”Eu m-am apucat de lucru la şapte dimineaţa şi mi s-a făcut rău. Eu pun tablă pe pereţii navei, sunt mulţi vapori acolo, sunt condiţii grele de muncă. Deodată mi-a fugit imaginea, nu mai vedeam. Îmi bătea inima, nu mai ştiam de mine și de abia am ieşit singur afară, la aer. Munceam singur, deşi trebuia să fim măcar doi, colegii mei erau la protecţia muncii. L-am sunat pe patron şi a zis să mă duc la vestiar. Acolo l-am aşteptat şi a vrut să mă aducă acasă. Eu am vrut neapărat să merg la spital. Sunt condiţii grele de muncă, nu primim apă, nici cînd e cald, nu primim antidot pentru muncă în condiţii grele. Dacă îi spunem ceva ne zice că stau 100 la poartă care vor să muncească în locul nostru”, a povestit Ionuţ Brăilescu.
Bărbatul a fost preluat de medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean. ”Un pacient în vârstă de 30 de ani, în timp ce se afla la serviciu, a prezentat parestezie membre superioare, vertij, stare prelipotimică. A rămas să fie investigat în cadrul UPU al Spitalului de Urgenţă”, a precizat dr. Lidia Şandru, medic UPU SMURD la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Patronul neagă acuzațiile
Ionel Petea, directorul ITM Galaţi, a precizat că va face cercetări în urma reclmaţiilor depuse. În plus a spus că, potrivit protocolului, unui muncitor căruia i s-a făcut rău trebuie să i se asigure ajutor medical specializat, fie salvare, fie dus la punctul de prim ajutor, care există pe platforma şantierului. În nici un caz nu trebuie transportat altfel. De asemenea, în anumite zone, în lucrările navale trebuie ca echipa să aibă măcar doi oameni şi să fie şi dotaţi cu sisteme de comunicaţii pentru a cere ajutor dacă li se face rău.
Cu această ocazie, directorul ITM Galaţi trage un semnal de alarmă asupra calităţii dubioase, crede el, a controalelor medicale la medicina muncii. ”În ultimul an avem foarte multe evenimente soldate cu decesul muncitorilor din cauze naturale. Oamenii mor la locul de muncă din cauze patologice. Asta înseamnă poate că verificare medicală periodică este făcută altfel decât cere legislaţia actuală. Angajatorul şi medicul trebuie să aibă cunoştinţă de modificarea stării de sănătate a muncitorului şi trebuia să recomande schimbearea locului a condiţiilor de muncă”, a precizat Ionel Petrea, ITM Galaţi.
Patronul firmei în cauză a refuzat să dea un punct de vedere oficial, mărginindu-se să precizeze că el respectă regulile şi că plângerile nu sunt reale.