Anual, mii de români visează să intre în sistemul militar, pentru un loc de muncă sigur, bine plătit și, spun unii dintre candidați, pentru respectul de care se bucură oamenii în uniformă. Fie că este vorba despre Armată, Poliție sau Jandarmerie, candidații sunt supuși unor teste psihologice care la admiterea în sistem sunt obligatorii, atât pentru cei care intră în școlile de profil, cât și pentru cei care se angajează în sistem. Apoi, testările se fac periodic.
La teorie, nota 10. Practica ne omoară
Pornind de la ideea că testele psihologice care se dau la admiterea într-o școală de tip militar sunt extrem de importante, reporterii Libertatea au încercat să afle căror exigențe trebuie să le facă față zecile de mii de candidați de la școlile de poliție. Cei care vor să devină polițiști sunt evaluați, încă înaintea examenului propriu-zis, de către specisliștii Centrului de Psihosociologie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În ce constau aceste teste: câți dintre candidați pică la ele? Greu de știut, asta pentru că reprezentanții acestei instituții au preferat un răspuns cât se poate de evaziv.
”Testul psihologic este un instrument standardizat de colectare, scorare și interpretare a unor secvențe de comportament relevante pentru scopul în care este aplicat. Prin evaluarea psihologică a candidaților înscriși la școlile de agenți de poliție, se urmărește investigarea dimensiunilor cognitivă și de personalitate a acestora, în scopul identificării și eliminării acelor candidați care prezintă caracteristici identificate științific ca fiind incompatinile cu munca de polițist” explică reprezentanții Centrului de Psihosociologie din MAI, fără a preciza care sunt acele abateri.
Dincolo de teorie, un lucru este cert: aceste teste dau rateuri mari și în mod repetat. Altfel nu se explică cum a fost posibil ca polițistul pedofil Eugen Stan, spre exemplu, să intre în sistem și să treacă, cu atâta lejeritate, testele periodice la care a fost supus, fără ca vreun specialist să sesizeze că are probleme, am putea spune chiar extrem de grave.
Controverse între MAI și psihologi
Reprezentanții Ministerului de Interne dau asigurări că toate testele psihologice pe care trebuie să le treacă cei care aspiră la uniforma de polițist sunt omologate.
”Normele Colegiului Psihologilor din România prevăd reguli precise de avizare a testelor psihologice existente și care sunt supuse drepturilor de autor. Centrul de Psihosociologie al MAI este avizat, ca structură de psihologie, de către Colegiul Psihologilor din România. Dotarea metodologică a Centrului a fost aprobată de către organismul mai sus menționat la momentul eliberării avizului de funcționare”, spun cei de la MAI, fără a preciza exact momentul la care a fost dată aprobarea.
Mai mult, reprezentanții Ministerului de Interne susțin că toate testele folosite de specialiștii de la centrul special sunt avizate de către Colegiul Psihologilor.
”Toate testele folosite în procesul de evaluare psihologică din cadrul Centrului sunt avizate din punct de vedere metodologic de către Colegiu”, dă asigurări comisarul șef de poliție Darius Mihai Turc, director al Centrului de Psihosociologie din cadrul MAI.
Directorul Colegiului Psihologilor din România, Iulian Laurențiu Ștefan, susține însă că nu este chiar așa și că Ministerul de Interne folosește inclusiv teste comerciale, cumpărate de la diverse SRL-uri.
”MAI a achiziționat teste comerciale. Nu știu dacă le-a folosit în cazul acestui agent (al polișistului pedofil – n.r.), pentru că ele nu sunt evaluate. Nicio categorie populațională nu poate fi evaluată cu teste comerciale, care se găsesc și în reviste, pentru că nu au relevanță profesională. (…) Pericolul foarte mare este introducerea în sistem a unor teste care nu sunt evaluate și validate, a unor teste comericalizate de niște societăți cu răpundere limitată. Aceste teste reprezintă cel mai mare pericol, pentru că nu sunt validate pe populații specifice, pe populațiile de polițiști, de agenți, de ofiței, de comisari”, declara pentru Libertatea, în urmă cu două săptămâni, directorul Colegiului Psihologilor.
Directorul general al Colegiului Psihologilor spune că l-a șocat declarația ministrului de Interne, Carmen Dan, care a spus că a aflat cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă.
”Noi nu avem în vedere licența comercială și nici nu ne interesează licența comercială. Faptul că un test este achiziționat pe baza unui contract comercial, nu îl face deloc mai valid, mai standardizat sau mai etalonat pe o populație specifică. Ba din contră. De foarte multe ori, sub această marcă comercială se ascund produse care nu sunt suficient testate și validate Este foarte important ca testotecile MAI, cele din facultăți, să fie utilizate, iar studenții și cei 20.000 de psihologi să se implice în munca de etalonare a acestor teste. Soluția privind achiziția unor licențe comericale este o soluție penibilă. Cine a sfătuit-o pe doamna ministru, a sfătuit-o foarte greșit. Nu pot fi înlocuite testele științifice cu cele comerciale.Psihologii pot participa la etalonarea și standardizarea testelor”, mai spunea Iulian Laurențiu Ștefan.
Citește și: