Autoritățile belgiene au lansat o anchetă la fabrica AstraZeneca de lângă capitala țării, la solicitarea Comisiei Europene, pe fondul conflictului generat de reducerea livrărilor de vaccin așteptate în statele membre în primul trimestru al anului.
O primă vizită a oficialilor a avut loc miercuri la fabrica din Seneffe, a confirmat ministrul sănătății din Belgia. Autoritățile au colectat eșantioane și documente, iar alte descinderi ar putea avea loc în zilele următoare.
Totul a început după ce AstraZeneca a informat UE că va putea livra doar 40% din totalul dozelor de vaccin promise pentru primul trimestru – adică aproximativ 31 de milioane de doze. Între timp, această cantitate a scăzut la doar 25% din totalul promis.
Motivul invocat a fost acela al unor probleme la fabrica AstraZeneca din Belgia. În același timp însă, AstraZeneca a asigurat Marea Britanie că îi va livra fără întârzieri comanda promisă de 100 de milioane de doze de vaccin.
UE, care urmează să autorizeze serul AstraZeneca vineri, a anunțat în mod repetat că nu este convinsă de explicațiile oferite de compania farmaceutică.
Comisia Europeană a anunțat deja că intenționează să impună un control al exporturilor de vaccinuri din UE, acuzând AstraZeneca că a livrat în Marea Britanie dozele fabricate pe teritoriul blocului comunitar.
În același timp, potrivit unor surse citate de Financial Times, UE a cerut AstraZeneca să își onoreze contractul, chiar dacă acest lucru va însemna livrarea de doze produse în fabricile companiei din Marea Britanie.
AstraZeneca a refuzat însă să facă acest lucru, iar CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a precizat că este obligat să respecte contractul cu Marea Britanie, deoarece acesta a fost semnat înainte de cel încheiat cu UE.
În plus, Soriot a subliniat că acordul cu UE nu prevedea în mod strict o obligație privind volumul livrărilor către statele membre, un lucru pe care Comisia Europeană îl neagă.
O primă concluzie a inspecției, în câteva zile
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Belgia a precizat că inspecția derulată la fabrica din Seneffe a avut rolul de a determina dacă întârzierile livrărilor sunt cauzate într-adevăr de o problemă de producție.
„Experții belgieni examinează acum elementele colectate, împreună cu experți din Olanda, Italia și Spania”, a precizat ministerul.
O concluzie va fi anunțată peste câteva zile și va fi urmat de o nouă vizită la fabrică.
UE a alocat deja 336 de milioane de euro pentru investiții în vaccinul AstraZeneca, în schimbul a 400 de milioane de doze. Nu toți banii au ajuns la companie. Avocații Comisiei Europene verifică acum dacă compania farmaceutică a încălcat contractul încheiat.
UE are puține pârghii
Miercuri, după o nouă întâlnire cu reprezentanții companiei farmaceutice, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că AstraZeneca are o datorie morală și contractuală către UE, similară cu cea către Marea Britanie.
„Suntem într-o pandemie. Pierdem oameni în fiecare zi. Acestea nu sunt numere, nu sunt statistici. Sunt persoane, cu familii, cu prieteni și colegi care sunt afectați”, a spus ea.
Ea a precizat însă că regretă în continuare lipsa de claritate pe tema calendarului livrărilor și că cere un plan clar de la AstraZeneca pentru livrarea rapidă a dozelor promise pentru primul trimestru.
Deocamdată, Comisia Europeană are puține pârghii pentru a convinge compania să mărească livrările către UE, scrie site-ul Politico.
În vreme ce a anunțat că intenționează să impună un control al exporturilor de vaccin, un astfel de plan ar putea avea efecte negative.
Lideri din alte țări, precum Africa de Sud, au acuzat deja UE și statele bogate că au cumpărat cea mai mare parte a rezervelor de vaccin.
Iar alți parteneri ai UE, inclusiv Canada, se bazează în continuare pe livrările de vaccinuri produse parțial în UE.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!