Salariile țin de experința din câmpul muncii, așa că, pentru începători, acestea sunt extrem de mici, la un nivel echivalent cu 25% mai mare decât salariul minim net, adică undeva la 1.500 – 1.600 de lei. Reamintim că, din 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie este de 1.900 de lei, iar cel net, cunoscut ca ”salariul în mână”, este aproape 1.200 de lei.

„Chiar dacă nu sunt foarte bine remunerate, poziții de call center reprezintă poarta de intrare pe piața muncii pentru foarte mulți tineri. Ei sunt la vârsta la care pot îmbrățișa tehnologii noi, învață să le folosească și învață să le dezvolte într-o anumită măsură. Ei pot, astfel, să se adapteze la nevoile pieței de muncă. Dar sfatul nostru este să nu se oprească acolo, pentru că nu există multe posibilități de avansare, iar tehnologia roboților telefonici va limita, în viitor, cererea pentru astfel de posturi”, a declarat, pentru Libertatea, Florin Godean, country manager Adecco.

Tinerii absolvenți trebuie să facă, obligatoriu, internship-uri încă din anul doi de facultate. „Pentru angajații aflați la mijlocul carierei, este tot mai important să treacă prin stagii similare de recalificare destinate adulților”, spune Florin Godean.

Salariile diferă în funcție de calificare

Nivelul salarial din fiecare industrie, ofertele salariale pentru cele mai întâlnite ocupații, topul celor mai mari angajatori din domeniu sau motivele care stau la baza fluctuației de personal sunt doar o parte dintre informațiile care vor veni în întâmpinarea companiilor din România.

Potrivit rezultatelor centralizate de consultanți, un analist servicii clienți dintr-un call center are, în medie, un salariu lunar de circa 1.600 de lei net pe lună. La polul opus, un manager de proiect are un salariu net mediu de aproape 7.000 de lei pe lună.

În industria automotive, un inginer de producție are un salariu mediu de bază de circa 3.200 de lei net pe lună, însă poate ajunge şi la 4.500 de lei, în funcție de experiența pe care o deţine.

În sectorul IT, caracterizat de salarii mari și deficit de candidați, un manager de proiect are un salariu net mediu de cel mult 9.500 de lei pe lună, arată rezultatele studiilor Adecco Research.

Presiuni pentru majorarea salariilor

O particularitate a sectorului IT este legată de înghețarea salariilor din 2018 la nivelul celor din 2017, pe fondul modificărilor legislative de la începutul anului. Astfel, dacă până în 2017, angajații din IT&C aveau o creștere salarială medie de 500 de lei pe an, în ianuarie 2018, salariile brute au fost mărite pentru a acoperi diferența salarială ca urmare a transferului de contribuții de la angajator la angajat, iar angajații au primit salarii nete la nivelul din 2017.

„Primim tot mai multe cereri din partea investitorilor care vor să cunoască mediul economic din România și care vor să vadă prognozele legate de piața muncii. Prin analizele și prognozele pe care le facem, îi ajutăm pe investitori să facă o estimare cât mai corectă a bugetelor de cheltuieli și, totodată, să ia măsuri pentru a preîntâmpina problemele create de fluctuația de personal, de exemplu. Datele din studiile noastre de până acum, realizate pentru domeniile de call center, IT şi auto – indică foarte clar o tendinţă de creştere a salariilor, care va continua şi în urmatoarea perioadă, ca urmare a presiunii mari de pe piaţa muncii”, mai spune Florin Godean.


Citește și:

Psihologul Libertatea, despre condamnarea lui Liviu Dragnea: “Va lupta folosind energia uriașă a instinctului disperării”

 
 

Urmărește-ne pe Google News