Parchetul din Termini Imerese a precizat că ancheta se află în faza incipientă, după ce iahtul cu vele „Bayesian”, sub pavilion britanic, s-a scufundat la nord de insula italiană în timpul unei furtuni, luni în zori, relatează Agerpres.

Magnatul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch, fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani, care tocmai câştigase un loc la Universitatea Oxford, şi alte cinci persoane au murit când iahtul s-a scufundat după ce a fost lovit de o ciudată trombă de apă, în timp ce era ancorat la 700 de metri de portul Porticello, potrivit unei înregistrări video a evenimentului, scrie ANSA.

„A fost un eveniment brusc şi neaşteptat”, a declarat procurorul din Termini Imerese, Raffaele Cammarano, cel care coordonează ancheta în cazul naufragiului.

În tragedie a murit și Jonathan Bloomer, preşedintele Morgan Stanley International, soţia sa Anne Elizabeth, avocatul lui Lynch, Chris Morvillo, soţia acestuia din urmă, Nada, dar şi bucătarul Recaldo Thomas.

Pasagerii nu au avut timp să scape deoarece dormeau în cabinele lor la bordul superiahtului, a declarat procurorul. Cincisprezece persoane au fost salvate, printre care soţia lui Lynch, Angela Bacares.

„Nu a existat nicio avertizare de furtună”

Potrivit lui Raffaele Macauda, comandantul Autorităţii portuare din Palermo, ambarcaţiunea fusese autorizată să rămână ancorată în zona în care s-a scufundat. Nu a existat nicio avertizare de furtună pentru acea seară, a declarat acesta, precizând că echipajul unei nave din apropiere a venit în ajutorul supravieţuitorilor.

Imediat ce semnalul de alarmă al Bayesian a fost tras la ora 4.38 (2.38 GMT), Paza de Coastă s-a mobilizat rapid, dar când a ajuns la faţa locului, iahtul se scufundase deja, au declarat autorităţile.

Recuperarea epavei ar putea oferi ocazia de a verifica dacă trapele iahtului erau deschise, ceea ce ar explica viteza cu care s-a scufundat, au precizat autorităţile.

Căpitanul Bayesian, James Catfield, în vârstă de 51 de ani, un marinar foarte experimentat, născut în Noua Zeelandă, ar putea fi acuzat de omor prin neglijenţă pentru că nu ar fi securizat nava.

Operaţiunea de recuperare, descrisă ca fiind delicată şi costisitoare, ar putea dura mai multe săptămâni.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News