Guvernatorul regional al Veneto, Luca Zaia, a spus acum o săptămână că a fost contactat pentru a i se vinde vaccinuri Pfizer, rusești și chinezești.

Zaia a declarat că a primit oferta după ce și-a exprimat public frustrarea privind livrările întârziate în Italia și secretul contractelor UE. El a spus că vrea să-și cumpere propriile vaccinuri pentru regiune, în afara acordului pe care țara sa îl are cu UE.

Vineri, Zaia a declarat că un subaltern al său a fost interogat de carabinieri, care caută „presupușii furnizori de vaccinuri, în afara acordurilor cu autoritățile centrale”.

Carabinierii au publicat aproape zilnic informații referitoare la eforturile de a combate vânzarea frauduloasă a medicamentelor și vaccinurilor anti-COVID. Până în prezent, circa 250 de site-uri de comerț electronic au fost blocate.

Un fals reprezentant AstraZeneca, anchetat de poliție

Poliția anchetează, de asemenea, un bărbat care pretindea că este reprezentant al companiei farmaceutice AstraZeneca și care se oferise să vândă vaccinuri autorităților din Umbria. Ca răspuns, reprezentanța AstraZeneca din Italia a precizat că în prezent nu există o distribuție privată a vaccinurilor sale și că, dacă „cineva oferă vaccinuri prin sectorul privat, probabil că sunt vaccinuri contrafăcute și ar trebui raportate autorităților competente”.

Zaia a dezvăluit detalii despre pretinsele oferte pe care le-a primit. El a povestit, în cadrul unui talk-show, că a primit două propuneri, pentru 12 milioane și 15 milioane de doze Pfizer, la prețul de piață. Apoi, a întrebat autoritățile cum să procedeze, iar pe 12 februarie a informat poliția, „pentru că ne dăm seama că problema vaccinurilor este delicată”.

În această săptămână, oficiul antifraudă al UE a cerut statelor membre să fie vigilente la înșelăciunile cu vaccinuri, subliniind că grupurile de criminalitate organizată ar putea să profite de lipsurile UE pentru a frauda statele membre.

„Este posibil să livreze loturi de vaccinuri false. Sau pot pretinde, în mod fals, că reprezintă afaceri legitime și că sunt în posesia sau au acces la vaccinuri. Toate aceste afirmații au un lucru în comun: sunt false”, a declarat Ville Itälä, directorul general al OLAF.

Italia a administrat doar 3,37 milioane de doze

UE și-a asigurat un portofoliu de până la 2,6 miliarde de doze, care ar fi suficient pentru inocularea celor 450 de milioane de locuitori. Totuși, întârzierea livrărilor face ca blocul european să rămână în urma ritmului de vaccinare din Israel și Marea Britanie.

Italia a administrat până acum 3,37 de milioane de doze, acordând prioritate lucrătorilor din domeniul sănătății și rezidenților din casele de îngrijire medicală. În ultimele două săptămâni, rezidenții cu vârsta peste 80 de ani au început să fie vaccinați, iar rezultatele s-au văzut imediat: infecțiile la această categorie de vârstă au scăzut pentru prima dată de la debutul campaniei de vaccinare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News