Chiar daca aveti impresia ca sunteti sanatosi tun, este bine ca la un anumit interval sa va faceti un set de analize preventive. Testele medicale care trebuie efectuate difera in functie de varsta si sexul pacientului. Ce tip de investigatii medicale sunt recomandate  pentru a va verifica starea de sanatate am aflat de la dr. Ovidiu Cristian Chiriac, de la clinica “Diagnostic Center Bucuresti”.

La copii si persoanele tinere cele mai frecvente afectiuni sunt legate de anemie, dezechilibre ale calciului, hipovitaminoze si cresteri ale leucocitelor in timpul unor infectii virale sau bacteriene. De aceea e bine sa se faca  la un interval de maximum patru ani o hemoleucograma completa, precum si dozarea calciului si magneziului. La copiii mici,  care isi petrec o mare parte a timpului in colectivitati (crese, gradinite, scoli primare) pot aparea diverse boli parazitare, de aceea e recomandata efectuarea unui examen coproparazitologic cand micutul s-a deranjat la stomac, are dureri abdominale si pierde in greutate.

La adultii tineri, femei si barbati, se impune un set de investigatii la un interval de patru-cinci ani. Acest set de teste medicale trebuie sa cuprinda, pe de o parte, o hemoleucograma completa, glicemia, colesterolul si trigliceridele, care pot trada anumite probleme metabolice, iar pe de alta parte, ureea, creatinina si sumarul de urina, ale caror valori normale ne ofera siguranta functionarii aparatului renal in bune conditii.

La maximum cinci ani, un set complet de teste

La femeile tinere, un examen ginecologic efectuat la un interval de maximum patru-cinci ani e absolut obligatoriu si poate include si un examen citovaginal, care trebuie neaparat facut la un interval de 4 ani, dupa varsta de 40 de ani. Examenul de prostata devine obligatoriu la barbatii trecuti de 50 de ani. Mamografia si ecografia mamara se fac numai la recomandarea medicului specialist ginecolog si care poate hotari periodicitatea acestor investigatii, dar mai ales tratamentul de care poate beneficia pacienta. Fumatorii prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare si respiratorii, de aceea trebuie facuta, anual, o radiografie sau radioscopie pulmonara. Pentru persoanele  de peste 40 de ani, electrocardiograma e necesara cel putin o data pe an.

Urmărește-ne pe Google News