Potrivit directorului general al ANAR, vârful viiturii se va atinge în zilele de 2 și 3 octombrie, nu în prima zi a lunii cum s-a anunțat inițial.

„Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 metri cubi, se va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 mc/s, deci în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect”, a spus Sorin Lucaci, într-o conferinţă de presă.

„Valoarea de 9.500 mc/s este gestionabilă”

În continuare, Sorin Lucaci a anunțat că debitul total al Dunării va fi de aproximativ 9500 mc/s, în opinia sa o „valoare gestionabilă”.

„În acest context, doresc să menţionez că această valoare de 9.500 mc/s este o valoare gestionabilă din punctul de vedere al Administraţiei Naţionale Apele Române. Până la un debit de 10.000 mc/s nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, a mai precizat directorul general al ANAR.

Sorin Lucaci a explicat și când ar putea să apară primele probleme, pe 2 și 3 octombrie, referitor la debit.

„Din punctul nostru de vedere, primele probleme care ar putea să apară, în funcţie de diferitele scenarii pe care le-am analizat până în momentul de faţă, sunt o valoare de 13.500 mc/s, care totuşi e destul de îndepărtată faţă de ceea ce aşteptăm, în zona de confluenţă a râului Olt cu Dunărea, în zona Islaz. Dar, repet, este o diferenţă mare faţă de ceea ce aşteptăm”, a explicat Lucaci.

Forţe suplimentare, mobilizate către judeţele cu risc, de teama viiturii

La rândul lui, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că încă de miercuri au fost mobilizate forțe suplimentare către județele cu risc, pregătite să intervină în caz de forță majoră, în special în cazul eventualelor evacuări.

„În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, către Olt se vor mobiliza unele forte, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele pe care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman”, a precizat Arafat.

Ce apel a făcut Raed Arafat la autoritățile locale

Secretarul de stat a îndemnat, totodată, autorităţile locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscuri şi, dacă va fi cazul, pentru evacuare.

„Toate judeţele, indiferent că sunt sub cod sau nu, au obligaţia permanent să se asigure că planurile lor sunt verificate, sunt aduse la zi, iar legătura cu autorităţile locale este permanentă și acolo unde se intră sub cod că în aceste judeţe vor activa centrele judeţene şi comitetele locale şi se vor asigura că există în permanenţă la toate comunele, primăriile, la toate nivelurile autorităţilor locale în zonele care pot fi afectate, astfel încât să putem lucra împreună, nu numai prin RO-ALERT, dar şi prin mesaje date la nivelul autorităţilor locale”, a spus Arafat.

Urmărește-ne pe Google News