Scenele violente de miercuri, din clădirea Capitoliului, acolo unde manifestanții pro-Trump au intrat și au vandalizat mai multe birouri înainte de validarea lui Joe Biden pentru funcția de președinte al Americii, țin capul de afiș al presei scrise internaționale.

În Marea Britanie, ziarul Daily Express numește ceea ce s-a petrecut în America „Anarhie în SUA”, remarcând că președintele în funcție, Donald Trump, „a incitat mii de protestatari să ia cu asalt clădirea Capitoliului”.

Publicația britanică The Guardian deschide pagina 1 cu o imagine din interiorul Capitolului, în care un protestatar flutură două steaguri, în timp ce pe fundalul fotografiei apar câteva zeci de persoane care fac poze și admiră tablourile din rotondă.

„Haos, în timp ce o gloată pro-Trump a asaltat Capitolul SUA”, a titrat The Guardian. Ziarul britanic găzduiește un citat al președintelui ales american, Joe Biden: „Democrația noastră este atacată, nu s-a mai văzut ceva asemănător în vremurile moderne”.

Ziarul american The New York Times a titrat „Trump incită gloata”, ilustrând pagina 1 cu o imagine a protestatarilor care au escaladat zidurile Capitoliului.

„Aceasta este o zi îngrozitoare și rușinoasă pentru istoria americană. Un președinte i-a incitat pe oameni să atace Capitoliul SUA și să întrerupă procesul constituțional pentru alegerea noului președinte”, notează publicația americană.

În Franța, Le Monde scrie că Mike Pence este prins între fidelitatea pentru Trump și respectul pentru Constituție. În stilul franțuzesc întretăiat de aluzii culturale, Le Monde numește dilema lui Pence o „alegere corneliană”.

„Rareori s-a mai văzut un vicepreședinte al SUA atât de disciplinat. Vreme de patru ani, Mike Pence a făcut figurație ca un soi de călugăr-soldat al lui Donald Trump, cu mâna pe vipușca pantalonului, impasibil în fața exceselor verbale și condescendența cu care îl trata patronul său”, arată ziarul francez.

În Rusia, presa, inclusiv cea guvernamentală, precum Rossiiskaia Gazeta, a lăsat să se înțeleagă că ar fi fost vorba de o manifestație populară spontană, în vreme ce cotidianul de opoziție Kommersant a notat toate detaliile apelului instigator al lui Trump către manifestanți și atitudinea sa ambiguă, conform Europa Liberă Moldova.

Clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de suporterii lui Trump, miercuri, 6 ianuarie, iar membrii Congresului s-au baricadat în interior. Foto: Profimedia

Publicația rusă Izvestia a informat și ea că membri ai cabinetului lui Trump examinează posibilitatea de a-l înlătura înainte de 20 ianuarie.

În Italia, cotidianul La Repubblica a trecut în revistă reacțiile liderilor europeni, de la italianul Giuseppe Conte la Boris Johnson.

Corriere della Sera a explicat cine sunt extremiștii autonumiți Proud Boys, încurajați de Trump, dintre care mulți făceau parte din mulțimea care a atacat Capitoliul. Ziarul italian a subliniat „pregătirea paramilitară a multora din această grupare formată în 2016”.

Ofițeri speciali intervin în Congres, unde mai mulți protestatari au luat cu asalt clădirea Capitoliului, miercuri, 6 ianuarie. Foto: Profimedia

Iar La Stampa a atras atenția asupra faptului că majoritatea manifestanților pătrunși în clădirea Capitoliului nu purtau măști, punându-se astfel și problema sanitară pe care o stârnește o asemenea manifestație greu de controlat.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News