Oamenii de știință de la University College London Genetics Institute au accesat baza de date globală destinată cercetătorilor din toată lumea, de unde au extras pentru analiză genetică secvențe virale prelevate de la 7.600 de bolnavi de COVID de pe tot globul.
La trei concluzii au ajuns geneticienii, în urma studiului.
Prima și cea mai importantă: SARS-COV-2 s-a răspândit în lume încă de la sfârșitul anului trecut.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului „exclud orice scenariu care presupune că SARS-CoV-2 s-ar fi aflat în circulație cu mult înainte să fie identificat și că astfel ar fi putut să infecteze segmente mari de populație”.
China a anunțat primele cazuri pe 31 decembrie, iar la începutul anului a luat primele măsuri – închiderea pieței din care se presupune că a migrat agentul patogen de la animal la om, măsuri de protecție, analize de laborator. Primele cazuri înregistrate în afara Chinei, oficial, au fost la sfârșitul lunii ianuarie: Japonia, Coreea de Sud, Thailanda.
În lumina noilor date, la 31 decembrie 2019, virusul infectase deja persoane din afara Chinei și ajunsese în Europa și SUA.
A doua concluzie a cercetătorilor britanici este că, după ce a traversat bariera speciilor, trecând de la animal la om, coronavirusul s-a răspândit rapid.
Până acum, cam 10% din populația globului a fost expusă virusului, estimează unul dintre cercetători.
Iar a treia concluzie este că SARS-COV-2 a suferit mutații, însă asta nu l-a făcut până acum mai contagios decât la început.
Totuși, această ultimă concluzie vine în contradicție cu descoperirea altor cercetători de la Laboratorul Național Los Alamos.
Oamenii de știință americani au anunțat o nouă tulpină de coronavirus, mai contagioasă decât versiunile care s-au răspândit în primele zile ale pandemiei. Aceasta ar fi apărut în februarie în Europa.
Foto: Hepta