„Dacă cineva s-a gândit cu adevărat să importe un vaccin pentru a-l vinde, în secret şi cu încălcarea legii, reacţia ar trebui să fie cât mai aspră posibil”, a postat preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Telegram.
Ucraina nu a aprobat încă niciun vaccin dintre cele nou dezvoltate, chiar dacă în luna decembrie a anului trecut a semnat un contract pentru cumpărarea a 1,9 milioane de doze a vaccinului chinez Sinovac. Acestea ar urma să fie livrate în viitorul apropiat.
Peste un milion de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Ucraina, iar 19.357 de oameni au murit din cauza bolii în această țară.
Miercuri, media ucraineană a relatata că o clinică din Kiev îi vaccinează deja pe oameni, probabil cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la un preț de până la 3.000 de euro pe doză.
Materialele de presă precizează că este posibil ca vaccinul să fi fost adus din Israel, iar mai mulți oficiali și oameni de afaceri au fost vaccinați.
Volodimir Zelenski a precizat că guvernul ucrainean are un plan clar privind imunizarea populației. Primele persoane vaccinate vor fi cele care prezintă un risc rididicat de infectare, precum și „cele aflate în prima linie a luptei” anti-COVID-19.
Mai mult, premierul Denis Șmîgal a declarat că în această țară nu a fost autorizat niciunul dintre vaccinurile dezvoltate de curând.
„Şi sunt sigur că nicio persoană raţională nu s-ar vaccina cu medicamente de origine necunoscută”, a spus Şmîgal.
Luna trecută, premierul declara că primele doze din vaccinul chinez Sinovac vor ajunge în Ucraina în februarie.
Totodată, în luna martie, Ucraina ar urma să primească primul lot de opt milioane de vaccinuri în baza mecanismului global COVAX, înfiinţat pentru a asigura vaccinuri ţărilor mai sărace.
Săptămâna aceasta, o compania farmaceutică din această țară a anunțat că a cerut aprobarea statului să fabrice sub licenţă vaccinul rus anti-COVID Sputnik V.