Deși conceptul de „turism rusesc pentru nașteri” nu este nou, izolarea Moscovei de către Occident a făcut din Argentina, unde rușii pot intra fără viză, o destinație populară pentru familiile care doresc să le ofere copiilor lor privilegiul de a avea o a doua cetățenie, notează The Guardian.
Directorul biroului de imigraţie al Argentinei, Florencia Carignano, a declarat că 33 de femei care urmau să nască au sosit joi seară, 9 februarie, cu acelaşi zbor.
Multe dintre ele au fost iniţial respinse la controlul paşapoartelor, dar în cele din urmă au fost lăsate să intre în ţară.
În 2022, aproximativ 10.500 de rusoaice însărcinate au sosit în Argentina, potrivit lui Carignano.
„5.800 dintre ele au fost în ultimele trei luni, multe declarând că se află în a 33-a sau a 34-a săptămână de sarcină”, a spus oficialul, într-un interviu pentru canalul argentinian Telenueve.
De asemenea, aproximativ 7.000 dintre femei s-au întors acasă după ce au născut, lăsând avocaţii argentinieni să se ocupe de cererea pentru cetăţenia argentiniană pentru copil şi apoi pentru părinţi.
„Problema este că ajung, nasc şi apoi pleacă din Argentina pentru a nu se mai întoarce niciodată. Nu le putem permite să ne mintă fără ruşine spunând că sunt turişti când nu sunt”, a adăugat Carignano.
În ianuarie, una dintre rusoaicele care au plecat în Argentina pentru a naște și-a motivat decizia spunând că „un pașaport argentinian va deschide multe uși pentru copilul meu”.
Femeile din Rusia care merg în Argentina pentru a naște plătesc echivalentul între 1.000 și 8.000 de euro unor brokeri, care oferă servicii ce variază de la angajarea de traducători și ajutor cu documentele până la organizarea de ședințe foto cu nou-născutul.
Argentina a fost mai prudentă în condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina decât Europa și SUA și a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei.