Parchetul Tribunalului Suceava a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost schimbată încadrarea juridică în cazul infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor de care este acuzată fosta conducere a spitalului, inclusiv fostul manager, Vasile Rîmbu.
Acesta și alți trei membri din conducere sunt acuzați că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2, raportat la atribuţiile fiecăruia.
Mai exact, este vorba despre directorul de îngrijiri medicale Doina Chirap şi medicul Cătălina Zorescu, coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale.
„Consecința directă: decesul a 28 de pacienți”
„Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți”, se arată în comunicat.
Inițial, în iunie 2020, când s-a anunțat punerea sub acuzare a celor patru, procurorii arătau că cercetările se referă la faptul că nerespectarea măsurilor a avut drept consecinţă directă decesul unei singure paciente determinate.
În acest dosar, cei patru mai sunt acuzați de abuz în serviciu și neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă.
Celor patru suspecți le-a fost adusă la cunoştinţă schimbarea încadrării juridice, se menționează în comunicat.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus inițiat cercetări in rem în dosar, dar în 18 iunie 2020 au anunțat punerea sub urmărire penală a fostei conduceri a Spitalului Județean Suceava la izbucnirea focarului de COVID-19.
Cadrele medicale, chemate să lucreze indiferent dacă aveau sau nu COVID
Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România, încă la debutul pandemiei. Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către conducerea unității.
Pe 25 martie, în urma unui control efectuat de Ministerul Sănătății, condus atunci de Victor Costache, conducerea spitalului a fost demisă.
Ulterior, la începutul lunii aprilie, pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro