Explozia de fabrica de armament Băbeni s-a produs astăzi, 18 noiembrie, în jurul orei 16:00. Pompierii militari au fost solicitați pentru intervenție. În urma deflagrației au rezultat patru persoane decedate și patru rănite, ulterior răniții au fost transportați la spital. Deflagrația nu este urmată de incendiu, potrivit ISU Vâlcea.
Prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, a declarat, potrivit Hotnews.ro, că, din primele informații pe care le are, care este procedura standard de dezamorsare a unei mine antipersonal.
„Se depozitează mina într-un spaţiu special amenajat şi se detonează dintr-o altă încăpere. Din păcate, se pare că în acest caz, cel puţin din primele informaţii, procedura nu a fost respectată şi cei patru oameni se aflau în încăpere. Nu ar fi avut ce să caute acolo”, a afirmat prefectul Sebastian Fârtat.
„Din primele date se pare că cel puţin cei decedaţi erau în acea încăpere sau la intrarea în acea încăpere”, a adăugat prefectul.
Potrivit poliției județene, patru persoane, trei bărbați și o femeie, au murit, iar alte patru persoane au fost rănite. Inițial, trei femei, cu vârste cuprinse între 42 şi 52 de ani, au fost transportate la spital, cu diferite răni, ulterior mai fiind transportată o persoană la unitatea medicală.
Expert militar: Mina se dezamorsează și se valorifică partea metalică
Un general care a ocupat funcții importante în Armata Română, care a dorit însă să rămână anonim, a explicat pentru Libertatea de ce dezamorsează minele anti-personal și nu sunt distruse prin explozie.
„Delaborarea unei mine antipersonal este o operațiune extrem de periculoasă și se face în condiții deosebite și ea se face pentru valorificarea metalului, care de obicei este cupru. Practic se scoate trotilul, adică explozibilul și se salvează metalul. Noi în armata română aveam 2 tipuri de mine antipersonal: M2, la tracțiune, a cărei amplasare era mai complicată, cu o sârmă care se planta și se activa la tragere – astea sunt mai vechi, din cel de-al Doilea Război Mondial și M6, cele de apăsare, care sunt mai ușor de plantat și se declanșează la atingere”, a spus acesta.
A fost deschis un dosar penal în acest caz
Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, fiind efectuate cercetări pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, potrivit Agerpres, care citează un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
„La locul producerii exploziei s-a deplasat o echipă complexă compusă din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea, împreună cu un procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care efectuează cercetarea la faţa locului. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se arată în același comunicat.