Însă armata turcă, a două forță NATO ca mărime, nu e singură în acest conflict. Alături de militarii turci, mai multe miliții locale siriene luptă cot la cot împotriva kurzilor.
Jurnalistul freelancer Mircea Barbu, colaborator al ziarului Libertatea, care a fost în Siria de mai multe ori în plin război, prezintă, într-o analiză, cine sunt aceste miliții locale, ce afilieri ideologice au și de ce sunt folosiți mercenari sirieni în acest conflict.
Ce s-a întâmplat în ultimele ore
- Joi dimineața, bilanțul era de 10 civili morți în atacurile turcești. Pe lângă aceștia, cel puțin 15 răniți gravi au fost înregistrați, conform Semilunii Roșii.
- Raidurile aeriene continuă în apropiere de Qamishlo, Tel Abyad și Sere Kaniye.
- Armata turcă a pătruns pe teritoriul Siriei în cursul nopții. Schimburi de focuri au avut loc între forțele SDF kurde și milițiile turce în zona Derik.
- Aseară, după raidurile aeriene, kurzii au protestat în număr semnificativ pe străzile din Qamishlo.
- Civilii se retrag în număr masiv din orașele aflate în apropiere de graniță. Mai mulți utilizatori de Facebook și Twitter au postat imagini de la granița siriano-irakiană (Semalka), unde traficul este complet paralizat în acest moment de miile de oameni care încearcă să fugă din calea războiului.
- Conform activiștilor kurzi, internetul este din ce în ce mai slab în regiune, iar electricitatea a devenit un lux.
- Soțiile luptătorilor ISIS din tabără de refugiați Al Hol au atacat forțele de securitate, au dat foc la mai multe clădiri din tabără și au încercat să evadeze în masă.
- Într-un mesaj postat pe Twitter joi dimineața, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite au preluat doi luptători ISIS din închisorile aflate sub controlul kurzilor: “În cazul în care kurzii sau Turcia pierd controlul, Statele Unite au preluat deja cei 2 militanți ISIS legați de decapitările din Siria, cunoscuți sub numele The Beatles. Aceștia sunt într-o locație sigură, controlată de SUA”.
- Circa 10.000 de luptători ai Statului Islamic se află în închisorile kurde. Trump susține că Turcia se va ocupa de securitatea lor. Cei doi jihadiști, Alexanda Kotey (35 de ani), născut la Londra și El Shafee Elsheikh, un britanic de 31 de ani, născut în Sudan, erau închiși în nordul Siriei din februarie 2018.
- Semiluna Roșie (echivalentul Crucii Roșii) a anunțat că-și va reloca medicii la graniță, ca să ajute militarii răniți în conflict, ceea ce, avertizează aceștia, va avea un impact negativ asupra accesului la asistență medicală în toate taberele de refugiați de pe teritoriul kurd.
- Purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (SDF) a anunțat că “prioritatea kurzilor acum este rezistența împotriva atacurilor turce, nu securitatea închisorilor unde sunt reținuți membrii ISIS”.
In case the Kurds or Turkey lose control, the United States has already taken the 2 ISIS militants tied to beheadings in Syria, known as the Beetles, out of that country and into a secure location controlled by the U.S. They are the worst of the worst!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2019
Zeci de mii de luptători sirieni, mobilizați de Turcia
În afară de armata turcă, la operațiunea militară participă și miliții siriene locale, loiale lui Erdogan.
Zeci de mii de luptători sirieni au fost mobilizați pentru a lua parte la ofensiva turcă.
Luptătorii sirieni, cei mai mulți din zonele de nord-vest controlate de Turcia de la ofensivele anterioare, din 2016 și 2018, au fost adunați într-o fostă tabără de refugiați din orașul Akcakale, de la frontiera turcă.
Ei aparțin unor facțiuni ale Armatei Siriene Libere (FSA), o coaliție de grupări înarmate și finanțate de Ankara.
Cel puțin 18.000 de luptători participă la prima etapă a ofensivei turcești, potrivit lui Abdelrahman Ghazi Dadeh, purtătorul de cuvânt al Anwar al-Haq, o mică facțiune din cadrul FSA.
Dintre aceștia, 8.000 vor ataca orașul de frontieră sirian Tal Abyad și 10.000 orașul Ras al-Ain, le-a spus Dadeh jurnaliștilor din Akcakale.
FSA, facțiune de rebeli care au luptat împotriva regimului Assad în războiul civil sirian
Fondată în vara anului 2011 de către ofițeri ai armatei siriene al căror obiectiv declarat era să doboare regimul de la Damasc, Armata Siriană Liberă (FSA) s-a disipat treptat până la sfârșitul anului 2012. Identitatea FSA a fost folosită de atunci de către diverse grupuri de opoziție.
Din mai 2017, numele Armata Siriană Liberă a fost folosit de mai multe miliții loiale Turciei.
Noua FSA este o forță compusă din miliții arabe musulmane și turcești sunite și are în compunerea sa circa 35.000 de luptători. Aceștia sunt plătiți și, în unele cazuri, instruiți de statul turc, iar facțiunile fac parte din lanțul de comandă turc.
Două dintre cele mai puternice facțiuni din FSA sunt Brigada Sultan Murad și Jaish-al-Islam (Armata Islamului).
Ambele grupări sunt acuzate de multiple crime de război, iar unii dintre membrii acestor grupări au luptat în trecut în alte facțiuni fundamentaliste, inclusiv alături de Statul Islamic.
În 2018, Turcia și FSA au invadat Cantonul Afrin, o regiune religioasă diversă , în care locuiesc peste 200.000 de etnici kurzi etnici și aproximativ 300.000 de persoane strămutate din alte părți ale Siriei. Înainte de invazie, aceasta a fost una dintre cele mai pașnice și sigure părți ale Siriei, unde războiul era prea puțin resimțit.
În urma invaziei, aproape 500 de civili au fost uciși și 300.000 de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze casele.
Polițiștii de frontieră turci i-au împușcat pe cei care au încercat să se refugieze în țara vecină, i-au bătut și le-au refuzat îngrijirile medicale, conform unui raport Human Rights Watch.
Brigada Sultan Murad, mercenari fără milă
Este cea mai mare și mai puternică dintre milițiile loiale Turciei. care luptă în acest momente în nordul Siriei.
Gruparea este compusă în mare parte din cetățeni sirieni de origine turcă (turkmeni) și are în componența sa, între 500 și 1.500 de luptători bine antrenați.
Pe lângă instruire și sprijin financiar, Turcia oferă acestei miliții și armament greu. Grupul a fost activ la Aleppo, în anii de început ai războiului, dar acum activează exclusiv în nordul Siriei.
O anchetă a Organizației Națiunilor Unite a constatat că Brigada Sultan Murad, împreună cu alte facțiuni care participă acum la acțiunile militare din nordul țării, din orașul Afrin, au comis crime de război împotriva civililor kurzi din zona Aleppo.
Ancheta ONU este confirmată și de un raport Amnesty International, care susține că brigada ar fi responsabilă de moartea a cel puțin 83 de adulți civili și 30 de copii, în bombardamente.
Același raport documentează cazuri de tortură față de civilii reținuți de această grupare și numeroase cazuri de furturi și alungare a civililor kurzi din zonele ocupate.
Conform unei analize publicate de Centrul de Informații Rojava, un think-tank din nordul Siriei, un bărbat a descris tratamentul la care erau supuși deținuții brigăzii. Bărbatul a fost închis timp de două luni. interogat atât de membrii miliției, cât și de forțele armate turce, pentru că documentase și postase pe rețelele de socializare abuzurile Brigăzilor Murad în timpul ocupației din Afrin.
Am văzut bărbați bătuți în fața mea de către membrii Brigăzii Sultan Murad, doar ca să se distreze, iar noaptea, vocile oamenilor care urlau răsunau prin clădire. Am fost eliberat fără să fiu dus în fața unui judecător. Am crezut că nu o să mai ies niciodată de acolo.
Mărturia bărbatului închis și interogat de Brigada Sultan Murad:
Jaysh al-Islam, ISIS-ul turcilor
Este una dintre cele mai mari grupări rebele din Siria, cu circa 17.000 de luptători.
La un moment dat, Jaysh al-Islam (Armata Islamului) a fost principala forță cu care autoritățile siriene au negociat în regiunea Damasc.
Gruparea a îmbrățișat fundamentalismul islamic și a declarat că dorește înființarea unui stat islamic bazat pe legea sharia.
Fondatorul grupării, Zahran Alloush, a declarat în mai multe rânduri că democrația nu funcționează și Siria ar trebui „curățată de murdăria” minorităților religioase precum musulmanii șiiți.
Jaysh al-Islam a opus rezistență regimului Assad în enclava Ghouta de Est și a avut și sucursale active în Alep și Idlib.
După 2018, pe măsură ce regimul Assad a recucerit teritorii pierdute în fața rebelilor, cel puțin 1.500 de luptători Jaysh al-Islam au fost transportați spre nord, în Siria ocupată de Turcia și instalați în regiuni a căror populație fusese izgonită de FSA.
Acum, aceștia se regrupează în nordul Siriei, finanțați de Turcia și gata să lupte împotriva kurzilor.
Mai multe rapoarte din zonele aflate sub ocupația militanților Jaysh al-Islam în estul enclavei Ghouta confirmă că aceștia au impus un regim totalitar, bazat pe tortură, detenție și crimă.
Mărturii din închisoarea al-Tawba descriu electrocutarea, bătăile și reținerea în masă a minorilor. Mai multe filmulețe cu circulație largă pe rețelele de socializare au arătat că grupul a tras în protestatari neînarmați, în timpul confruntărilor dintre diferitele grupări rebele din regiune.
Rapoartele despre răpirea și uciderea activiștilor erau frecvente. Un videoclip arăta o execuție sumară a 18 presupuși prizonieri ISIS, însă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului a avut loc în 2015.
Militanții Jaysh al-Islam au pus atunci mai mulți civili aparținând diferitelor minorități religioase în cuști și au defilat cu ei pe străzi, ca scuturi umane, în încercarea de a descuraja atacurile aeriene ale regimului.
Dincolo de aceste abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, milițiile finanțate de Turcia au comis o serie de abuzuri, inclusiv violarea unor femei din regiunile aflate sub controlul lor.
Într-un incident care a făcut înconjurul lumii, corpul unei luptătoare kurde aparținând grupării YPJ, Amina Omar (Barin Kobane), a fost mutilat și abuzat sexual de luptătorii FSA din cantonul Afrin.
Cel puțin o femeie kurdă din aceeași regiune a fost răpită, sechestrată și violată de către membrii unei alte brigăzi afiliate FSA, conform unui raport internațional.
Mai mult, liderul grupării Ahrar al-Sharqiya din Jarabalus a fost filmat în timp ce abuza sexual o fetiță de numai 13 ani, în timp ce comandantul Brigăzii Suleimayn Shah a provocat proteste în masă în Afrin, în urma acuzațiilor de viol repetat asupra unei localnice.
Militanți ISIS, printre luptătorii finanțați de Turcia
Conform unui alt raport, publicat de Rojava International Center, peste 40 de foști membri ISIS luptă alături de milițiile FSA în zona Afrin.
Printre luptători, susțin autorii raportului, s-ar afla chiar și comandanți, conducătorii de brigadă, ofițerii de recrutare și coordonatorii care lucrează direct cu serviciile de informații turcești.
Numele și fotografiile militanților ISIS au fost obținute de cercetători prin Biroul de Relații Externe din Siria de Nord-Est și de pe canalele criptate Telegram ale grupărilor jihadiste.
Joan Garcia, cercetător în cadrul Centrului de Informații Rojava, a declarat: „Această bază de date arată doar o parte din adâncimea și amploarea coalizării turcești cu ISIS. Mai mulți comandanți și luptători ISIS proeminenți își desfășoară activitatea în mod deschis, sunt comandanți în miliții finanțate, sunt înarmați, instruiți și controlați de Turcia.”
România condamnă acțiunea Turciei în Siria
Într-un mesaj pe Twitter, Ministerul Afacerilor Externe susține că România se aliniază poziției comune a Uniunii Europene și condamnă ferm intervenția Turciei în Siria.
„România susține cu fermitate poziția comună a UE asupra acțiunii militare unilaterale a Turciei în nord-estul Siriei. Împreună cu aliații noștri suntem dispuși să susținem și să contribuim, așa cum am făcut deja, la toate eforturile de a găsi o soluție pașnică”, a declarat, joi dimineața, ministrul Ramona Mănescu.
🇷🇴#Romania strongly endorses 🇪🇺#EUs common position on 🇹🇷#Turkeys unilateral military action into north-east 🇸🇾#Syria
— Ramona Manescu (@RamonaManescu) October 10, 2019
Together with our allies we are willing to support and contribute, as we already did, to all the efforts in finding a #peaceful solutionhttps://t.co/WY7C6bBkoH
Ankara nu privește cu ochi buni avertismentele Europei. Într-un discurs ținut joi, președintele Recep Erdogan a declarat că țara sa va trimite cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia în Europa, dacă țările europene vor eticheta operațiunea militară a țării în Siria ca o ocupație.
„Vom deschide porțile și vom trimite 3,6 milioane de refugiați spre voi”, a spus Erdogan în discursul ținut în fața propriului partid