Cazul a avut loc la Spitalul Elias din Capitală, iar instituția a anunțat, într-un comunicat, că „familia dorește discreție deplină asupra evenimentului”, precizând că „nu vor exista comentarii cu privire la acesta”.
Totodată, spitalul a anunțat că face o anchetă, după ce „imaginile din sala de operație, destinate exclusiv specialiștilor, au fost difuzate în mediile sociale, încălcând grav obligația de păstrare a confidențialității”.
Un medic ginecolog de la un spital renumit din Capitală a explicat pentru Ziarul Libertatea cum pot fi depistate din timp aceste anomalii și care este procedura în astfel de cazuri.
„Sunt foarte rare aceste cazuri. Genul de acesta de anomalii se văd la ecografii. Se poate vedea încă de la prima ecografie din primul trimestru. Dacă femeia gravidă se prezintă la control încă din trimestrul întâi și se vede această anomalie este consiliată adecvat de către medici. Sunt oameni, sunt cupluri care anumite percepții și credințe morale și anomalii pe care le depistăm din timp în urma ecografiilor nu sunt suficiente pentru ei să întrerupă sarcina și continuă cu sarcina. Ginecologul nu e Stăpânul Inelelor, noi le oferim gravidelor care se află în astfel de situații consiliere psihologică”, a explicat doctorul.
De asemenea acesta a mai spus că specialiștii nu au găsit încă factorii care determină astfel de malformații.
„De exemplu, sunt mame care mai au născut bebeluși perfect sănătoși, iar acest lucru se întâmplă, sunt accidente ale naturii. De asemenea, după o astfel de sarcină, femeile pot da naștere unor bebeluși sănătoși. Sunt incidente de moment care degenerează cu o viziune aberantă a unui vizigot târziu, dacă diviziunea se face mai devreme femeia putea să aibă o sarcină normală, în caz contrar nu. Câteva zile fac diferența. Întotdeauna sunt necesare investigațiile inclusiv ecografice, inclusiv în primul trimestru de sarcină și respectarea controlului periodic în sarcină”, a mai precizat medicul.
Acesta a vorbit și despre șansele de supraviețuire al unui bebeluș cu astfel de malformații.
„Nu, la aceste tipuri de anomalii copilul nu supraviețuiește. Au fost câteva situații în care s-a reușit, dar nu era genul acesta. Este imposibil pentru că comunică organele comunică între ele”.
Doctorul a mai explicat că femeilor aflate în această nu le este pusă viața în pericol dacă duc sarcina până la sfârșit.
„Indiferent de anomalii și malformații majoritatea cuplurilor în multe alte țări decid să-și păstreze copilul, în Japonia, SUA. Știu de ei, nu mai suntem în etapa în care nu știm, asta e ceva banal de văzut la ecografie.”
Un caz similar a mai fost în anul 2009 la un spital din Oradea. Atunci o femeie care mai avea acasă nouă copii a născut un bebeluș care avea același timp de malformație cu cel născut, miercuri, la Spitalul Elias.
În schimb în 2011 în Brazilia o tânără mămică adat naștere unui copil cu cu două capete. Grava malformație a fost observată de medici cu doar câteva minute înainte de nașterea copilului, care a trebuit să fie făcuta prin cezariană. Tânara mămica nu facuse nicio ecografie, potrivit Daily Mail.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro