recent am vorbit cu studenții mei și cei mai mulți mi-au mărturisit că nu pot vorbi cu părinții lor despre această criză. Pentru că părinții lor sunt foarte îndoctrinați și ei nu le pot explica că nu e adevărat ce li se spune la TV. Cred că există și o ruptură generațională, în sens sociologic.

Dar cred că oamenii au mai multe surse de informare. Mai ales tinerii. Acum, sunt peste 30 de scrisori deschise, semnate de profesioniștii din mai multe domenii – scriitori, specialiști IT, medici, avocați, profesori, jurnaliști. Și nu doar elita rusă este împotriva războiului, ci și celebritățile, artiști și cântăreți. Chiar și dintre cei care erau pro-Putin vorbesc împotriva războiului, ceea ce e uimitor. Chiar dacă nu avem o sociologie clară, există semne bune că în societatea rusă, la nivelurile mai înalte, există oameni onești și curajoși.

Cum a pregătit Putin Rusia pentru izolare economică

– Sancțiunile impuse de Vest afectează și cetățenii de rând, nu doar marile corporații și oligarhii. Vă așteptați ca asta să poată produce o revoltă cetățenească?
– Sigur că poporul rus va suferi. Rusia nu s-a mai confruntat niciodată cu sancțiuni la o scară atât de mare. După anexarea Crimeei au existat și atunci sancțiuni, iar rubla s-a devalorizat, prețul dolarului s-a dublat față de rublă. Sigur, nivelul de trai din Rusia a scăzut, clasa de mijloc s-a micșorat, oamenii au început să fie tot mai săraci. Dar asta nu a dus la prăbușirea economiei rusești. 

Acum avem un nou grad de sancțiuni, care vor îi vor afecta pe oameni în mod direct. Deja prețurile au început să crească pentru multe produse, de la alimente la mașini și apartamente. Nivelul de viață cu siguranță va continua să scadă.

– Credeți că Moscova s-a așteptat la aceste sancțiuni atât de dure?
– Putin și acoliții lui au pregătit țara pentru izolare economică, chiar dacă nu pe termen lung. Au redus datoriile guvernamentale, au strâns rezerve de aur, au introdus sistemul rusesc de plată care va înlocui sistemele Visa și Mastercard. Economia nu se va prăbuși imediat.

– Pe termen lung care vor fi efectele?
– Vor exista sectoare profund afectate, mai ales cele care depind de tehnologie, cum sunt construcția de avioane, construcția de mașini, chiar și agricultura. În toate aceste sectoare Rusia e dependentă de importurile din Vest.

Fără importuri, fermierii ruși nici măcar nu vor putea planta cartofi, pentru că nu au elementele, ustensilele necesare să facă asta.

Un alt exemplu sunt avioanele. Rusia nu a fost capabilă să construiască propria aeronavă bună. În 2008, a creat un avion, Sukhoi Superjet, care nu e prea solid și cu care deja s-au înregistrat accidente tragice. Eu, de exemplu, am evitat să urc în el când am călătorit. Mă asiguram că nu zbor cu Sukhoi, pentru că poți muri în acest avion.

Rusia folosește aeronave străine. 80% din industria aeronautică rusească e dependentă de piesele venite din străinătate. Iar în acest moment Boeing și Airbus au sistat contractele cu Rusia. Așadar, va crește prețul transportului în interiorul Rusiei, și pentru oameni, și pentru bunuri, și nu va ajuta economia. 

Dar repet, efectele se vor vedea în timp. Pentru moment, Rusia încă poate exporta petrol și gaze, care sunt principale resurse care alimentează bugetul. Chiar dacă Vestul va bloca și asta, există alternative, cum e Azerbaidjanul care deja le-a propus asta și rușilor, și europenilor.

„Putin e irațional și obsedat de victorie”

– Știm că și unii prieteni oligarhi ai lui Putin sunt nemulțumiți de sancțiuni. Ne putem aștepta ca ei să pună presiune pentru a înceta războiul?
– Putin a fost dependent de prietenii lui oligarhi. Dar ei nu-l vor ajuta nici pe el, nici pe Rusia lui în izolare. El a folosit sistemul divide et impera. În jurul lui au fost două grupuri de interese. Pe lângă oligarhi, au fost gradații – oameni din armată, din poliție și din serviciile de securitate. Se vorbea de mai demult că acest grup a preluat controlul asupra lui Putin, că au mai multă influență decât oligarhii. 

Cred că oligarhii vor alege fie să fugă din Rusia, fie să rămână și să sărăcească în Rusia, pentru că ei se bazează mult pe schimburile comerciale rusești.

Putin a intrat în această etapă în care e irațional și nu va asculta scenariile logice, ci va fi obsedat de victorie. Iar acest grup de oameni din instituțiile de forță va fi de partea lui, pentru că acest război e și în interesul lor.

– Mai e înconjurat și de oameni raționali?
– Da. Ce-mi dă această speranță e că în timpul întâlnirii cu Consiliul de Securitate, pe 21 februarie, era un membru al echipei sale, fostul director al serviciilor de securitate al administrației prezidențiale, care tremura. Nici nu putea vorbi bine din cauza stresului, iar asta ne-a arătat că există și oameni șocați de ceea ce se întâmplă.

Dacă pierde acest război, pentru Putin e sfârșitul. Poate fi judecat de un tribunal internațional și poate trăi niște lucruri groaznice – pe care le merită, zic eu.

Să sperăm că nu toți generalii sunt atât de lași și unii dintre ei vor avea bunul simț să înțeleagă unde duce acest conflict. Însă majoritatea generalilor vor fi de partea lui Putin, pentru că se simt și ei amenințați de acest tribunal.

Dar în studiile despre loviturile de stat militare se spune că nu generalii sunt cei care conspiră împotriva liderului, ci de obicei sunt oameni din rangurile inferioare. 

– Așadar, vedeți un scenariu realist în care regimul Putin să cadă din cauza acestui război?
– O înfrângere militară va provoca nemulțumire în rândul armatei și există o șansă mică pentru o lovitură de stat. Dar cred că și dacă Putin e răsturnat de la putere, următorul lider al Rusiei nu va fi mai bun. Dacă poporul rus nu se implică în politica rusă, vom avea mereu lideri agresivi și iraționali. Din păcate, cred că intrăm într-o etapă care va dura mult. Nimeni nu poate zice cât – un an sau 10 ani. URSS a durat 70 de ani, să nu uităm.

Foto: Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Știrileprotv.ro
Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
FANATIK.RO
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
Elle.ro
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Observatornews.ro
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile
HOROSCOP
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI