„Comisarul european a arătat că este de dorit să regândim politica noastră de dezvoltare industrială și să reconfigurăm sistemul de protecție socială și sistemul de pensii. Mă îndoiesc că cineva – chiar și de la PSD – ar putea să înțeleagă din ultima parte că aceasta ar putea să însemne renegocierea PNRR, în general, și în privința ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, în particular, așa cum lasă să se înțeleagă domnul Budăi”, a scris Anca Dragu pe Facebook.
„Nu cred că domnul comisar Schmit a afirmat că se poate flexibiliza PNRR. Poate că, pur și simplu, ministrul Budăi s-a pierdut în traducerea din engleză în română. Cel mai probabil, comisarul Schmit i-a sugerat ministrului Budăi să înceapă implementarea obiectivelor din PNRR, ca singură cale pentru combaterea sărăciei”, a adăugat Anca Dragu.
Aceasta a precizat că dacă ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a făcut o confuzie, atunci premierul Nicolae Ciucă trebuie să îl demită.
În cazul în care însă se dovedeşte că lipsa de cultură politică sau inabilitatea domnului Budăi de a înţelege corect ce a spus în engleză domnul Schmit l-a făcut pe ministrul muncii să pună în gura comisarului european pentru muncă cuvinte pe care acesta nu le-a rostit, nu există decât o singură soluţie pentru prim-ministrul Ciucă: să-l demită pe actualul ministru al muncii pentru prejudiciile grave pe care le aduce Guvernului şi ţării.
Senatorul USR, Anca Dragu:
Ce a spus Budăi
Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat joi, 31 martie, după întâlnirea cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Protecţie Socială, că a discutat flexibilizarea plafonului de 9,4% din PIB, care limitează cheltuielile cu pensiile.
„Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Aşa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive”, a afirmat Marius Budăi, potrivit Agerpres.
„Am fost amândoi de acord că sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă, şi aşa trebuie să fie, şi susţinem acest lucru. Însă sustenabilitatea sistemului de pensii, atât timp cât noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea, şi vom obţine această flexibilizare de la Comisia Europeană”, a adăugat el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro