Serviciile primăriei, doar pe hârtie
Pe site-ul oficial al Administraţiei Cimitirelor din Bucureşti (ACCU) sunt postate serviciile pe care le asigură această direcţie a Primăriei Capitalei şi preţurile aferente. De curiozitate, am calculat cât ar costa o incinerare normală, adică fără fast. Ne-a ieşit un preţ total de aproximativ 1.500 de lei.
Cu rezultatul în buzunar, am mers la Crematoriul Uman Vitan Bârzeşti, pentru a verifica informaţia. Surpriză! Crematoriul nu oferă nici un serviciu funerar în afară de incinerare, pentru care ni s-au cerut peste 600 de lei. Pentru restul, adică sicriu, transport, obţinerea actelor aferente, suntem trimişi, fără nici o explicaţie, la firma particulară situată, aţi ghicit, chiar în curtea crematoriului! Descumpăniţi, mergem la firma indicată, contrar legii, chiar de angajaţii crematoriului şi discuţia, mai degrabă negocierea, ia o turnură greu de imaginat, pe care am dus-o doar pentru că durerea sufletească era fictivă!
Coşciugul… se refoloseşte
Aici, angajatul de la pompe funebre ne spune din start că pachetul complet pentru incinerare e de 3.110 lei, adică mai mult decât dublu faţă de cât ar costa la ACCU, instituţie care… refuză să presteze, favorizând astfel firma privată din curte. În plus, omul ne asigură că la aceşti bani scăpăm de orice bătăi de cap: avize, organizare etc. După mici negocieri, cel de la pompe funebre ne face o reducere “omenească” şi ajunge la preţul final de 2.600 de lei! La aceşti bani însă, serviciile sunt sărace – de exemplu, sicriul pus la dispoziţie de ei este doar de tranzit al decedatului. Cu alte cuvinte, după incinerare, coşciugul e luat de firmă şi refolosit…
Mai pe româneşte, privatizarea ilegală a morţii – ilegală pentru că ACCU “are obligaţia”, conform Regulamentului votat de Consiliul General, art. 52, “de a asigura prestaţiile necesare înmormântării sau incinerării cu toate operaţiile ce decurg din acestea” – a dublat artificial preţul serviciilor funerare de incinerare din Crematoriul Vitan-Bârzeşti prin autocăpuşare.
Ajutorul de înmormântarede 2.117 lei este ridicat tot de firmele private
“Doamna cu coasa” mai are o problemă în România: în numele ei, firmele private de pompe funebre ridică sumele alocate de stat pentru ajutorul de înmormântare în valoare de 2.117 lei, de la Casa Naţională de Pensii. “Aceste firme nu sunt obligate să arate factura pe toată suma. Cu o chitanţă de 3 lei şi cu un act de împuternicire de la familie, ridici 2.117 lei chiar dacă tu prestezi, oficial, servicii de 3 lei. Puzderia de firme private de pompe funebre a apărut în ultimii ani pe baza uşurinţei cu care statul dă ajutorul de înmormântare şi a complicităţii administraţiilor publice locale”, ne-a mai precizat Constantin Muşescu (foto). Deocamdată, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti nu ne-a răspuns la întrebarea de ce serviciile funerare publice de incinerare au fost suspendate ilegal, în favoarea celor private, în spaţiile ACCU.
Serviciile publice de incinerare costă1.500 de lei la stat şi 3.110 lei la privat
- Pentru incinerare la Crematoriul Vitan Bârzeşti, ACCU practică, oficial, următoarele preţuri:
- Eliberare acte……………………………………….. 21,78 lei
- Eliberare adeverinţe……………………………….10,85 lei
- Transport mortuar lei/oră……………………….95,27 lei
- Depunere la capelă…………………………………60,84 lei
- Aşezare decedat în sicriu…………………………..9,41 lei
- Căptuşit sicriu cu pânză…………………………..27,35 lei
- Îmbrăcare sicriu cu respete……………………….6,30 lei
- Încărcat – descărcat sicriu………………………35,99 lei
- Incinerare cadavru……………………………….597,49 lei
La acestea se adaugă preţul unui sicriu, în medie 300 de lei, şi îmbălsămarea, care costă tot 300 de lei.
Total……………………………………………………………1.465,28 lei
Firma privată de pompe funebre din incinta Crematoriului Vitan – Bârzeşti nu menţionează cât costă fiecare serviciu, doar le enumeră şi dă un preţ total: 3.110 lei.
Citeşte în Libertatea de mâine despre cum «plătesc» morţii taxă de protecţie în cimitirele din Bucureşti