Libertatea a mers în prima zi de școală la Stamate, un sat din nordul Moldovei aflat la aproape 30 de kilometri de Suceava. Ziariștii au constatat că 26 de copii, majoritatea romi, învață într-o casă din chirpici cu o gaură în pământ în loc de toaletă, în timp ce autoritățile ridicaseră lângă școală un grup sanitar nefuncțional, fără apă și închis cu cheia. Investiția a ajuns la 60.000 de lei, dar lucrările au fost abandonate la stadiul de 65 la sută, de mai bine de trei ani.
În aceeași zi, la școala unde învață elevii români (Școala Nr. 1) se dădeau în folosință grupuri sanitare noi și se organiza o festivitate de deschidere a noului an școlar.
Subsecretar de stat în Ministerul Educației: „O școală ca în poveștile lui Ion Creangă”
Joi, 8 septembrie, Școala primară Nr. 2, așa cum e numită unitatea de învățământ frecventată în mare parte de copii din comunitatea de romi, a fost vizitată de Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației. Acesta a anunțat că va închide unitatea până când autoritățile vor ridica o clădire nouă și vor asigura condiții decente. Elevii de aici și învățătorii lor vor fi relocați la Școala Nr. 1.
„La Stamate sunt probleme. Am văzut o școală care mi-a amintit de poveștile cu Ion Creangă. Este o școală cu podele învechite, o școală cu pereți din chirpici, o sală de clasă pe care, da, am văzut-o în poveștile acelea din copilărie, când citeai cărți despre cum era cândva. Nu-mi imaginez cum într-o școală ca aceea copiii au putut să învețe”, a declarat Marian Daragiu în conferința de presă pe care a organizat-o după ancheta de la Stamate, redată de Televiziunea Intermedia Suceava.
„Ca să rămân pozitiv în această direcție, ar trebui să mă gândesc că primăria totuși este într-un oarece proces, mai mult sau mai puțin avansat, de a construi o altă școală în curtea acesteia vechi. Au fost mulți părinți la discuțiile cu noi. I-am întrebat cum li se par condițiile și au spus că acolo au învățat și ei, și părinții lor, și părinții părinților lor. Când ai un ochi format asupra educației nu te poți simți bine acolo. Era un miros greu, de petrol, cu care ștergeau pe jos. Situația de acolo este neconformă”, a mai spus Marian Daragiu.
Copiii relocați temporar la Școala Nr 1
Acesta a adăugat că școala se va închide de luni, iar elevii vor fi relocați temporar la Școala Nr.1, beneficiind de transport cu microbuzul școlar.
„Părinții s-au lăsat înduplecați după ce le-am confirmat că învățătorii îi vor urma pe copilași la Stamate 1, pentru relocare. Urmează ca începând de săptămâna viitoare acești copii să fie transportați zilnic la Stamate 1 și să aibă condiții normale de educație”, a declarat și Grigore Bocanci, șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Primarul comunei garantează cu mandatul
Vasile Hîj, primarul comunei Fântânele, din care face parte și satul Stamate, a declarat că garantează cu mandatul său că, până la anul, va face o școală nouă.
„Garantez cu mandatul meu că la începutul anului școlar viitor copiii romi de aici vor învăța în școală nouă”, a spus Hîj.
Și prefectul Alexandru Moldovan a spus că se va implica pentru rezolvarea situației de la Stamate. „Județul Suceava, Bucovina, a fost și este un teritoriu în care locuim pașnic și ne mândrim cu asta. Este inacceptabil ca în 2022 să avem situații de genul acesta”, a declarat prefectul.