Florența a menționat că cercetările sunt avansate, că au fost reaudiate în jur de 150 de persoane şi că au fost puşi sub acuzare 22 de jandarmi care au acţionat împotriva protestatarilor.

Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei

La „mitingul diasporei” au participat 100.000 de români care au manifestat împotriva regimului de atunci al PSD, instituit de Liviu Dragnea. În fața sediului Guvernului au venit atunci mii de români care trăiau și munceau în afara ţării.

Demonstrațiile antiguvernamentale s-au transformat însă în violențe fără precedent. Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor, iar aproape 70 de oameni au ajuns la spital.

Au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare.

Peste 700 de persoane au depus plângeri penale după ce au fost agresate sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

Dosarul a fost plimbat 5 ani între instanțe

Dosarul deschis imediat după violențe a fost inițial închis în 2020 de DIICOT. În dosar erau puși sub urmărire penală foștii şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la momentul protestului secretar de stat în Ministerul de Interne.

În iulie 2021, dosarul „10 august 2018” a fost redeschis, iar în motivarea deciziei, judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București a argumentat că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a solicitat probe pe care le avea la îndemână.

În aprilie 2022, ancheta în dosarul „10 august” a fost reluată de Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT.

La aproape 5 ani de la evenimente, dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor încă trenează la parchet și nu a ajuns în instanță.

Urmărește-ne pe Google News