Este vorba de două persoane, un cetățean cu naționalitate iraniană și un irakian, identificați de către procurorii ieșeni ca fiind cei din spatele societății comerciale care a comercializat spirtul contrafăcut, ce conținea cantități foarte mari de alcool metilic, extrem de toxic, care au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
Decizia a fost luată de Tribunalul Iași în această seară, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Aali și Ahmmed Fuad fiind cercetați de procurorii ieșeni pentru ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Decizia instanței poate fi contestată în 48 de ore.
Spirtul contrafăcut: pregătit într-o firmă din Ilfov
Potrivit anchetatorilor, cei doi au realizat într-o companie care avea sediul în județul Ilfov câteva mii de sticle în care spirtul era creat din alcool metilic, și nu alcool etilic, mult mai toxic pentru corpul uman.
Acestea au fost cumpărate de o firmă ieșeană, care a vândut în tot județul spirt sub denumirea „Sante Med”. Zece ieșeni care au consumat acest spirt au murit în perioada 15-24 aprilie.
Surse apropiate anchetei au precizat pentru Libertatea că au fost vizate patru persoane în ancheta procurorilor, dar doar două au fost identificate și aduse la Iași la audieri, cei doi care sunt acum arestați preventiv pentru 30 de zile.
În cursul zilei de luni, 4 mai, procurorii ieșeni, alături de medicii legiști, au fost prezenți, conform presei locale, în comuna Plugari unde au dezgropat alți doi bărbați care au murit în intervalul 15-24 aprilie pentru a îi testa suplimentar să vadă dacă au murit în urma intoxicației cu metanol.
Avertismentul medicilor – doza letală, aproape de 100 de mililitri
Medicii spun că intoxicația cu alcool metilic are o mortalitate de peste 50%, indiferent cât de mică este cantitatea ingerată. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, a precizat că doza letală este de aproape 100 de mililitri, iar dacă persoanele care ingerează nu își dau seama de ce au făcut și nu se duc imediat la spital, în primele ore de la înghițire, crește șansele ca aceștia să moară sau să rămână cu leziuni grave.
„Tratamentul impune efectuarea de urgență a dializei, este singurul tratament curativ, fiindcă intoxicația poate lăsa leziuni ireversibile mai mici. Ideal ar trebui intervenit la maximum două-trei ore de la ingestie, dar din păcate acest lucru nu e posibil. Însă în cazul celor care ajung și fac dializa în urgență, recuperarea este aproape completă”, a declarat dr. Ionuț Nistor, pentru ziarul Libertatea.
O problemă cu astfel de intoxicații este aceea că are simptome similare cu cele ale unei beții mai puternice, iar persoanele afectate nu se pot deplasa singure la unitatea medicală, în timp ce prietenii sau familiile nu sesizează din prima gravitatea situației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro