UPDATE ora 13.20: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care investighează cazul dronei căzute în județul Bistrița-Năsăud, a transmis către Libertatea un comunicat în care a precizat că „până în prezent, nu a fost stabilită proveniența aeronavei și nici nu a fost identificat deținătorul acesteia”.

Conform Parchetului, cercetările vor continua pentru „stabilirea împrejurărilor în care a fost pilotată aeronava și pentru identificarea pilotului aeronavei”.

UPDATE ora 11.30: Dosarul penal întocmit de poliție a fost declinat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a transmis IPJ Bistrița, care nu a putut preciza dacă drona avea sau nu cameră de înregistrat.


Știrea inițială: Poliţiştii fac cercetări pentru zbor neautorizat, după ce au fost sesizaţi de un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, care a găsit duminică seară, 13 martie, în apropierea locuinţei, „un aparat de zbor de mici dimensiuni”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița.

„Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați de un bărbat din comuna Dumitra cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel, în apropierea locuinței”, a transmis IPJ Bistrița, duminică seară.

Polițiștii efectuează cercetări în dosarul penal „sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal, zborul neautorizat, urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții IPJ Bistrița au declarat pentru Libertatea că nu pot spune la acest moment dacă este vorba despre o dronă militară sau nu și că se fac cercetări, dar au precizat că aeromodelul nu avea însemne militare sau rusești. Totodată, instituțiile abilitate fac verificări pentru a stabili proveniența aparatului.

Incidentul din Bistrița vine la numai câteva zile după ce, pe 11 martie, Ministerul Apărării a informat că o dronă a intrat pe teritoriul românesc, venind dinspre Ucraina, şi a ieşit după numai trei minute.

MApN a precizat că aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria. Ulterior, drona s-a prăbuşit la Zagreb, în Croația.

Premierul croat Andrej Plenkovic a susținut că drona militară era de producţie rusească. „Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau ucrainene”, a declarat el, potrivit Agerpres.

Foto: Facebook Radu Sîrbu

 
 

Urmărește-ne pe Google News