Ancheta vizează moartea suspectă a unui bebeluș născut prematur care a murit după ce a fost abandonat mai bine de 10 ore pe un pat de spital, înfășurat într-un sac din plastic și fără să primească asistență din partea medicilor, notează Adevărul.
În seara zilei de 28 septembrie, Diana Raluca G. (20 de ani) din comuna Brebu s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpina cu dureri abdominale. Tânăra însărcinată în 24 de săptămâni a povestit că a fost internată într-un salon al secției de Obstetrică-Ginecologie, fără să fie consultată de vreun medic de specialitate.
După miezul nopții, femeia a cerut ajutorul asistentelor din secție pentru că se simțea din ce în ce mai rău.
„Noaptea, pe la unu fără douăzeci au început contracţiile foarte, foarte mari, dar mi s-a spus că nu se poate să-mi facă nimic. M-a lăsat pur şi simplu acolo”, a mărturisit Diana.
Potrivit sursei citate, Diana G. a născut singură, pe patul din salon, fără asistenţă de specialitate, un copil prematur. Băieţelul de 24 de săptămâni cântărea doar 500 de grame.
Una dintre asistente i-a spus tinerei că a născut un copil mort. În realitate, băiețelul prezenta semne vitale, însă medicii și asistentele au observat acest lucru prea târziu. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că băiețelul a venit pe lume pe 29 septembrie, în jurul orei 3, și a supraviețuit până seara, în jurul orei 20.
Bebelușul născut prematur a fost abandonat pe un pat de spital mai bine de 10 ore. După naștere, o asistentă medicală ar fi preluat copilul pe care l-a împăturit într-un sac din plastic, folosit pentru deșeurile din spital.
Ulterior, copilul a fost așezat pe un pat din salon și a fost acoperit cu un scutec. O altă asistentă, care intrase în tura de zi, a observat că bebelușul pregătit pentru a fi dus la morgă prezenta semne vitale. Atunci a alertat medicul neonatolog.
Băiețelul născut prematur nu a primit niciun ajutor din partea medicilor timp de 10 ore, cu toate că în secția de Neonatologie a spitalului există incubatoare speciale pentru astfel de situații, notează Adevărul.
Mai apoi, copilașul a fost dus într-un incubator, însă, la scurt timp, a murit. Trupul neînsuflețit al pruncului a fost preluat de personalul spitalului și incinerat, fără ca medicul anatomopatolog să-i facă necropsia pentru a stabili cauza decesului.
Surse apropiate anchetei au precizat că medicul ginecolog, care era de gardă în noaptea de 28 spre 29 septembrie, ar fi decis incinerarea cadavrului, fără să respecte procedurile.
Diana G., mama copilului, a precizat că un medic i-ar fi spus după naştere că bebeluşul este mort şi i-ar fi cerut să semneze documente prin care ea să-şi dea acordul ca trupul copilului să fie incinerat.
Femeia îi acuză pe angajații spitalului că nu i-au spus că născuse un copil premature, dar în viață. Abia după câteva zile de la externare, tânăra a aflat ce s-a întâmplat.
O anchetă internă a fost demarată, la cererea medicului Cristina Radu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Câmpina. Managerul spitalului a decis să alerteze autoritățile, după ce a obținut probe și declarații cu privier la situația gravă.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina a fost sesizat joi, 4 octombrie, la o săptămână de la moartea bebelușului.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au venit a doua zi la spital pentru a audia persoanele implicate și au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Între timp, medicul neonatolog Nicoleta Brânzea, vizat de ancheta internă a spitalului şi ulterior de cercetarea penală a poliţiştilor, a demisionat din funcţie. Cel de-al doilea medic implicat, ginecologul Cristinel Onu, a fost suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei.
„Într-un caz de naştere prematură a existat un viciu se pare de procedură. Noi am anunţat organele abilitate, iar în momentul acesta se desfăşoară o anchetă. Problema a fost că medicul a interpretat că nu este viu (nou născutul n.r.) şi după aceea au fost depistate semne de viaţă, iar copilul a fost dus în secţia de neonatologie, iar ulterior a decedat”, a declarat pentru sursa citată, medicul Călin Tiu, directorul Spitalului Municipal din Câmpina.
Poliţiştii urmează să analizeze informaţiile şi declaraţiile angajaţilor spitalului pentru a stabili cine a decis incinerarea copilului mort înainte de efectuarea necropsiei.
De asemenea, o echipă de polițiști a ridicat mai multe documente de la Spitalul din Câmpina deoarece există suspiciunea că aceste acte ar fi fost modificate.
sursă foto: Adevărul
Citește și Tolo: Biserica a întrebat, creștinii au răspuns! Rezultatul referendumului, o lecție de toleranță pe care credincioșii o oferă preoților
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro